«Η καμπάνια του Athens Pride 2023 ενισχύει το στίγμα μας για Ο2Ο επικοινωνία που κάνει τη διαφορά»

Ο Δημήτρης Σπηλιώτης, Head of Creative, και η Μαρία Τριανταφυλλίδου, Brand Lead της Leo Burnett Greece, μας μιλούν για τη συγκεκριμένη καμπάνια, καθώς και για τη φιλοσοφία και πορεία της Leo Burnett στην Ελλάδα.

MW: H φετινή καμπάνια για το Athens Pride

φέρει τον τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό…». Ποιο το concept και η ιδέα πίσω από αυτήν;

Δημήτρης Σπηλιώτης: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο τίτλος / θεματική του Athens Pride αποτελεί έμπνευση της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας. Η επιτροπή διοργάνωσης του Athens Pride έθεσε την «περιοχή» των φετινών διεκδικήσεων και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς τα μέλη της Κοινότητας για την υποβολή προτάσεων τίτλων. Έτσι προέκυψε το «Μια φορά κι έναν καιρό…» με το αφήγημα: «Μια φορά κι έναν καιρό… δεν φοβόμουν. Δεν φοβόμουν να υπάρξω, να χαρώ, να ζήσω. Δεν φοβόμουν να είμαι εγώ. Ένα παραμύθι που διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά… μέχρι τώρα. Γιατί τώρα… Τέλος τα παραμύθια».

Επομένως πάνω σε αυτό το concept / manifesto δουλέψαμε στη Leo Burnett για να δημιουργήσουμε την ιστορία μιας σύγχρονης «Σταχτοπούτας», που τρέχει στους δρόμους της νυχτερινής Αθήνας, όχι επειδή άργησε αλλά επειδή την κυνηγούν για αυτό που είναι, για όλα αυτά που αντιπροσωπεύει. Η Σταχτοπούτα αυτή δεν είναι παρά η ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητα και το ανελέητο «κυνηγητό» που υφίσταται καθημερινά. Οι δρόμοι της Αθήνας είναι το πεδίο των επιθέσεων που δέχεται η Κοινότητα αλλά και ταυτόχρονα των διεκδικήσεων και των αγώνων της, με αποκορύφωμα την πορεία του Athens Pride κάθε χρόνο.

Πώς κινηθήκατε σε επίπεδο παραγωγής; Υπήρξαν προκλήσεις που κληθήκατε να ξεπεράσετε;

Δ.Σπ.: Η παραγωγή της καμπάνιας υπήρξε πραγματικά για όλους μας μια μεγάλη πρόκληση, δεδομένου ότι μιλάμε για μια pro bono παραγωγή, η οποία όμως πρέπει να έχει τα υψηλά production values που θέτει διεθνώς η Leo Burnett αλλά και που προσωπικά επιθυμώ να διακρίνουν την κάθε δουλειά που υπογράφω. Μια πρόκληση που αντιμετωπίσαμε με συνοδοιπόρους και αρωγούς για τα γυρίσματα της ταινίας την εταιρεία παραγωγής Top Cut – Modiano -με την καθοριστική συμβολή του Μίκη Μοδιάνο- και τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Στάθη Μουρδουκούτα, και για την παράλληλη φωτογράφιση τον καταξιωμένο φωτογράφο Τάσο Βρεττό.

Επιμέρους προκλήσεις αποτέλεσαν τα εξωτερικά γυρίσματα σε μια νυχτερινή Αθήνα που έβρεχε διαρκώς, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε την τελευταία στιγμή να αλλάξουμε κάποια από τα locations για να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο ώστε να προλάβουμε όλα τα νυχτερινά πλάνα προτού ξημερώσει αλλά και για να μην καμφθεί το ηθικό των πρωταγωνιστών μας οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί αλλά μέλη της Κοινότητας και εθελοντές του Athens Pride. Το αποτέλεσμα νομίζω μας δικαιώνει όλους αν κρίνουμε από την ευρεία αποδοχή που γνώρισε η καμπάνια μας.

