Hellenic Responsible Business Awards 2023: Με αίσθημα ευθύνης και «πυξίδα» τη βιωσιμότητα

Για όγδοη συνεχή χρονιά, ο θεσμός των Hellenic Responsible Business Awards, ο οποίος διοργανώνεται από την Boussias Events, σε παραγωγή και επικοινωνία της Paturn Communication & Consulting, επιβράβευσε τις εταιρείες οι οποίες προωθούν τις αξίες της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, μέσα από την επένδυση στη βιώσιμη περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο Μουσείο Οίνου, από τον δημοσιογράφο Πέτρο Κουμπλή,

υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΣΕΒ, καθώς και με ευρεία θεσμική τιμητική στήριξη. Χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης υπήρξε η Global Sustain. Χαιρετισμό της εκδήλωσης απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μάξιμος Σενετάκης.

Ανάπτυξη της οικονομίας και στήριξη της κοινωνίας
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, δήλωσε πως: «Τα μέλη του ΣΕΒ λειτουργούν με γνώμονα τόσο την ανάπτυξη της οικονομίας, όσο και τη στήριξη της κοινωνίας. Η αξιοκρατία, η ισότητα στην εργασία, η κατάρτιση, η έμφαση στην καινοτομία, η βιωσιμότητα και το αίσθημα ευθύνης για το σήμερα και το αύριο χαρακτηρίζουν τις επιλογές τους. Εύχομαι τα φετινά βραβεία να αποτελέσουν την απαρχή για τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης αξίας».

Οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στο ελληνικό επιχειρηματικό DNA
Η Πρόεδρος της 30μελούς Κριτικής Επιτροπής των βραβείων, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ – Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, στον χαιρετισμό της, τόνισε πως: «Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με νέες συνθήκες και δεδομένα τα οποία δημιουργεί με αστραπιαία ταχύτητα η ψηφιακή επανάσταση. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία και παρά τις όποιες εγγενείς δυσχέρειες, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανταποκριθεί. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει το γεγονός ότι, μέσω της διοργάνωσης των Hellenic Responsible Business Awards 2023, βρισκόμαστε όλοι μαζί για να αποδώσουμε τα εύσημα στις επιχειρήσεις που τόσο το δικαιούνται. Η υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης πιστεύω ότι έχει πλέον περάσει στο ελληνικό επιχειρηματικό DNA. Ο επιχειρηματικός κόσμος το αναγνωρίζει. Στην πολιτεία εναπόκειται να δημιουργήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο που να ενθαρρύνει όλες τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στον δύσκολο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της ψηφιακής μετάβασης. Ως ΕΒΕΑ, υποστηρίζουμε ενεργά την υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις – μέλη μας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθοδήγηση των μικρότερων σε μέγεθος επιχειρήσεων. Ζητούμενο για εμάς, δεν είναι απλώς η συμμόρφωση των επιχειρήσεων σε υποχρεώσεις, αλλά η διαμόρφωση στρατηγικών που να ανταποκρίνονται στο μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες κάθε επιχείρησης, ώστε να μπορέσουν και οι ίδιες να αποκομίσουν τα οφέλη μιας πιο υγιούς και συμπεριληπτικής ανάπτυξης».

Τα μεγάλα βραβεία της βραδιάς
Οι νικητές των φετινών βραβείων ξεχώρισαν στις ενότητες βράβευσης: «Αριστεία στη συνεργασία», «Πρότυπο επένδυσης», «Ανταπόκριση σε έκτακτη ανάγκη», «Purpose», «Ισότιμη Συμμετοχή», «Επιχειρησιακός Μετασχηματισμός & Βιώσιμη ανάπτυξη», «Τεχνολογία για το κοινό καλό», «Κοινωνική επιχειρηματικότητα», «ESG & SDGs», «ΜΚΟ της χρονιάς», «Ομάδα CSR της Χρονιάς» και «Υπεύθυνη ηγεσία». Τη μεγάλη διάκριση της βραδιάς απέσπασε η Alpha Bank με την ανάδειξή της ως CSR Corporate Brand της Χρονιάς. Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στους νικητές φιλοτεχνήθηκαν από τους σπουδαστές στο ατελιέ του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα».
Το τιμητικό βραβείο της εκδήλωσης απονεμήθηκε φέτος στον Πάνο Καρβούνη, για το έργο του ως Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία.

Ευρεία θεσμική στήριξη
Οι φορείς που στηρίζουν τα βραβεία είναι οι: ΓΣΕΒΕΕ-Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, ΕΑΣΕ-Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, ΕΒΕΘ-Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ΕΕΔΕΓΕ-Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, ΕΕΝΕ-Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, ΕΕΤ-Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Endeavor Greece, Hellas Cert, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, ΞΕΕ-Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΣΕΚΑΣΕ-Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος, ΣΕΚΕΕ-Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, Συμμαχία για την Ελλάδα. Επιστημονικοί Συνεργάτες είναι οι φορείς: Εργαστήριο Βιοοικονομίας κυκλικής οικονομίας βιώσιμης ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Diversity Charter Greece.

