MWC 2024: A.I. χρώμα στη γιορτή της τεχνολογίας!

Η τεχνητή νοημοσύνη (A.I. – Artificial Intelligence) κυριάρχησε σε κάθε παρουσίαση στο φετινό Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης, μονοπωλώντας τις συζητήσεις στους διαδρόμους του εκθεσιακού χώρου. Κοινό συμπέρασμα όλων ήταν πως το A.I. δεν έρχεται για να φέρει επαναστατικές αλλαγές μόνο στην τεχνολογία, αλλά και στις ζωές μας.

Ταξιδέψαμε στη Βαρκελώνη παρέα με τη δημοσιογραφική αποστολή της Xiaomi, προκειμένου να επισκεφθούμε το Fira Barcelona

Gran Via και να σας μεταφέρουμε τον παλμό ενός συνεδρίου που πάντα είχε το ταλέντο να «οσμίζεται» το μέλλον της τεχνολογίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το MWC (Mobile World Congress) δεν περιορίστηκε μόνο στις αναρίθμητες καινοτόμες συσκευές που φιλοξενήθηκαν στις προθήκες των περιπτέρων του εκθεσιακού του χώρου, αλλά μας έδωσε μια εικόνα των καταιγιστικών εξελίξεων που ακολουθούν με εφαλτήριο το μαγικό «άγγιγμα» της τεχνητής νοημοσύνης. Περιδιαβαίνοντας στα Hall του MWC φέτος, βλέπαμε από ρομπότ να πιάνουν κουβέντα με τους επισκέπτες και αυτοκίνητα που θα έκαναν τον υπολογιστή μας να κοκκινήσει από ντροπή, μέχρι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και της κυβερνοασφάλειας…

Χορταστικό «ορεκτικό» με Xiaomi στο CCIB

Λίγο πριν το Fira Barcelona Gran Via ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, η Xiaomi ξεκίνησε τον «χορό» των παρουσιάσεων με ένα ξεχωριστό event στο συνεδριακό κέντρο CCIB στην Plaça de Willy Brandt. Ελάχιστες μέρες πριν, είχε ανακοινωθεί η ίδρυση του Xiaomi x Leica Optical Institute, ένα ινστιτούτο που αποτελεί ορόσημο για τη βιομηχανία των smartphone και θεμελιώνει σε βάθος χρόνου τη συνεργασία ανάμεσα στον κινεζικό κολοσσό και τη Leica Camera AG. Στόχος του Xiaomi x Leica Optical Institute είναι να συνδυάσει μια σειρά από διεπιστημονικούς τομείς, μεταξύ των οποίων η ψηφιακή απεικόνιση και η τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.). Η εξελιγμένη οπτική τεχνολογία της γερμανικής εταιρείας βρέθηκε στο προσκήνιο και με αφορμή το ανανεωμένο σύστημα καμερών της νεότευκτης σειράς Xiaomi 14, η οποία αποτέλεσε το κύριο θέμα της εν λόγω εκδήλωσης. Μαζί με τα smartphone, παρουσιάστηκε και το Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, καθώς και τα ρολόγια Xiaomi Watch S3, Xiaomi Smart Band 8 Pro και Xiaomi Watch 2, μια πραγματικά «έξυπνη» και προσιτή πρόταση βασισμένη στο λειτουργικό Wear OS της Google.

Χiaomi 14 Ultra: Ό,τι πιο κοντά σε DSLR

Αναλυτικά, το Χiaomi 14 Ultra, παρουσιάστηκε ως το νέο κορυφαίο smartphone της εταιρείας, καθώς διαθέτει ένα επαγγελματικό σύστημα τεσσάρων καμερών με εκπληκτική εμβέλεια εστίασης από 12mm σε 120mm. H βασική κάμερα διαθέτει μεταβλητό διάφραγμα ƒ/1.63-ƒ/4.0, και προσφέρει απρόσκοπτη προσαρμογή της έκθεσης σε διάφορες περιπτώσεις. Με έναν υπερμεγέθη φακό μιας ίντσας LYT-900 και δυναμικό εύρος έως και 14EV, η ποιότητα εικόνας είναι εγγυημένη ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Το τετραπλό σύστημα καμερών συμπληρώνεται από μια floating telephotο κάμερα Leica στα 75mm, μια περισκοπική κάμερα Leica στα 120mm και μια ultra-wide κάμερα Leica στα 12mm.

To Xiaomi 14 Ultra ηγείται στον τομέα της απεικόνισης μέσω smartphone με υποστήριξη 8Κ 30fps και για τις τέσσερις κάμερες. Επίσης, με φακούς Leica και έναν αισθητήρα στα 50ΜΡ, η συσκευή μπορεί να τραβήξει βίντεο απίστευτης ευκρίνειας στα 8Κ, ενώ διαθέτει λειτουργίες μοντάζ επαγγελματικού επιπέδου. Επιπλέον, διαθέτει λειτουργία zoom σε ανάλυση 4Κ στα 60fps. Η συσκευή υποστηρίζει Dolby Vision για βίντεο με ανάλυση 4Κ στα 60fps και σύστημα σταθεροποίησης, ενώ έχει τοποθετηθεί ένα πρόσθετο μικρόφωνο για τη δημιουργία συστήματος τεσσάρων μικροφώνων, με στόχους surround ηχογράφηση ή ηχογράφηση κατευθυνόμενου ήχου. Για μια πραγματικά επαγγελματική βιντεοσκοπική εμπειρία, το νέο Movie mode εισάγει πρακτικές του κλάδου όπως το 2.39:1 aspect ratio και το 180° shutter rule, για βίντεο που έχουν ένα πραγματικά κινηματογραφικό ύφος και motion blur. Το ολοκαίνουριο MasterCinema κωδικοποιεί HDR video σε 10-bit Rec.2020 για την καταγραφή λεπτομερειών, σκιών και φωτεινών σημείων, ξεπερνώντας το προηγούμενο πρότυπο του 8-bit BT.709, ειδικά σε HDR οθόνες. Το Director mode διαθέτει επαγγελματικού επιπέδου πλαίσιο εργασίας με προηγμένα συστήματα ελέγχου και Log format για το post-production των υλικών. Το Xiaomi 14 Ultra μπορεί, επίσης, να συνδεθεί με άλλες συσκευές Xiaomi ως εξωτερικές οθόνες, όπως το νέο Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, για μια καθηλωτική εμπειρία παραγωγής. Μαζί με το Xiaomi 14 Ultra, παρουσιάστηκε και το Xiaomi 14 Ultra Photography kit (πωλείται ξεχωριστά), σχεδιασμένο ειδικά για τους λάτρεις της φωτογραφίας και βιντεοσκόπησης, που προσφέρει ειδικές λειτουργίες, ενσωματωμένες σε ένα grip και μια θήκη. Το kit περιέχει ένα shutter button δυο επιπέδων, ένα zoom level, ένα προσαρμόσιμο κουμπί βιντεοσκόπησης και έναν πρόσθετο, προσαρμόσιμο μοχλό. Λειτουργεί, επίσης, ως εξωτερική μπαταρία 1.500mAh.