Η Leo Burnett Greece αποτελεί ένα ιδιαιτέρως δυναμικό και επιτυχημένο σχήμα. Σε ποια χαρακτηριστικά της οφείλεται αυτή η ανοδική πορεία;

Μαρία Τριανταφυλλίδου: Όπως έλεγε και ο «θείος» Leo, «What helps people, helps business». Αυτή είναι και η λογική που δουλεύουμε πάνω σε κάθε project και ίσως σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ: η δουλειά μας απευθύνεται σε ανθρώπους και κάθε τι που κάνουμε πρέπει να έχει στόχο να κάνει τη ζωή τους καλύτερη, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Αν, μέσα από την επικοινωνία των brands που αντιπροσωπεύουμε, δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό να τους πούμε, κάτι που να τους αγγίξει είτε σε συναισθηματικό είτε σε πρακτικό επίπεδο, τότε καλύτερα να πάμε σπίτι μας.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και νιώθουμε πολύ τυχεροί που βρίσκει απήχηση σε πολύ σημαντικούς συνεργάτες μας (η λέξη πελάτες δεν μας άρεσε ποτέ). Είναι λοιπόν η ανοδική πορεία του δικού τους business που συμβάλει κατ’ επέκταση και στην ανοδική πορεία της Leo!

Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον του agency και τη θέση του στην αγορά επικοινωνίας;

Μ.Τρ.: Όταν το Publicis Groupe Greece αποφάσισε να επαναλανσάρει τη Leo Burnett στην Ελλάδα πριν 1,5 χρόνο περίπου, είχε στα χέρια του ένα πολύ δυνατό brand name στον χώρο της διεθνούς επικοινωνίας, που όμως έπρεπε να αποδείξει την αξία του και τη δυναμική του στην ελληνική αγορά από την αρχή. Δεν το λες και εύκολο!

Ευτυχώς όμως που δεν μας αρέσουν τα εύκολα και που, αποτελώντας το «crazy kid» του Ομίλου, κάνουμε δουλειές που φέρνουν αποτελέσματα αλλά και αγαπιούνται και συζητιούνται από τον κόσμο. Η καμπάνια του Athens Pride 2023 είναι μία από αυτές και ενισχύει το στίγμα της νέας Leo Burnett στην Ελλάδα για Ο2Ο επικοινωνία που θα κάνει τη διαφορά. Με τόλμη και με βλέμμα πάντα σε ένα καλύτερο αύριο. Όπως άλλωστε θα έκανε κάθε «crazy kid» εκεί έξω.

«Η συμβολή μας στην κοινωνία είναι για εμάς μέρος της επιχειρηματικής επιτυχίας»
«Θεωρώ ότι η pro bono υποστήριξη σκοπών που απασχολούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας ή ευάλωτες ομάδες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους, είναι εξαιρετικά σημαντική για κάθε εταιρεία. Η επιχειρηματική επιτυχία για εμάς δεν αποτιμάται μόνο με οικονομικούς όρους, αλλά μέρος της είναι και η συμβολή μας στην κοινωνία και η κοινωνική ευθύνη μας. Υποστηρίζοντας προγράμματα και ενέργειες που ωφελούν την κοινωνία, μπορούμε να δείξουμε τη δέσμευσή μας σε αξίες, όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η αλληλεγγύη.

Πέρα από την ηθική διάσταση, η υποστήριξη με pro bono ενέργειες μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού μας και στην ενίσχυση των δεσμών των ομάδων μας. Δουλεύοντας μαζί για έναν κοινό καλό σκοπό, οι εργαζόμενοι μας μπορούν να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες, να βελτιώσουν την επικοινωνία και την ομαδικότητα και να αυξήσουν την εμπειρία τους σε όλους τους τομείς της επικοινωνίας».
Αντώνης Πασσάς, CEO Ελλάδας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Publicis Groupe

«Πίσω από αυτήν την καμπάνια βρίσκονται εργαζόμενοι από όλα τα comms brands του ομίλου»
«Είμαι πολύ περήφανη για την υποστήριξη που προσέφερε φέτος η Leo Burnett στο Athens Pride. Είναι όμως σημαντικό να τονιστεί, πως πίσω από αυτήν την καμπάνια βρίσκονται εργαζόμενοι από όλα τα Comms Brands του Ομίλου: η Publicis – integrated creative agency, η MSL – PR & influence agency και η Digitas – digital first, omni-channel agency. Σε αυτά τα τέσσερα brands κρύβεται η γνώση και η εξειδίκευση για όλο το φάσμα της επικοινωνίας, ενώ η μεταξύ τους συνεργασία, με την υποστήριξη των media brands του Ομίλου, ανεβάζει το επίπεδο και μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα όλων των projects μας».
Αγγελίνα Δεσύλλα, Chief Brand Officer Comms Brands, Publicis Groupe Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα