Καταδίκη του Mega για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων

17:15 16/7/2011 - Πηγή: TVNea
Οριστική καταδίκη του MEGA για καταπάτηση δικαιωμάτων έλληνα δημιουργού και μάλιστα μέσα από ένα τούρκικό σίριαλ, αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες ελληνικό δικαστήριο.
Όλοι θα θυμάστε την πολύκροτη σειρά του MEGA “Τα σύνορα της αγάπης”, ο τελευταίος κύκλος της οποίας προβλήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια. Ήταν από τις πρώτες τηλεοπτικές σειρές της γείτονας χώρας, η οποία μάλιστα άνοιξε τις πύλες για την επέλαση πολλών τέτοιων σίριαλ,όλων
τουρκικής παραγωγής. Τόσο το MEGA όσο και ο ANT1 σήμερα στήριζαν και στηρίζουν σημαντικό μέρος του προγράμματός τους σε ξένες παραγωγές, αφού ως επί το πλείστον είναι φτηνό τηλεοπτικό προϊόν.
Ο έρωτας της φτωχής τουρκάλας Ναζλί για τον έλληνα, γιο μεγιστάνα, Νίκο, δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο και η σειρά σημείωσε εντυπωσιακή τηλεθέαση, αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι ο πρώτος κύκλος προβλήθηκε καλοκαίρι.
Μέσα όμως στο σίριαλ ακούγονταν συχνά μουσικές και δη ελληνικές για να βάλουν τους τηλεθεατές στο κλίμα αλλά και για να γίνει η σειρά πιο πειστική. Ανάμεσα λοιπόν στα μουσικά θέματα που έντυναν τη σειρά ήταν και μουσικά κομμάτια που είχε γράψει ο σπουδαίος
σολίστας του μπουζουκιού Δημήτρης Χιονάς. Τα κομμάτια μάλιστα αυτά είχαν εκδοθεί σε άλμπουμ με τον τίτλο “Ο χορός των αγγέλων”.
Ο συνθέτης όμως που αναγνώρισε τις συνθέσεις του στο σίριαλ, κινήθηκε νομικά και έστειλε εξώδικο στο MEGA, προκειμένου να του καταβάλει τα πνευματικά δικαιώματα. Από την πλευρά του το Μεγάλο Κανάλι ουδέποτε αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του συνθέτη, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία ανάμειξη και καμία υποχρέωση να καταβάλει πνευματικά δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι η σειρά ήταν ξένη και ότι εκείνο την προέβαλε, αφού φυσικά είχε καταβάλει και τα σχετικά δικαιώματα στην εταιρεία παραγωγής.
Τα ελληνικά δικαστήρια όμως δικαίωσαν τον συνθέτη τόσο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό όσο και κατά την εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό, επιβάλλοντας στο MEGA να καταβάλει στον δημιουργό το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ.
Το δικαστήριο καταδίκασε το MEGA με το σκεπτικό ότι έπρεπε να ελέγξει τη σειρά σε όλα τα στοιχεία που αυτή εμπεριείχε, και κατά συνέπεια στη μουσική που την έντυνε.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και για άλλα μουσικά θέματα που ακούγονταν στη συγκεκριμένη σειρά δεν είχαν καταβληθεί τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα.(Μediasoup.gr)
Keywords
Τυχαία Θέματα