Φυσικά, το 14 Ultra, ως άξιος διεκδικητής του θρόνου του κορυφαίου smartphone της αγοράς, δεν θα μπορούσε παρά να φιλοξενεί το ταχύτερο chipset που έχει ενσωματωθεί ποτέ σε Android συσκευές, το Snapdragon 8 Gen 3. Παράλληλα, το Xiaomi 14 Ultra είναι κατασκευασμένο με βάση τη στιβαρή δομή Xiaomi Guardian Structure, που αποτελείται από ένα ενισχυμένο πλαίσιο αλουμινίου, Xiaomi nano-tech vegan δέρμα και Xiaomi Shield Glass. Διαμορφωμένο από ένα κομμάτι αλουμινίου, το Xiaomi 14 Ultra προσφέρει εκπληκτική δύναμη πλαισίου, βελτιωμένη κατά 1,38 φορές. Το Xiaomi nano-tech vegan δέρμα διαθέτει μια νέα φόρμουλα, για ακόμα λεπτότερο και ελαφρύτερο αποτέλεσμα με 6 φορές καλύτερη αντοχή σε φθορά. Χάρη στο Xiaomi Shield Glass, η καινοτόμα οθόνη All Around Liquid Display του Xiaomi 14 Ultra επαναπροσδιορίζει την έννοια της θέασης, επιτυγχάνοντας μια συνεχή καμπύλη σε όλες τις πλευρές και γωνίες και δημιουργώντας έτσι την εμπειρία μιας flat οθόνης με τη διαδραστικότητα μιας καμπυλωτής άκρης. Οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν μια καθηλωτική εμπειρία θέασης, χάρη στην C8 WQHD+ 6.73» AMOLED οθόνη, ειδικά κατασκευασμένη από την Xiaomi, με WQHD+ (3200 x 1440), 522ppi, κυμαινόμενο ρυθμό ανανέωσης 1-120Hz και 3000nits φωτεινότητα. Η συσκευή διαθέτει μπαταρία 5.000mAh με σύστημα φόρτισης HyperCharge στα 90W, καθώς και τεχνολογία ασύρματης φόρτισης HyperCharge στα 80W. Η κυκλοφορία του επιβλητικού 14 Ultra στη χώρα μας, αναμένεται να ακολουθήσει λίγες εβδομάδες μετά το λανσάρισμα του Xiaomi 14.

Το πολύπλευρα αξιοθαύμαστο Χiaomi 14

Με τον «θηριώδη» Snapdragon 8 Gen 3 έρχεται και το Xiaomi 14, ένα flagship που περιορίζει τη διαγώνιο της οθόνης του στις 6,36 ίντσες, ιδανικό μέγεθος για όσους προτιμούν μια πιο εύκολη στο κράτημα και στη μεταφορά της συσκευή. Το σύστημα τριών καμερών χαρίζει επιλογές φωτογράφισης με εύρος από 14mm μέχρι 75mm, με φακούς Leica Summilux και κύριο αισθητήρα τον εντυπωσιακό Light Fusion 900. Το Xiaomi 14 και το Xiaomi 14 Ultra θα λάβουν ενημέρωση Android OS για 4 γενιές και 5 χρόνια security patches. Οι χρήστες των συσκευών θα λάβουν επίσης 100GB αποθηκευτικό χώρο στο Google One για 6 μήνες, τρεις μήνες πρόσβαση στην υπηρεσία YouTube Premium, για περιήγηση στο YouTube και το YouTube Music χωρίς διαφημίσεις. Η σειρά Xiaomi 14 κυκλοφορεί με το νέο λειτουργικό Χiaomi HyperOS, το οποίο χαρίζει μια ανανεωμένη λειτουργία με προηγμένα συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης αρχείων, ένα νέο περιβάλλον χρήσης (UI), εύκολη διασύνδεση μεταξύ συσκευών, καθώς και καινούργια συστήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας για μια ασφαλή εμπειρία χρήσης.  Η σειρά Xiaomi 14 αγκαλιάζει πλήρως την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τα Large AI models είναι ενσωματωμένα σε διάφορες εφαρμογές του συστήματος και παρέχουν καλύτερες και εξυπνότερες λειτουργίες. Με τους ΑΙ υπότιτλους οι χρήστες μπορούν να βλέπουν σε κείμενο τις συνομιλίες, σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια ψηφιακών συναντήσεων. Το ΑΙ Album Search μπορεί να αναλύσει τη φυσική γλώσσα και να επιτρέψει στους χρήστες να εντοπίσουν συγκεκριμένες εικόνες από τη συλλογή τους, μέσα από μια περιγραφή αυτού που ψάχνουν. Το ΑΙ Portraits χρησιμοποιεί προηγμένους αλγορίθμους για τη δημιουργία μοναδικών πορτρέτων μέσα από υπάρχουσες φωτογραφίες. Επιπλέον, το AI Expansion προσφέρει νέες δημιουργικές λειτουργίες για τις φωτογραφίες. Περισσότερα, όμως, για το Xiaomi 14 μπορείτε να διαβάσετε στην αναλυτική μας παρουσίαση, καθώς είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε, πριν κάνει το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στη Βαρκελώνη.

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4: Γιατί οι μεγάλες ιδέες, θέλουν χώρο!

