Η Getty Images κινείται νομικά εναντίον της Stability AI

Η Getty Images κινείται νομικά εναντίον της Stability AI, ισχυριζόμενη ότι το text-to-image εργαλείο «Stable Diffusion» παραβιάζει «τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένου του copyright σε περιεχόμενο που ανήκει και εκπροσωπείται από το Getty Images». Μια μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει γύρω από το Generative AI, το τελευταίο διάστημα.

Η πρόσφατη κυκλοφορία του ChatGPT έφερε το ευρύτερο κοινό σε επαφή την έννοια σε επαφή, με επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων να ανησυχούν για το μέλλον

της απασχόλησής τους. Εφαρμογές όπως το Stability AI και το ChatGPT βασίζονται σε εικόνες και κείμενο που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους – αντλούμενα κυρίως από το web – τα οποία «εκπαιδεύουν» το λογισμικό να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνδέσεις και συσχετίσεις.

Η κίνηση του Getty είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αναμένεται ότι η ευρεία υιοθέτηση θα επεκταθεί στο μέλλον, καθώς τα ζητήματα copyright επιλύονται μέσω εκτεταμένων δικαστικών διαδικασιών. Το ζήτημα είναι αν γίνεται κατάχρηση της αποδεκτής έννοιας της «δίκαιης χρήσης» ή της «δίκαιης συναλλαγής». Μιλώντας στο The Verge, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Getty, Simon Peters, παρομοίασε την τρέχουσα νομική κατάσταση γύρω από το Generative AI με τις πρώτες μέρες της ψηφιακής μουσικής.

(Πηγή: WARC)

Keywords
Τυχαία Θέματα