HP και Ίδρυμα Χατζηγάκη αποδεικνύουν πως η τεχνολογία δεν είναι ανδρικό προνόμιο!

Με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα για τα Κορίτσια στην Τεχνολογία» (International Girls in ICT Day) η HP και το Ίδρυμα Χατζηγάκη προσκάλεσαν στο «Κέντρο Ψηφιακής Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης» του Δήμου Κορυδαλλού κορίτσια από 14 έως 17 ετών με ελάχιστες τεχνολογικές γνώσεις, προκειμένου να τα βοηθήσουν μέσα από δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια να μάθουν περισσότερα για τον ψηφιακό κόσμο.

Στο «Κέντρο Ψηφιακής Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης» στον Δήμο Κορυδαλλού (Λεωφ. Γρηγορίου Λαμπράκη 231), όπου στεγάζεται η πρωτοβουλία «Ανοιχτό Ψηφιακό

Σχολείο για Όλους», φιλοξενήθηκε ένα διήμερο workshop γύρω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, με την πολύτιμη βοήθεια της HP Hellas και του ιδρύματος Χατζηγάκη. Η HP, άλλωστε, έχει ήδη «υιοθετήσει» τον συγκεκριμένο χώρο εκπαίδευσης, εξοπλίζοντάς τον με όλον τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως σύγχρονους υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές και αναλώσιμα. Στόχος των πρόσφατων σεμιναρίων ήταν να βοηθούν κορίτσια 14 έως 17 ετών να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Γιορτάζοντας τη «Διεθνή Ημέρα για τα Κορίτσια στην Τεχνολογία» με τον καλύτερο τρόπο

Η «Διεθνής Ημέρα για τα Κορίτσια στην Τεχνολογία» (International Girls in ICT Day) του ομώνυμου προγράμματος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών (ITU – International Telecommunication Union) γιορτάστηκε στις 25 Απριλίου και αποτέλεσε την καταλληλότερη πηγή έμπνευσης για να ακολουθήσει στη χώρα μας ένα διήμερο στις 27 και 28 Απριλίου, με το «Let’s Get Digital» στο επίκεντρο.  Έφηβες από σχολεία του Δήμου Κορυδαλλού παρακολούθησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργάνωσαν εθελόντριες εισηγήτριες από την HP και το Ίδρυμα Χατζηγάκη, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως ο χώρος της τεχνολογίας οφείλει να πάψει να είναι… ανδροκρατούμενος!

Το φετινό θέμα των εορτασμών της παγκόσμιας ημέρας «Girls in ICT» ήταν η «Ηγεσία» (Leadership), υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισχυρή γυναικεία παρουσία στους κλάδους STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Σύμφωνα με τη Διεθνή  Ένωση Τηλεπικοινωνιών, παρόλο που, πλέον, το 40% των θέσεων υψηλής κατάρτισης παγκοσμίως καταλαμβάνεται από γυναίκες, η συμμετοχή τους στη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής παραμένει αρκετά χαμηλή.

Τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού και η τεχνολογική έρευνα θα μπορούσαν να ωφεληθούν τα μέγιστα από την ανεκμετάλλευτη δημιουργική σκέψη και την παραγωγική μεθοδικότητα αναρίθμητων γυναικών, που ποτέ δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα συγκεκριμένα γνωστικά πεδία.

Οι βασικές γνώσεις υπολογιστών δεν είναι δεδομένες…

Παρόλο που ζούμε σε μια εποχή, όπου τα παιδιά εκτίθενται από αρκετά μικρή ηλικία στο διαδίκτυο και σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως smartphone, tablet και παιχνιδομηχανές, η «συμφιλίωσή» τους με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις βασικές αρχές λειτουργίας τους και το λογισμικό που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο σε κάθε γνωστικό πεδίο και επάγγελμα, μάλλον δεν είναι δεδομένη. Για τον λόγο αυτό, το διήμερο workshop της HP Hellas και του ιδρύματος Χατζηγάκη στόχευσε στις στοιχειώδεις γνώσεις που καλείται να έχει κάθε σύγχρονος άνθρωπος, πριν συνεχίσει τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μετέπειτα διεκδικήσει τη θέση του στην αγορά εργασίας.

