Στρες, αλλά με καλή παρέα!

Η επικοινωνία αποτελεί έναν ιδιαίτερα στρεσογόνο κλάδο, με πάνω από 1 στους 2 εργαζομένους να δηλώνει άγχος στο εργασιακό του περιβάλλον. Φαντάζομαι ότι το ποσοστό δεν σας εκπλήσσει, μιας και οι περισσότεροι από όσους διαβάζετε αυτές τις γραμμές δραστηριοποιείστε σε αυτόν τον χώρο.

Ωστόσο, το θετικό είναι ότι ο κλάδος «σκοράρει» δυνατά στις καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, όσον αφορά στις σχέσεις με τους συναδέλφους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό «αντίβαρο» για το άγχος. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ευρήματα του πρώτου Sentiment Survey

που διεξήγαγε η Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), σε συνεργασία με την Qed Market Research.

Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε ότι στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν περήφανοι για την επιλογή τους να εργαστούν στην επικοινωνία, ενώ θεωρούν ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν στο άμεσο μέλλον. Διακρίνεται, επίσης, και ένα αίσθημα προόδου μέσα από την εργασία τους. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνουν τόσο ασφαλείς για το ότι θα συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους, όσο και αισιόδοξοι για το μέλλον της εταιρείας στην οποία εργάζονται. Δεν λείπουν, εντούτοις, και τα σημάδια δυσαρέσκειας για τον κλάδο καθώς το 28% των εργαζομένων δεν θα συνέστηνε σε κάποιον/α να εργαστεί στην επικοινωνία, ενώ πάνω από 1 στους 3 δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου της επικοινωνίας εν γένει. Εξετάζοντας το ζήτημα κλαδικά, η δυσαρέσκεια είναι εντονότερη στους κλάδους της Διαφήμισης, του Design και των IMC. Παράλληλα, το ζήτημα της ψυχικής υγείας συνεχίζει να αποτελεί ταμπού στον εργασιακό χώρο, με 1 στους 3 να μην αισθάνεται άνετα να μιλήσει γι’ αυτά τα ζητήματα, παρά τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις και το φιλικό περιβάλλον που επικρατεί.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, παρατηρείται ένα αίσθημα στασιμότητας όσον αφορά στο διαθέσιμο εισόδημα. Στο κομμάτι της διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης, υπάρχει μεγάλος βαθμός ευαισθητοποίησης όσον αφορά στα ζητήματα ΔΙΕ, με μια παράλληλη αίσθηση ανικανοποίητου όσον αφορά στην ικανοποίηση των ζητημάτων αυτών από τον κλάδο. Το κύριο αίτημα που δεν ικανοποιείται σχετίζεται με την έμφυλη ισορροπία στις θέσεις ευθύνης.

Τέλος, η τηλεργασία αποτελεί πλέον περισσότερο μια συμπληρωματική «διευκόλυνση» παρά ένα σταθερό μέτρο, με πάνω από 8 στους 10 εργαζόμενους στον κλάδο της επικοινωνίας να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της εργασιακής εβδομάδας στο γραφείο. Η τηλεργασία συνεχίζει να αποτελεί θεμιτή κατάσταση για τους εργαζομένους, με αρνητική προς το seniority συσχέτιση (προτιμάται κυρίως από τους junior & mid level).

Keywords
Τυχαία Θέματα