Kaspersky Lab: Οι Spammers αλλάζουν μεθόδους

H Kaspersky Lab ανακοινώνει τη δημοσίευση της έκθεσης Spam Report για το δεύτερο τρίμηνο του 2011.Οι δυνατότητες των botnets που έκλεισαν πέρσι και στην αρχή του τρέχοντος έτους σταδιακά αποκαθίστανται, με το ποσοστό των spam emails να φτάνει κατά μέσο όρο το 82,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για αύξηση 3,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και 0,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το μέσο όρο για το 2010. Οι spammers, ωστόσο, έπρεπε
να λειτουργήσουν με νέες μεθόδους, καθώς οι πόροι τους έγιναν στόχος των Αρχών.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, υπήρξε αύξηση του συνολικού αριθμού των botnets, αν και τα νέα κακόβουλα δίκτυα ήταν σχετικά μικρά σε μέγεθος και αντιστοιχούσαν μόλις σε ένα μικρό ποσοστό της συνολικής κυκλοφορίας των μηνυμάτων spam, σε αντίθεση με τα μεγάλα δίκτυα spam του παρελθόντος, όπως το Cutwail ή το Rustock. Αυτό σημαίνει είτε ότι οι spammers ακόμη δεν έχουν ενισχύσει τις δυνατότητες τους ώστε να στέλνουν εκατομμύρια μηνύματα spam καθημερινά, είτε σκόπιμα δε διακινδυνεύουν να φτιάξουν ένα μεγάλο και σημαντικό botnet.
Αυτές οι αλλαγές κατά το δεύτερο τρίμηνο, οδήγησαν σε πιο ομοιόμορφη κατανομή των «πηγών» spam σε σχέση με το παρελθόν, όπου το μισό του συνόλου των μηνυμάτων spam στον κόσμο προερχόταν από τρεις χώρες. Οι υπολογιστές zombie που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση των spam emails βρίσκονται πλέον σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της γεωγραφικής επέκτασης των spammers, καθώς δεν μείνει καμία περιοχή ανέπαφη από τους διαχειριστές των botnets.
Πηγές spamΚατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ο μεγαλύτερος όγκος spam προήλθε από αναπτυσσόμενες χώρες και ειδικότερα από την Ινδία (+4,26 ποσοστιαίες μονάδες), τη Βραζιλία (+3,14 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ινδονησία (+1,66 ποσοστιαίες μονάδες).Σε απόλυτα μεγέθη, ο συνολικός όγκος spam από την Ινδία αυξήθηκε κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας στο 14,06% του παγκόσμιου όγκου spam. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη εκατομμυρίων απροστάτευτων υπολογιστών που δε διαθέτουν τα τελευταία patches. Οι υπολογιστές αυτοί μπορούν να παραμείνουν ενεργοί σε zombie δίκτυα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που καθιστά την Ινδία ιδανικό μέρος για τους διαχειριστές των botnets.
«Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι ελκυστικές τους διαχειριστές των botnets λόγω της απουσίας αποτελεσματικής anti-spam νομοθεσίας και των χαμηλών επιπέδων ασφάλειας, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω της γρήγορης και ευρέως διαθέσιμης σύνδεσης στο Internet», εξηγεί η Darya Gudkova, Head of Content Analysis & Research της Kaspersky Lab. «Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Η.Π.Α. παραμένουν ελκυστικές για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου που δημιουργούν botnets. Οι Η.Π.Α. μπορεί να μην κατατάσσονται πλέον στις χώρες με τη μεγαλύτερη αποστολή spam μετά την εκστρατεία των Αρχών κατά των botnets το φθινόπωρο του 2010, αλλά αφού έκλεισαν τα
Keywords
Τυχαία Θέματα