«Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η αρχαία Μακεδονία»

10:02 11/10/2011 - Πηγή: TVNea
«Σταθμό στην ιστορία της αρχαιολογίας», χαρακτήρισε την έκθεση «Στο Βασίλειο του Μεγάλου  Αλεξάνδρου - Η αρχαία Μακεδονία», που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα (10/10) στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, παρουσία του Γάλλου υπουργού Πολιτισμού, Φρεντερίκ Μιτεράν, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η έκθεση στήθηκε μετά από μεγάλες προσπάθειες ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών. Με 500 έργα και ευρήματα από την
περιοχή της Πέλλας και τους θησαυρούς της Βεργίνας, η έκθεση καταγράφει την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Την «εξαίσια συνεργασία» ανάμεσα σε Έλληνες και Γάλλους εφόρους των αντίστοιχων μουσείων που εργάστηκαν για την υλοποίηση της μεγάλης έκθεσης υπογράμμισε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. «Και από τις δύο πλευρές» είπε, «εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν την έκθεση στον ύψιστο βαθμό τελειότητας. Οφείλω να ομολογήσω ότι το αποτέλεσμα είναι μοναδικό είναι εκπληκτικό». Επίσης, ο Έλληνας υφυπουργός αναφέρθηκε στις...
δυνατότητες μεταφοράς της έκθεσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου και αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον διευθυντή του Λούβρου Ανρί Λουαρέτ για το θέμα αυτό.
«Είναι μια δυνατότητα που δεν πρέπει να παραβλέψουμε, ο διευθυντής του Λούβρου συμφωνεί και πρόκειται να έλθει στην Αθήνα προσεχώς για να διερευνήσουμε τους τρόπους ώστε αυτή η μοναδική έκθεση στο όλον της και όχι σε τμήματα, αυτό το μοναδικό βασίλειο της Μακεδονίας του Έλληνα Μεγάλου Αλεξάνδρου, να μεταφερθεί και αλλού, ώστε να θαυμάσει ο κόσμος αυτά τα εκπληκτικά ευρήματα», υπογράμμισε.
Ο κ. Νικητιάδης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία και για την προβολή της τουριστικής Ελλάδας, μια πρόκληση για τους πολυάριθμους επισκέπτες του Λούβρου να επισκεφθούν την πατρίδα μας. Η έκθεση του Λούβρου θα ανοίξει για το κοινό την ερχόμενη Τετάρτη έως τις 16 Ιανουαρίου, ενώ τα εγκαίνια της Τρίτης γίνονται για τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους.
«Είναι μία περιπέτεια που ξεκίνησε από το 2005», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, Ανρί Λουαρέτ, εξηγώντας ότι στα υπόγεια του Μουσείου υπήρχαν πολλά κομμάτια που ανήκαν, και έπρεπε να συνδυαστούν με τα έργα από την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην «εκπληκτική περιπέτεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία που είχε για την ανθρωπότητα και για τη Μακεδονία, γιατί έκανε γνωστή τη μακεδονική τέχνη και εξελλήνισε τον κόσμο». «Σήμερα ζούμε τόσο με την ανάμνηση της αρχαίας Ελλάδας, όσο και με την ανάμνηση της ελληνιστικής περιόδου, την οποία οφείλουμε αποκλειστικά στον Αλέξανδρο», πρόσθεσε ο κ. Μιτεράν.
Για τα εκθέματα της έκθεσης, ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι «το αξιοθαύμαστο που επετεύχθη είναι ότι έχουμε συγχρόνως έργα από τις αρχές του Αλεξάνδρου και την εποχή του Φιλίππου, όσο και από την περίοδο τη
Keywords
Τυχαία Θέματα