Ωρα Μηδέν:Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στη Συρία.'Θα γίνει ο τάφος τους' λέει ο πρωθυπουργός

22:00 28/8/2013 - Πηγή: TVNea
Ξεκίνησε, όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά και την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα της σύσκεψης, πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και δεν επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές μέχρι αυτή την ώρα, αναφέρουν ότι Κίνα και Ρωσία
απέσυραν τους μόνιμους αντιπροσώπους τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόκειται για μία κίνηση, που αν αποδειχτεί αληθής, συνεπάγεται την οριστική ρήξη των δύο αυτών χωρών με το «μπλοκ» ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, που έχουν ήδη πει το «ναι» στη στρατιωτική επέμβαση.

Στο μεταξύ, η δήλωση ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου στο NBC News είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και του τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ώρες.
Όπως δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή που δεν κατονομάζεται, «βρισκόμαστε στο σημείο δίχως επιστροφή». Και πρόσθεσε ότι η επίθεση στη Συρία, με αεροεπιδρομές θα ξεκινήσει σύντομα, ως απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ κατά του άμαχου πληθυσμού.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) της Βρετανίας ενέκρινε ομόφωνα την ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν υπόψη των υπουργών της κυβέρνησης την Πέμπτη το πρωί, πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Ψάχνουν για καταφύγια οι πολίτες της Συρίας

Την ίδια ώρα, τα θύματα αυτής της τραγωδίας, οι πολίτες της Συρίας προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Δαμασκού σπεύδουν να προμηθευτούν και να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα αναζητούν ασφαλή καταφύγια, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Από την πλευρά του, το καθεστώς Ασαντ έδωσε εντολή να εκκενωθούν τα γενικά επιτελεία του στρατού και της αστυνομίας, εκτοξεύοντας απειλές προς τους Δυτικούς.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα, ωστόσοισχυρίζεται ότι πίσω απ' αυτήν βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί, τουςοποίους στηρίζουν οι χώρες της Δύσης. Και προειδοποιεί ότι οι ίδιεςτρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά τηςΕυρώπης».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουάελ αλ Χάλκι, προειδοποιεί πως «η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων».

Μπαν Κι Μουν: Σε τέσσερις ημέρες το πόρισμα των επιθεωρητών

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε σημειώσει σε δηλώσεις του ότι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, που κάνουν αυτοψία στην περιοχή όπου καταγγέλλεται ότι στις 21 Αυγούστου έγινε επίθεση με χημικά όπλα, θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες, δηλώσεις που μπορεί να ερμηνευτούν και ως άτυπο τελεσίγραφο, ότι ο χρόνος της διπλωματίας τελειώνει.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Μπαν Κιν Μουν, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που πραγματοποιούν από τη Δευτέρα αυτοψία στην περιοχή Μουανταμίγιατ, έξω από τη Δαμασκό, όπου καταγγέλλεται ότι στις 21 Αυγούστου έγινε χρήση χημικών με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άμαχοι, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες ακόμα ώστε να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να αναλύσουν τα ευρήματά τους.

Η έκδοση του πορίσματος των επιθεωρητών είναι το απαραίτητο βήμα πριν από τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη λήψη των όποιων αποφάσεων, επισημαίνει με νόημα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την ώρα που οι αρχηγοί των κρατών της Δύσης φαίνεται πως έχουν ήδη σχεδιάσει λεπτό προς λεπτό την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, υπό πολύ ιδιαίτερα επικίνδυνες περιστάσεις», σχολίασε ο ο κ. Μπαν αναφερόμενος στους επιθεωρητές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

«Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη) και κατόπιν θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά (τα στοιχεία που συλλέχθηκαν) με ειδικούς και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε (να αποφασιστούν) οι οιεσδήποτε δράσεις», τόνισε με νόημα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ έφθασε σήμερα σε ανταρτο-κρατούμενη περιοχή έξω από τη Δαμασκό.
Keywords
Τυχαία Θέματα