Ενδιαφέρουσες ταινίες στο φεστιβάλ της Βενετίας

10:02 8/9/2011 - Πηγή: TVNea
Η Αγγλίδα Andrea Arnold με τη δραματική ταινία «Wuthering Heights», ο Ιάπωνας Sion Sono με το βίαιο «Himizu», ο Αμερικανός Todd Solondz με την ειρωνική, μαύρη κωμωδία «Dark Horse», η Κινέζα Ann Hui με τη συγκινητική «Απλή ζωή» και ο Σουηδός Tomas Alfredson με το κατασκοπευτικό θρίλερ «Tinker, Tailor, Soldier, Spy», (όλες ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα), μαζί με τον σημαντικό Ιταλό δημιουργό Ermanno Olmi, με την κοινωνική ταινία του «Il villaggio di cartone» (εκτός συναγωνισμού), συμπλήρωσαν την πολύπλευρη εικόνα των θεμάτων της φετινής 68ης
Μόστρας του κινηματογράφου της Βενετίας. Το συνήθως δοσμένο με μια ρομαντική ματιά μυθιστόρημα της Emily Bronte, «Wuthering Heights» γύρω από τον παθιασμένο και καταδικασμένο έρωτα του Heathcliff για την Catherine, δίνεται τώρα με μια εντελώς ρεαλιστική, με πετυχημένα κοστούμια και ντεκόρ, ματιά από την Andrea Arnold.Στην ταινία του «Himizu», ο Ιάπωνας Sion Sono (που πέρσι στη Βενετία μάς είχε παρουσιάσει την πολύ ωραία ταινία «Cold Fish») συνδυάζει την πρόσφατη τραγωδία της χώρας του (το σεισμό, το τσουνάμι και τον πυρηνικό όλεθρο από την έκρηξη στο εργοστάσιο Φουκουσίμα, μαζί με μια σκληρή περιπέτεια από manga, για να μας δώσει τη δραματική, βασανιστική πορεία ενός μοναχικού έφηβου που, μετά την καταστροφή, ζει, μαζί με μια παρέα περιθωριακών, σε καλύβες κοντά στο ποτάμι.
Μια δυνατή, αν και κάπως μεγαλύτερη απ' όσο χρειάζεται σε διάρκεια ταινία, που αξίζει να τη δει ένα πλατύτερο κοινό.Ο γνωστός...
μας από μερικές ανεξάρτητες ταινίες, με πρωταγωνιστές περιθωριακά πρόσωπα, Αμερικανός σκηνοθέτης Todd Solondz («Happiness»), επιστρέφει με μια κωμωδία διανθισμένη με μπόλικο (συχνά μαύρο) χιούμορ.
Οι πρωταγωνιστές του είναι δυο περιθωριακά, κλεισμένα στον εαυτό τους, για διαφορετικούς λόγους, άτομα που συναντιούνται και προσπαθούν να έρθουν  σ' επαφή: ένας 30χρονος άντρας, που έχει παραμείνει παιδί και εξακολουθεί να ζει με τους γονείς του και τις φαντασιώσεις του και μια μικρότερή του σε ηλικία, χωρισμένη και άρρωστη γυναίκα.
Ο Todd Solondz ισορροπεί σωστά τις πραγματικές σκηνές μ' εκείνες της φαντασίας, διανθίζοντάς τις με το γνωστό (κάπου-κάπου ανατρεπτικό) χιούμορ του, και αποσπά καλές ερμηνείες απ' όλους τους ηθοποιούς του, μαζί και το ζευγάρι Christopher Walken και Mia Farrow, που ερμηνεύουν τους γονείς του νέου.
Στη δική της, συγκινητική, πολύ ανθρώπινη ταινία, «Μια απλή ζωή», η Κινέζα σκηνοθέτρια του Χονγκ Κονγκ, Αν Χούι, παρουσιάζει την αληθινή ιστορία μιας οικιακής βοηθού που για 60 χρόνια εργάστηκε στην ίδια οικογένεια, ώσπου, ύστερα από έμφραγμα που την αφήνει ημιπαράλυτη, αποφασίζει να πάει σε οίκο ευγηρίας.
Η Ann Hui καταγράφει με ρεαλισμό και συμπάθεια την πορεία της ηλικιωμένης ηρωίδας της από τη ζωή της στον οίκο ευγηρίας μέχρι τη μεταφορά της σ' ένα διαμέρισμα, σπίτι που τις προσφέρουν τα αφεντικά της για να μπορέσει να περάσει ήρεμα και ευχάριστα τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Στα προτερήματα της ταινίας η εξαιρετική ερμηνεία της Deannie Yip.   
Στο π
Keywords
Τυχαία Θέματα