Ρούλη Χριστοπούλου, Head of Corporate Responsibility, Alpha Bank

CSR Corporate Brand της Χρονιάς – Ομάδα CSR της Χρονιάς
Alpha Bank
«Μόνο “μαζί” μπορούμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο μέλλον»
«Η κορυφαία διάκριση της Alpha Bank ως CSR Corporate Brand της Χρονιάς, για 2η συνεχόμενη χρονιά, ως CSR Team of the Year, αλλά και τα οκτώ βραβεία με τα οποία τιμηθήκαμε, αποδεικνύουν ότι η υπευθυνότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αρχές που διέπουν όλους τους άξονες δραστηριοτήτων της τράπεζας – από το λειτουργικό μοντέλο, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, μέχρι την καλλιέργεια συνθηκών ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, την ευαισθητοποίηση γύρω από την αξία της κυκλικής οικονομίας και την ενδυνάμωση μέσω οικονομικής εκπαίδευσης και συμπερίληψης. Όλες μας οι ενέργειες, στην Alpha Bank, αρχίζουν και τελειώνουν με πυξίδα το “Μαζί”. Μαζί με τους συνεργάτες, τους εργαζομένους και όλα τα ενδιαφερόμενά μας μέρη. Γιατί μόνο “μαζί” μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία δίκαιη και ισότιμη και ένα μέλλον βιώσιμο για όλες και όλους».

Σπύρος Πασχάλης, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO), Attica Group

Υπεύθυνος Ηγέτης
Σπύρος Πασχάλης, Attica Bank
«Δεσμευόμαστε να λειτουργούμε με διαφάνεια και αίσθημα ευθύνης»
«Είναι πολύ μεγάλη τιμή να παραλαμβάνω το βραβείο “Υπεύθυνου Ηγέτη” και ευχαριστώ θερμά την Επιτροπή, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο Attica οι οποίοι συνετέλεσαν για αυτήν την επιτυχία. Για τον όμιλό μας, η πορεία προς την υπεύθυνη λειτουργία βασίζεται στο τρίπτυχο “στρατηγική-επικοινωνία-αποτελέσματα” με παράλληλη ενσωμάτωση των αρχών ESG στην καθημερινή μας λειτουργία, καθώς και σε κάθε νέο επενδυτικό έργο. “Μετράμε” πάνω από 15 χρόνια συστηματικής προσπάθειας και η διάκριση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να λειτουργούμε με διαφάνεια, λογοδοσία και με αίσθημα ευθύνης, να συνεργαζόμαστε αρμονικά με τους κοινωνικούς εταίρους μας (πελάτες, προμηθευτές, μετόχους, τοπικές κοινωνίες), να επιδεικνύουμε έμπρακτα σεβασμό στο περιβάλλον, με στόχο τη δημιουργία αμοιβαίας μακροπρόθεσμης αξίας. Μια δέσμευση που πηγάζει από το όραμα, την αποστολή και τις αξίες μας και στηρίζεται στο ήθος των εργαζομένων μας».

Aλεξάνδρα Παπανικολάου, Vodafone Foundation Lead

Ίδρυμα Vodafone
«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην κοινωνία»
«Με μεγάλη χαρά, το Ίδρυμα Vodafone παρέλαβε τα τρία Gold Βραβεία των Hellenic Responsible Business Awards 2023, για τις καινοτόμες εφαρμογές Panic Button και Bright Sky, αλλά και για το δωρεάν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Generation Next, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που, μέσω της τεχνολογίας, μπορούμε να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση και εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης της νέας γενιάς, μέσω της καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων. Δεσμευόμαστε μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα του Ιδρύματος, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να συνεισφέρουμε στην κοινωνία».

CSR Corporate Brand της Χρονιάς – Alpha Bank
Keywords
hellenic, business, βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, business, hellenic, alpha bank, σεβ, global, γνώμονα, εβεα, αθηνα, dna, συμμετοχή, μκο, csr, alpha, θεσσαλονικη, τραπεζες, hellas, ελλαδα, head, team, ceo, attica, vodafone, button, bright, sky, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, δωρο πασχα 2012, τραπεζα πειραιως, κοινωνια, ξενοδοχειακο επιμελητηριο, υιοθετηση, γσεβεε, δωρεαν, εργασια, καθημερινη, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, σεβ, υγεια, alpha, attica, dna, αγωγη, ανοικτο πανεπιστημιο, αξονες, βιωσιμη αναπτυξη, γεγονος, γνώμονα, δικτυο, εασε, εβεθ, εετ, ενεργα, επικοινωνια, επιτυχια, εφαρμογες, εφραιμογλου, υπηρεσιες, η τελετη, υφυπουργος, ιδρυμα, λειτουργια, μαξιμος, ξεε, ομαδα, οκτω, οραμα, περιβαλλον, πυξιδα, πολιτεια, προγραμματα, σεκεε, σοφια, τιμη, τρια, χαιρομαστε, χαρα, ψηφιακη, button, bright, sky, csr, εμφαση, ενωση, εθνικο, global, head, hellas, ιδιαιτερα, team
Τυχαία Θέματα
Hellenic Responsible Business Awards 2023,