Το «ταμπού», που θέλει τα μικρά κορίτσια να αδιαφορούν για τους υπολογιστές και την πληροφορική, οφείλει να καταρριφθεί προκειμένου να πάψει να τους στερεί πολύτιμες ευκαιρίες για το μέλλον τους.

Στο διήμερο σεμινάριο στις 27 και 28 Απριλίου στο Κέντρο Ψηφιακής Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης του Δήμου Κορυδαλλού γίναμε μάρτυρες ενός ιδανικού τρόπου για να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, αρκετές μαθήτριες πήραν τις θέσεις τους, προκειμένου να «μυηθούν» στα βασικά της πληροφορικής.

Η γενική γραμματέας και υπεύθυνη προγραμμάτων & επικοινωνίας του Ιδρύματος Χατζηγάκη, Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HP Hellas, Νίκο Χρηστάκη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HP Hellas, Νίκος Χρηστάκης, έδωσε το «παρών» στο σεμινάριο, όχι απλά ως επισκέπτης, αλλά ως οικοδεσπότης με αρκετά ενεργό ρόλο, αντανακλώντας έμπρακτα τη διάθεση του ίδιου και της εταιρείας για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Φρόντισε αυτοπροσώπως να κυλήσουν όλα ομαλά, προλογίζοντας το πρώτο workshop με μια σύντομη αναφορά στην HP, στην τεχνολογία και στον ρόλο που διαδραματίζει η εξοικείωση με αυτήν στην εργασιακή μας καθημερινότητα και όχι μόνο. Στη συνέχεια, ήταν δίπλα σε κάθε ανάγκη των κοριτσιών που παρακολούθησαν το σεμινάριο, τελώντας ακόμα και χρέη… εκπαιδευτή.

Παρούσα ήταν και η γενική γραμματέας και υπεύθυνη προγραμμάτων & επικοινωνίας του Ιδρύματος Χατζηγάκη, Ελισάβετ Χατζηγάκη, η οποία ενθάρρυνε τις μαθήτριες στα πρώτα τους βήματα στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τη σκυτάλη παρέλαβαν εθελόντριες από διάφορα τμήματα της HP, οι οποίες μετέφεραν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στα κορίτσια με έναν, ομολογουμένως, χαρισματικό τρόπο.

Ξεκινώντας από το μηδέν, από το πώς ανοίγουμε ένα desktop PC, οι εισηγήτριες συνέχισαν με μια περιήγηση στις πιο χρήσιμες ρυθμίσεις των Windows, στα βασικά του browser και της αναζήτησης στο διαδίκτυο, καθώς και στη δημιουργία και χρήση e-mail.

Ακολούθησαν θεματικές ενότητες, που αφορούσαν στις σημαντικότερες εφαρμογές γραφείου, όπως Word, Excel και PowerPoint.

Τη δεύτερη μέρα, εθελοντές της εταιρείας ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, τις στοιχειώδεις αρχές της ψηφιακής ασφάλειας, παρέχοντας έναν πολύτιμο οδηγό αποφυγής κάθε κινδύνου που καραδοκεί στον κυβερνοχώρο. Στη συνέχεια, η κυρία Χατζηγάκη, μίλησε για την σπουδιότητα της ενδυνάμωσης των έφηβων κοριτσιών μέσα από μία σειρά βιωματικών ασκήσεων που διενεργήθηκαν ατομικά και ομαδικά για την ανάπτυξη σφαιρικής συνείδησης και πυξίδας για το μέλλον τους.

Στις θέσεις των μαθητριών, μπροστά από κάθε υπολογιστή, περίμενε μια gift bag με ενδιαφέροντα δώρα τεχνολογίας από την HP, ενώ σε καθεμία δόθηκε και ένα βιβλίο («Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη), ώστε να τους υπενθυμίζει πως κάθε μικρή ευκαιρία που ίσως προσπερνάμε, είναι ένα δώρο που περιμένει να το αξιοποιήσουμε. Η εξοικείωση ολοένα και περισσοτέρων κοριτσιών με τον κόσμο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο ως παθητικές καταναλώτριες περιεχομένου, αλλά ως ταλαντούχες δημιουργοί του, δεν θα ωφελήσει μόνο τις ίδιες, αλλά την κοινωνία μας ολόκληρη…

Keywords
Τυχαία Θέματα