Το Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 είναι σχεδιασμένο, για να καλύψει ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες, προσφέροντας μια εξαιρετική οθόνη για μια καθηλωτική εμπειρία χρήσης. Με μια 3Κ οθόνη στα 144Hz, μεγέθους 12,4 ιντσών, με αναλογία 3:2, η ταμπλέτα ενισχύει την άνεση ανάγνωσης και απόλαυσης πολυμέσων που την καθιστούν ιδανική για εργασία και ψυχαγωγία. Η εξαιρετική οθόνη της συσκευής είναι επιπλέον ενισχυμένη με ανάλυση 3.048 x 2.032 και 294ppi, για υπέροχη ποιότητα εικόνας σε κάθε λειτουργία και χρήση, όπως ανάγνωση κειμένου, επεξεργασία εικόνων υψηλής ποιότητας ή gaming. Με τη μπαταρία 10.000mAh (typ) και το σύστημα φόρτισης HyperCharge στα 120W οι χρήστες μπορούν να τη φορτίσουν σε μικρά διαστήματα και να απολαύσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το Xiaomi Pad 6S 12.4 διαθέτει τον ισχυρό επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform στα 4nm για μεγάλες ταχύτητες και εξαιρετικές επιδόσεις. Με το Xiaomi HyperOS, το Xiaomi Pad 6S είναι η πρώτη συσκευή που διαθέτει τρεις επαναστατικές λειτουργίες: Home Screen+, Cross-device collaboration και Xiaomi Smart Hub, φέρνοντας τη διασύνδεση σε νέα επίπεδα. Το Home Screen+ επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται με το κινητό τους κατευθείαν από το tablet – να απαντούν σε μηνύματα και κλήσεις – χωρίς να έρχονται σε επαφή με το κινητό. Το Cross-device Notes επιτρέπει στους χρήστες να τραβήξουν φωτογραφίες και να τις προσθέσουν κατευθείαν σε σημειώσεις στο tablet τους για τη δημιουργία εντυπωσιακών αρχείων χωρίς κόπο. Το νέο κέντρο ελέγχου, το Xiaomi Smart Hub, μπορεί να συνδέσει μέχρι και επτά συσκευές ταυτόχρονα. Μεταξύ αυτών, σειρά από AIoT προϊόντα της Xiaomi, ώστε όλες οι συσκευές να είναι στη διάθεση σας. Με τη λειτουργία NFC Tap to Share, το Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 απλοποιεί τη διαδικασία μεταφοράς αρχείων με ένα κουμπί. Για τους δημιουργούς περιεχομένου, το Director mode στη λειτουργία της κάμερας μετατρέπει το tablet σε μια επαγγελματική οθόνη που συνδέεται με το κινητό για την απαθανάτιση στιγμών σε υψηλή ανάλυση με ευκολία. Το Xiaomi Pad S6 Pro 12.4 συμπληρώνεται από το ευέλικτο Xiaomi Focus Pen και το Xiaomi Pad 6S Pro Touchpad Keyboard – απαραίτητα εργαλεία για τη μετατροπή της συσκευής στο απόλυτο κινητό workstation. Για πρώτη φορά, το Xiaomi Pad 6S Pro Touchpad Keyboard διαθέτει touchpad για καλύτερη εμπειρία χρήσης και ακριβείς κινήσεις. Το ανασχεδιασμένο Xiaomi Focus Pen διαθέτει 8.192 επίπεδα πίεσης και ρυθμό αντίληψης στα 240Hz, για μια αξεπέραστη εμπειρία γραφής. Η διαδραστικότητα του είναι βελτιωμένη, χάρη στο χαμηλό latency που φτάνει μόλις τα 5ms, μια αισθητή διαφορά από τη προηγούμενη γενιά. Παράλληλα, με το κουμπί Spotlight, το Xiaomi Focus Pen ξεπερνά τα όρια της γραφής και γίνεται ένα χρήσιμο εργαλείο για φωτογραφία και σημειώσεις, χωρίς να διαταράσσεται η δημιουργικότητα του χρήστη.

«Γκαζώνει» για Ευρώπη το Xiaomi SU7

Έχοντας ήδη ανακοινώσει μια σημαντική εξέλιξη στη στρατηγική της, περνώντας από το «Smartphone x AIoT» στο έξυπνο οικοσύστημα «Human x Car x Home» με τα αυτοκίνητα να γίνονται όλο και πιο σημαντικά, η Xiaomi παρουσίασε στο περίπτερό της στον χώρο του MWC το ηλεκτροκίνητο πολυτελές της όχημα, το SU7. To EV έκλεψε την παράσταση στο booth της εταιρείας, αναγκάζοντας πλήθος κόσμου να συνωστιστεί για μια φωτογραφία με φόντο ένα τετράτροχο, βγαλμένο από το μέλλον. Και αν πιστεύετε πως θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να το δούμε να εγκαταλείπει τους εκθεσιακούς χώρους και να βρίσκει τον δρόμο του σε κάποιο φανάρι δίπλα μας, ακόμα και στην Ελλάδα, η πραγματικότητα ενδέχεται να σας διαψεύσει…

Daniel Desjarlais, διευθυντής Επικοινωνιών της Xiaomi International

«Στη Xiaomi η τεχνολογία θα έχει πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Η καινοτομία μας έχει σχεδιαστεί πρωτίστως και κυρίως με βάση τις ανάγκες των χρηστών μας. Το “Human x Car x Home” εκπροσωπεί ακριβώς αυτό: τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ολοκληρωμένες, καλύτερα συνδεδεμένες εμπειρίες. Συνδέοντας ανθρώπους, αυτοκίνητα και σπίτια, στοχεύουμε στη δημιουργία μιας end-to-end διασύνδεσης πέρα από οτιδήποτε υπάρχει διαθέσιμο σήμερα. Καλούμε τους συμμετέχοντες στο MWC να ανακαλύψουν από πρώτο χέρι πώς το όραμα της Xiaomi κάνει τις φουτουριστικές έννοιες πραγματικότητα, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Daniel Desjarlais, διευθυντής Επικοινωνιών της Xiaomi International, ενώ σε ειδική συνέντευξη Τύπου στην οποία παρευρεθήκαμε μετά την παρουσίαση της σειράς Xiaomi 14, μεταξύ άλλων απάντησε στην ερώτησή μας για την πορεία του HyperOS και το ενδεχόμενο υιοθέτησής του κι από άλλους κατασκευαστές, υπογραμμίζοντας πως η πλατφόρμα βασίζεται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα, οπότε υπάρχει η πιθανότητα ανάπτυξης κώδικα από οποιονδήποτε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί κι από άλλες εταιρείες.

TCL: Από τη σειρά 50 μέχρι τα γυαλιά του μέλλοντος

Προϊόντα δικτύωσης, TCL 50 Series κινητά, ταμπλέτες με μηδενική αντανάκλαση φωτός, ιδανικές για διάβασμα και πολύωρη χρήση, αλλά και γυαλιά βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εκτός έκθεσης, στη Sala Artchimboldi, αλλά και εντός του περιπτέρου της εταιρείας στο MWC. Από τα smartphone ξεχωρίσαμε τα TCL 50 5G και TCL 50 SE, δυο συσκευές με εξαιρετικές δυνατότητες, πανέμορφες NXTVISION Display οθόνες και ακόμα πιο όμορφη… τιμή, την οποία θα σας την αφήσουμε για έκπληξη, καθώς σύντομα αναμένονται στην ελληνική αγορά.

Το TCL 50 5G έρχεται με διαγώνιο 6,6 ιντσών, HD+ ανάλυση, ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz,128GB αποθηκευτικού χώρου και 50MP AI HYBRID κύρια κάμερα. Ψηλά στη λίστα των πλεονεκτημάτων του φιγουράρει η ανεξάντλητη μπαταρία των 5.010mAh και, φυσικά, όπως άλλωστε, αποκαλύπτει και το όνομά του, η 5G συνδεσιμότητα, παρά τη χαμηλή τιμή του. Το TCL 50 5G έχει πιστοποιηθεί, μάλιστα, και από την Google ως συσκευή Android Enterprise Recommended.

Αν πάλι, προτεραιότητα για εσάς είναι η ακόμα πιο μεγάλη οθόνη, το TCL 50 SE έρχεται με μια τεράστια 6,8” FHD+ NXTVISION Display, 50MP Hybrid Camera και 33W ταχεία φόρτιση για την μπαταρία των 5.010mAh. Με καθηλωτικό ήχο DTS 3D και 256GB επεκτάσιμο αποθηκευτικό χώρο, αποτελεί το απόλυτο εργαλείο για multitasking και media. Και αυτή η συσκευή έχει λάβει Android Enterprise Recommended πιστοποίηση από την Google.

Στο πλευρό των παραπάνω είδαμε και τα TCL 505 και TCL 501, με το πρώτο να προσφέρει μεγιστοποιημένη προβολή σε μια μεγάλη οθόνη HD+ 6,75’’ με ρυθμό ανανέωσης 90Hz για ομαλή πλοήγηση, ενισχυμένη από καθηλωτικά στερεοφωνικά διπλά ηχεία. Το… διψήφιου κόστους TCL 501 παρέχει μια εμπειρία θέασης σε οθόνη 6 ιντσών, που τροφοδοτείται από οκταπύρηνο επεξεργαστή με μπαταρία 3.000mAh και αποθηκευτικό χώρο 32GB. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν και συσκευές που θα κυκλοφορήσουν, αποκλειστικά, στην αγορά των Η.Π.Α.

Η νέα γενιά tablet TCL NXTPAPER 11 ευνοήθηκε από τον έντονο ήλιο της Βαρκελώνης, καθώς μπόρεσε να μας ξεδιπλώσει το ταλέντο της, περιορίζοντας τις αντανακλάσεις στο ελάχιστο. Η επόμενη γενιά του NXTPAPER αποδεικνύει την αφοσίωση της TCL στην άνεση των ματιών και τη φιλική προς τον χρήστη τεχνολογία, συνεχίζοντας την κληρονομιά της αντιθαμβωτικής οθόνης και του χαμηλού μπλε φωτός σε επίπεδο hardware. Το tablet TCL NXTPAPER 11 είναι καθοδόν για τα ράφια των ελληνικών καταστημάτων, έχοντας στο «τσεπάκι» του ήδη το iF DESIGN AWARD 2023 για τον σχεδιασμό και την τεχνολογία του. Διαθέτει έγχρωμη οθόνη 2K 11 ιντσών με τεχνολογία NXTPAPER 2.0, προσφέρει απαράμιλλη φωτεινότητα έως 500nits και ανώτερη μείωση του μπλε φωτός, εξασφαλίζοντας άνεση και ευκρίνεια σε οποιονδήποτε φωτισμό. Η αντιθαμβωτική οθόνη του βελτιώνει τη χρήση σε εξωτερικούς χώρους ή υπό άμεσο φωτισμό, καθιστώντας το ιδανικό για ποικίλα περιβάλλοντα προβολής. Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάρος μόλις 462g και πάχος 6,9mm, είναι το ελαφρύτερο στην κατηγορία του, συνδυάζοντας τη φορητότητα με την άνεση των ματιών σε έναν κομψό σχεδιασμό.

«Το 2024 σηματοδοτεί μια νέα εμπιστοσύνη στο ταξίδι μας ως νέο brand κινητής τηλεφωνίας, καθώς διευρύνουμε τα όρια, για να κάνουμε την τεχνολογία πιο ανθρώπινη και να επεκτείνουμε τις προσφορές μας στους χρήστες», δήλωσε ο κ. Aaron Zhang, CEO της TCL Communication. «Σήμερα, παρουσιάσαμε την πιο ολοκληρωμένη, μέχρι σήμερα, γκάμα συσκευών NXTPAPER και χαρτοφυλακίου 5G, παρέχοντας ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών για την κάλυψη των ποικίλων αναγκών των πελατών μας και διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα για όλους. Από τις τελευταίες συσκευές NXTPAPER 3.0 και τα σχετικά tablet που έχουν βελτιστοποιηθεί για τα ανθρώπινα μάτια έως τα νέα smartphone της σειράς 50 και τους προηγμένους smart connected routers που ενισχύουν τη συνδεσιμότητα 5G, το χαρτοφυλάκιό μας έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει κάθε τρόπο ζωής».

Δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε τον εκθεσιακό χώρο της TCL, βέβαια, δίχως να δοκιμάσουμε τα AR (Augmented Reality) γυαλιά της. Για τους νέους ορίζοντες της επαυξημένης πραγματικότητας, μας άνοιξαν τα μάτια τα RayNeo X2 και X2 Lite! Τα γυαλιά RayNeo X2 Lite φέρουν τον επεξεργαστή Snapdragon AR1 Gen 1 της Qualcomm, διαθέτουν κάμερα και επιτρέπουν λειτουργίες όπως μετάφραση σε πραγματικό χρόνο, έξυπνη πλοήγηση και A.I. έξυπνους βοηθούς –όλα αυτά σε ένα σώμα που δεν ξεπερνά σε βάρος τα 60 γρ. Τα RayNeo X2 ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά, χάρη στο Snapdragon XR2 chipset. Τον περισσότερο χρόνο μας, ωστόσο, τον δαπανήσαμε, φορώντας RayNeo Air 2, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με ένα PlayStation 5 για να φέρουν στα μάτια μας Full HD εικόνα με 120Hz refresh rate, σαν να είχαμε μπροστά μας μια τηλεόραση 201 ιντσών! Την ίδια στιγμή, στην πλάτη μας, βέβαια, υπήρχε μια εντυπωσιακή και διόλου εικονική TCL QD-Mini LED τηλεόραση 115 ιντσών…

TCL 5G Smart Connected Devices

Στο MWC 2024 η TCL ανέδειξε μια σειρά συνδεδεμένων συσκευών που επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιο 5G της εταιρείας. Γεφυρώνοντας το χάσμα για προσιτές συσκευές 5G, για την τροφοδοσία καθημερινών αναγκών χρήσης IoT και την προώθηση της υιοθέτησης 5G, παρουσιάστηκε και η νέα σειρά dongle TCL LINKKEY. Το LINKKEY IK511 είναι ένα από τα πρώτα dongle στον κόσμο που βασίζεται στο πρότυπο 5G RedCap, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στο να γίνει το 5G πιο προσβάσιμο. Το 5G RedCap μειώνει το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με το 5G eMBB, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να απολαύσουν λειτουργίες 5G με μικρότερο κόστος. Το LINKKEY IK512, από την άλλη πλευρά, έχει σχεδιαστεί για bandwidth-intensive σενάρια με ταχύτητες έως 2,46Gbps, καλύπτοντας τις ανάγκες για εφαρμογές machine-to-machine (M2M) και καταναλωτές που απαιτούν υψηλό bandwidth, ισχυρές συνδέσεις χαμηλής καθυστέρησης. Η TCL παρουσίασε, επίσης, το TCL LINKHUB HH132 Pro, παρέχοντας εξαιρετικά γρήγορη και αξιόπιστη συνδεσιμότητα σε οικιακά περιβάλλοντα και περιβάλλοντα μικρών επιχειρήσεων. Η τεχνολογία WiFi 6 του router και η ικανότητά του να υποστηρίζει 256 συσκευές ταυτόχρονα εξασφαλίζουν μια απρόσκοπτη διαδικτυακή εμπειρία χωρίς buffering, ενώ η εξελιγμένη τεχνολογία κεραιών 5GHz 3T3R επεκτείνει την κάλυψη για την εξάλειψη των νεκρών ζωνών, επιτρέποντας ταχύτητες έως και 600Mbps downlink και 150Mbps uplink.

Η ευρωπαϊκή… απόβαση της Oppo

Με εμφανή την ανακούφιση από την πρόσφατη συμφωνία με τη Nokia για συνεργασία των δύο εταιρειών όσον αφορά στις πατέντες τους, η Oppo δείχνει πιο αποφασισμένη από ποτέ να πατήσει για τα καλά πλέον το πόδι της στην ευρωπαϊκή αγορά, δίχως το παραμικρό εμπόδιο νομικής φύσεως. Σε ένα εντυπωσιακό Gala που έλαβε χώρα στο «The Sea Garden» στη μαρίνα της κοσμοπολίτικης Barceloneta, ο CEO της Oppo Europe, Bingo Liu, υποσχέθηκε πως στο εξής η ροή των καινοτόμων αλλά και των προσιτών συσκευών από την Κίνα προς τις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι ανεμπόδιστη. Έγινε, μάλιστα, ακόμα πιο συγκεκριμένος, υπογραμμίζοντας σε πανηγυρικό τόνο πως η επόμενη γενιά των καινοτόμων Find κινητών της εταιρείας θα επιστρέψει στην Ευρώπη! Η βραδιά ολοκληρώθηκε με κληρώσεις εισιτηρίων για το UEFA Champions League, με το μεγαλοπρεπές τρόπαιο να ποζάρει με υπερηφάνεια στον χώρο, καθώς η Oppo αποτελεί επίσημο χορηγό της διοργάνωσης. Στη βραδιά με θέμα «Navigate the future», το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι των ελληνικών αλυσίδων τεχνολογίας. Στον χώρο είδαμε τo smartphone Oppo Reno11F 5G, το tablet Οppo Pad Neo και τα true wireless ακουστικά Oppo Enco Buds2 Pro.

Από την παρουσίαση του κ. Liu ξεχωρίσαμε την έμφαση στον καρπό της συνεργασίας με τη Hasselblad, την τελευταία γενιά του HyperTone Camera System, καθώς και τα «έξυπνα» γυαλιά Oppo Air Glass 3 με τεχνητή νοημοσύνη AndesGPT. Περισσή αυτοπεποίθηση δείχνει η Oppo και για τις μπαταρίες της, εγκαινιάζοντας ένα πρόγραμμα τετραετούς εγγύησης.

Samsung Ring: Πρόταση… γάμου με την ευεξία

Με το moto «Galaxy AI is here» να ποζάρει με το «καλημέρα» στην είσοδο της έκθεσης, η κορεατική εταιρεία επέλεξε να προβάλει στο booth της τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης της σειράς Galaxy S24, οι οποίες ενδυναμώνουν την επικοινωνία και τη δημιουργικότητα του χρήστη. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οι επισκέπτες δοκίμαζαν τις επιδόσεις της κάμερας της σειράς Galaxy S24 σε διαφορετικά σενάρια, από κοντινές λήψεις μικρών αντικειμένων μέχρι φωτογραφία σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλού φωτισμού. Το περίπτερο Samsung Galaxy Experience, βέβαια, είχε έναν… κρυμμένο άσο στο μανίκι του, την πρεμιέρα του δαχτυλιδιού Galaxy Ring! Αν και η Samsung δεν αποκάλυψε την πλήρη λειτουργικότητα του συγκεκριμένου wearable, γνωρίζουμε ήδη πως πρόκειται για μια συσκευή που συνδέεται με την πλατφόρμα Samsung Health και χαρίζει εποπτεία της φυσικής μας κατάστασης.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν νέες, έξυπνες λειτουργίες υγείας για την πλατφόρμα της εταιρείας, όπως το My Vitality Score για εξατομικευμένες πληροφορίες υγείας βάσει πολλών παραγόντων και το Booster Card που βοηθά στη βελτίωση της καθημερινής ευεξίας, παρακολουθώντας προκαθορισμένους στόχους και παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα φυσικής κατάστασης. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα οφέλη αυτών των λειτουργιών στη σειρά Galaxy Watch6.

Huawei: Πιστή στη «fashion forward» φιλοσοφία

Στο Mobile World Congress η Huawei παρουσίασε κορυφαία προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας και fashion forward αισθητικής, τα οποία μαγνήτισαν την προσοχή: το HUAWEI Mate 60 RS ULTIMATE DESIGN, τα HUAWEI FreeClip και το HUAWEI WATCH GT4. Το booth της Huawei χωρίστηκε σε ζώνες εμπειριών, βασισμένες σε σενάρια, οι οποίες περιλάμβαναν: ULTIMATE DESIGN, Fashion Forward, XMAGE, Creation of Beauty και Fitness & Health. Οι επισκέπτες ανακάλυψαν πώς οι λειτουργίες της Huawei έχουν εμπλουτίσει την καθημερινή μας ζωή με νέες τεχνολογίες. Στην εκδήλωση, η Huawei σημείωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις της στον τομέα της ψηφιακής δημιουργίας το 2024, για να παρέχει στους καταναλωτές βελτιωμένες εμπειρίες. Αυτό επιβεβαιώνεται από το πρόσφατο λανσάρισμα του HUAWEI MateBook D16, του πανίσχυρου, πανάλαφρου, ιδανικού για κάθε εργασία, με Vast Display 16 ιντσών, laptop. Τα επιτεύγματα της Huawei στον τομέα του mobile imaging είναι εξίσου αξιοσημείωτα, καθώς λάνσαρε το εμπορικό σήμα XMAGE, το οποίο περιλαμβάνει κάθε πτυχή από τα οπτικά συστήματα έως την τεχνολογία απεικόνισης και την επεξεργασία εικόνας. Το 2023, τα κορυφαία προϊόντα της Huawei, όπως το HUAWEI P60, εξοπλίστηκαν με δυνατότητες XMAGE, για να προσφέρουν στους χρήστες μια ολοκαίνουργια εμπειρία mobile φωτογραφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα HUAWEI XMAGE Awards 2023 υπήρξαν πάνω από 600.000 συμμετοχές από σχεδόν 100 χώρες/περιοχές. Σκοπός των βραβείων είναι να εμπνεύσουν τους χρήστες να αποτυπώσουν και να μοιραστούν την ομορφιά γύρω τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αναδείξουν τη δύναμη της φωτογραφίας με smartphone. Το 2024 αναμένεται να είναι μια κρίσιμη χρονιά για την κινεζική εταιρεία, καθώς τα στελέχη της υπόσχονται ένα δυναμικό comeback σε όλες τις κατηγορίες, χαρίζοντας high-end τεχνολογικά προϊόντα, υπηρεσίες και εμπειρίες, με αυξημένες επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης σε καινοτόμες τεχνολογίες, θέτοντας έτσι ένα σημείο αναφοράς για τον κλάδο.

Διάφανο laptop και ευλύγιστο κινητό από τη Lenovo

Πρωτοποριακές προτάσεις με τεχνητή νοημοσύνη, λογισμικό και λύσεις υποδομής παρέα με δύο συσκευές «proof of concept» ήρθαν για να ανατρέψουν τα δεδομένα στον παραδοσιακό σχεδιασμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και smartphone. Η εταιρεία αποκάλυψε το μέλλον της υβριδικής τεχνητής νοημοσύνης που θα τροφοδοτεί πολλαπλές συσκευές, λογισμικό και υπηρεσίες για περισσότερη εξατομίκευση, συνεργασία και αποτελεσματικότητα.

Εκτός από την τελευταία γενιά επαγγελματικών laptop από τη Lenovo, τα ThinkPad T14 i Gen 5, ThinkPad T14s Gen 5, ThinkPad T16 Gen 3, ThinkPad X12 Detachable Gen 2 και ThinkBook 14 2-in-1 Gen 4, είχαμε τη χαρά να δούμε από κοντά δύο πολύ ξεχωριστές σχεδιαστικές απόπειρες της Lenovo.

Ξεκινάμε με το Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop, το οποίο φέρνει επανάσταση στην εμπειρία αλληλεπίδρασης και δημιουργίας με την εκπληκτική διάφανη οθόνη Micro-LED 17,3 ιντσών. Με οθόνη χωρίς περίγραμμα, διαφανή περιοχή πληκτρολογίου και βάση που μοιάζει να αιωρείται, το ThinkBook Transparent Display Laptop αποπνέει αβίαστα μια αίσθηση απλότητας και υψηλής τεχνολογίας, αξιοποιώντας τη δύναμη του Artificial Intelligence Generated Content (AIGC).

Η Lenovo και η Motorola παρουσίασαν επίσης μία proof of concept συσκευή smartphone με ευλύγιστη οθόνη, η οποία μπορεί να πάρει διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, ενώ είναι βασισμένη στις μηχανικές καινοτομίες των αναδιπλούμενων συσκευών και των κυλιόμενων οθονών που έχει ήδη παρουσιάσει η εταιρεία.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και το Smart Connect, μια λύση λογισμικού που ξεκλειδώνει τη συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευές, όπως PC, τηλέφωνο και tablet, για να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητα, τον διαμοιρασμό δυνατοτήτων και τη διαχείριση δεδομένων.

AVM: Οπτικές ίνες, WiFi 7, έξυπνο σπίτι και 10Gbps!

Στο πάντα φιλόξενο περίπτερο της AVM στο Hall 7, μας περίμεναν τα στελέχη της, για να μας ξεναγήσουν στις νέες λύσεις δικτύωσης και smart home της γερμανικής εταιρείας.

Το ενδιαφέρον μας κέντρισαν αρκετές προτάσεις, όπως το έξυπνο DECT ασύρματο σταθερό τηλέφωνο FRITZ!Fon X6, μέσα από την οθόνη του οποίου μπορείτε να ελέγξετε από τις smart home συσκευές και τον media server σας μέχρι τα email σας!

Δίπλα του «πόζαρε» το ξεχωριστό FRITZ!Box 5690 Pro, μια Triband wireless router λύση, βγαλμένη από το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, καθώς υποστηρίζει συνδέσεις οπτικής ίνας, αλλά και DSL, σε συνδυασμό με τρεις μπάντες WiFi 7/6 στα 6GHz, 5GHz και 2.4GHz με ταχύτητες έως και 11.530, 5.760 και 1.200Mbps αντίστοιχα. Στις LAN θύρες του εκτός από τις 4x Gigabit υπάρχει και μια 2.5 Gigabit, ενώ μπορείτε να μοιραστείτε στο τοπικό σας δίκτυο συσκευές όπως εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, χάρη στη USB 3.1 θύρα. Και οι δυνατότητες της επερχόμενης ναυαρχίδας της AVM δεν σταματούν εκεί, καθώς η ενσωματωμένη πλατφόρμα FRITZ! Smart Home υποστηρίζει DECT ULE και –για πρώτη φορά– Zigbee συνδεσιμότητα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει DECT, IP και αναλογική τηλεφωνία, με όλα τα πλούσια χαρακτηριστικά που μας έχουν συστήσει και τα προηγούμενα μοντέλα FRITZ!Box.

Τα Gigabit… έπεφταν βροχή στο booth της εταιρείας, γεγονός που πιστοποίησε και η 10 Gigabit LAN θύρα του FRITZ!Box 5690 XGS, μιας πιο… εξωτικής λύσης XGS-PON (Passive Optical Network), που σίγουρα δεν αφορά τα ελληνικά νοικοκυριά, μα είναι ενδεικτική της τοποθέτησης της AVM στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

Αντίθετα, προτάσεις όπως το FRITZ!Box 6860 5G, που μπορεί να καλύψει ανάγκες έως και 1,3Gbps με ενσωμάτωση σταθμού βάσης DECT για Voice over LTE ή Voice over New Radio τηλεφωνία, αποτελούν ιδανικές λύσεις για μια χώρα με ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους, όπως η Ελλάδα. Η οπτική ίνα μπορεί να μην είναι εύκολο να φτάσει παντού στο άμεσο μέλλον, αλλά το 5G σίγουρα θα το κάνει! Στον ίδιο χώρο είδαμε και την πρώτη all-in-one καλωδιακή επιλογή του FRITZ!Box 6670 Cable, με WiFi 7 και 2.5 Gigabit LAN θύρα.

Με στόχο ένα ενιαίο, ταχύτατο και ομοιογενές mesh δίκτυο, στο πλευρό των FRITZ!Box στέκονται τα FRITZ!Repeater, όπως το FRITZ!Repeater 3000 AX.

Πέραν, όμως, των τεχνικών χαρακτηριστικών και των υψηλών επιδόσεων, αυτό που εκτιμάμε περισσότερο όλοι όσοι χρησιμοποιούμε καθημερινά το οικοσύστημα δικτύωσης της AVM είναι το Fritz!OS λειτουργικό. Με συνεχείς δωρεάν αναβαθμίσεις, το παραμετροποιήσιμο και φιλικό στη χρήση Fritz!OS προσθέτει σε τακτά χρονικά διαστήματα καινούργιες λειτουργίες στις συσκευές FRITZ!

Έτσι για παράδειγμα, το FRITZ!Box 5690 Pro, έπειτα από την υποστήριξη Zigbee συνδεσιμότητας, αναμένεται να αναβαθμιστεί σύντομα, προκειμένου να καλύπτει και το Matter, ένα πρότυπο έξυπνου σπιτιού που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στους κατασκευαστές smart home συσκευών.

Telekom: Καινοτομίες για έναν κόσμο που αλλάζει

Με το μήνυμα «Connecting your world» η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η Cosmote, έδωσε έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και το ποδόσφαιρο, υποσχόμενη συναρπαστική ψυχαγωγία και κορυφαία εμπειρία στους πελάτες της, σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο περίπτερο του ομίλου, το κοινό μπορούσε να περιηγηθεί σε διάφορες θεματικές ενότητες, ενώ πρωταγωνιστική θέση είχε η… στρογγυλή θέα, καθώς η Telekom είναι πάροχος δικτύου, εθνικός χορηγός και κάτοχος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του EURO 2024. Η εντυπωσιακή, διαδραστική εγκατάσταση 3D LED «Telekom Super Soccer» μάς ταξίδεψε σε τοπία, που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2024 και στο περίπτερό της, η Telekom έδωσε μια «γεύση» από το μέλλον, μέσα από το «Magenta AI», ενώ με το «Concept T», παρουσιάστηκε μια εκδοχή για το router του αύριο. Χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά παραδείγματα σχεδιασμού, η εταιρεία έδειξε πώς οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα κλασικό router και να δώσουν άλλη διάσταση στο έξυπνο σπίτι, με αποκορύφωμα το οικιακό ρομπότ… μπάτλερ «Buddy».

Επιπλέον, σε συνεργασία με τις Qualcomm και Brain.ai, η Telekom πρόβαλε το όραμά της για τα smartphone τεχνητής νοημοσύνης με το «T Phone», στο οποίο ένας ψηφιακός ΑΙ βοηθός αντικαθιστά τις αμέτρητες εφαρμογές και καταργεί το ερώτημα «ποιο app χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;». Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα μπορούμε απλά να ζητάμε από το κινητό μας την εργασία ή την πληροφορία που χρειαζόμαστε και αυτό θα μας «σερβίρει» έτοιμο το αποτέλεσμα, δίχως να χανόμαστε μέσα σε απειράριθμες εφαρμογές με προβληματική διαλειτουργικότητα μεταξύ τους.

Στον τομέα των Global Business Platforms, η Telekom ανέλυσε πώς η ψηφιακοποίηση μπορεί να εξελίξει τον Ιδιωτικό και τον Δημόσιο τομέα στην Ευρώπη, με τη βοήθεια της συνδεσιμότητας μέσω δορυφόρου, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και για το παγκόσμιο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής είναι τόσο οι ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένη κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, όσο και η γεωργική παραγωγή, τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα Resilient Networks, που αποτελούν προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την Telekom να παρουσιάζει τα αξιόπιστα δίκτυα υψηλής απόδοσης που παρέχει. Παράλληλα, με μια νέα, πρωτοποριακή λύση ασφάλειας μέσω cloud, αναβαθμίζεται και το «mobile mast to go», μια φορητή κεραία κινητής τηλεφωνίας που θα είναι διαθέσιμη και στα γήπεδα του EURO 2024.

Τεχνητή νοημοσύνη και στην κυβερνοασφάλεια

Στα booth των εταιρειών Eset και Kaspersky συναντήσαμε στελέχη που μας ανέλυσαν πώς το A.I. διαδραματίζει ήδη εδώ και χρόνια έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα κάθε σύγχρονου συστήματος ψηφιακής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, το γεγονός πως πλέον και οι κυβερνοεγκληματίες, ακόμα και με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις, μπορούν να επιστρατεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη για ακόμα πιο… έντεχνες επιθέσεις.

Η εκπαίδευση εταιρικών και οικιακών χρηστών σε συνδυασμό με software και hardware αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι σε κάθε κακόβουλη απόπειρα, καθώς το phishing αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες απάτες στον χώρο του διαδικτύου. Ταυτόχρονα, όσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός επεκτείνεται σε κάθε είδους βιομηχανία, από την παραγωγή μέχρι την ενέργεια, εταιρείες όπως η Eset και η Kaspersky καλούνται να υπερασπιστούν όχι μόνο τους χρήστες, αλλά και τις IoT συσκευές.

Ισχυρή ελληνική παρουσία

Τη μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή στο MWC συνδιοργάνωσε φέτος η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) μαζί με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της Βαρκελώνης, η χώρα μας παρατάχτηκε «πάνοπλη», με 37 ελληνικές καινοτόμες, τεχνολογικές εταιρείες και περισσότερους από 100 αντιπρόσωπους να βρίσκονται στο ελληνικό περίπτερο, συνολικού εμβαδού 154 τ.μ. Η εθνική αποστολή στο MWC24 είχε την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή φορέων όπως της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Ταμείου, της τράπεζας Eurobank και του EGG, του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ), της HELEXPO BEYOND, του NBG Seeds της Εθνικής Τράπεζας, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, του Ευρωπαϊκού Κόμβου Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV-innoHUB, καθώς και του επενδυτικό ταμείου Phaistos 5G Ventures.

Συμπληρωματικά των ανωτέρω φορέων, η υποστήριξη της αποστολής από εταιρείες, όπως οι Samsung Electronics Hellas και Vantage Towers, υπήρξε εξαιρετικά σημαντική. Επίσης, η συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο PRAXI Network, την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), καθώς και την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA), υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον για την παρουσία του οικοσυστήματος στη διεθνή αυτή διοργάνωση. Στη φετινή αποστολή, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και φορείς, όπως: Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Acromove, Aegean Solutions, Aether, Agenso, Argo Semiconductors, AthletesWeR, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), bespot, Dotsoft, Excelon Financial Services, Evryka, GM395, Gnomon Informatics, Grapevine, HAM Systems, Helexpo Beyond, Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ), Intergo Telecom, Keyvoto, Lerna.ai, Liknoss Group, M-Stat, Modulus, Moptil, M-Sensis, NeaWallet, Neos Beyond Payments, Run4More, Safesize, Sammy, SmartRep, Tetragon, Tilematiki, Vantage Towers, Vertoyo, Ysoft. Ελληνικά ακούγαμε όμως και σε περίπτερα εκτός του συγκεκριμένου, όπως σε αυτό της Intracom Telecom και της AdaptIT.

Έντονη ήταν και η παρουσία στελεχών του κρατικού μηχανισμού, όπως ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος, μάλιστα, τόνισε πως στόχος είναι να μετατραπεί η Αττική σε διεθνή ψηφιακό κόμβο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου που πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, παρουσία του υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, του γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνου Καράντζαλου, της προέδρου του ΕΒΕΑ, Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Κυρανάκης, φιλοξενήθηκε σε πάνελ στο περίπτερο της Deutsche Telekom, οικοδεσπότες του οποίου ήταν η κα Dominique Leroy, μέλος του ΔΣ της DT και ο Chief Commercial Officer του ομίλου ΟΤΕ, Γρηγόρης Χριστόπουλος. Θέμα ήταν τα ψηφιακά άλματα που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στις υπηρεσίες του gov.gr προς τους πολίτες, κάποιες εκ των οποίων αποτελούν πανευρωπαϊκές πρωτιές.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η συμμετοχή του διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρου Πρωτοψάλτη, ως ομιλητή σε πάνελ, στο Talent Summit που διοργάνωσε η Huawei. Ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε στη σημασία της πρόσβασης σε σύγχρονα εργαλεία εκπαίδευσης των υποψήφιων εργαζομένων, ώστε η απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας να είναι άμεση. Τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε κατηγορίες που υποεκπροσωπούνται, όπως π.χ. οι γυναίκες στον κλάδο της τεχνολογίας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του προγράμματος «Women In Tech», το οποίο απευθυνόταν σε 500 άνεργες γυναίκες 25-45 ετών και υλοποιήθηκε από τη ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με τη Huawei και την Interlei.

Κοσμοσυρροή στη Βαρκελώνη!

Ιπτάμενα αυτοκίνητα, ψηφιακοί βοηθοί με τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να προβάλουν κάθε ψηφιακή διάδραση στην παλάμη μας, όπως το Humane Ai Pin, γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, μηχανικά κατοικίδια, ρομποτικά χορτοκοπτικά, ικανά να φιλοξενήσουν το παιχνίδι «Doom» στην οθόνη τους, ρεαλιστικά ολογράμματα, ποδήλατα με A.I. και 5G συνδεσιμότητα, κινητά με 28.000mAh μπαταρία όπως το Energizer Hardcase P28K και λοιπές… αλλόκοτες συσκευές ήταν μερικές μόνο από τις «σειρήνες» που παρέσυραν πλήθος επισκεπτών στη Βαρκελώνη για το φετινό Mobile World Congress, σε μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές της πολυετούς ιστορίας του. Με την τεχνητή νοημοσύνη να αφήνει εμφανή την επιρροή της σε κάθε σπιθαμή του Fira Gran Via, το MWC 2024 ήταν το πρώτο συνέδριο, έπειτα από αρκετά χρόνια, που καλλιέργησε την αίσθηση της καινοτομίας και των σημαντικών εξελίξεων που έρχονται.

Το MWC Barcelona 2024 σε αριθμούς101.000+ επισκέπτες από 205 χώρεςΠάνω από 59% των επισκεπτών εκπροσωπούσε βιομηχανίες, προσκείμενες στο οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας700+ εκθέτες, χορηγοί και συνεργάτες100+ ομιλητές, με το 40% να είναι γυναίκες
Keywords
mwc, χρωμα, γιορτη, mwc, uefa champions league, εν λόγω, youtube music, augmented reality, champions league, samsung galaxy, usb 3, new radio, mobile, world, barcelona, leica, optical, camera, pad, pro, watch, smart, google, vision, movie, shutter, blur, hdr, video, rec, button, android, guardian, vegan, glass, νέα, liquid, light, fusion, security, youtube, music, models, home, hub, tablet, notes, nfc, tap, focus, keyboard, car, ελλαδα, series, hybrid, dts, media, αφοσίωση, μπλε, design, award, προσφορες, aaron, zhang, ceo, μετάφραση, air, playstation, full, refresh, led, wifi, router, nokia, sea, europe, find, uefa, league, future, neo, wireless, system, samsung, ring, moto, galaxy, εταιρεία, health, huawei, fashion, forward, ultimate, creation, beauty, fitness, laptop, lenovo, motorola, λύση, server, email, dsl, usb, network, voice, lte, radio, cosmote, euro, super, soccer, magenta, phone, global, business, cloud, eset, kaspersky, software, συμμετοχή, σεκεε, τραπεζες, eurobank, egg, αθηνα, εβεα, θεα, helexpo, hellas, εεκτ, σεπβε, ααδε, aegean, systems, group, intracom, leroy, οτε, gov, women, tech, μνημονιο, doom, επιρροή, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.google.gr, www.youtube.com, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, end, 600 δις, youtube music, χορτοκοπτικα, samsung galaxy, dts, μετάφραση, βιντεο, αιχμη, αυτοκινητα, βαρκελωνη, γηπεδα, γωνιες, δημοκριτος, δωρεαν, εθνικη, εικονες, εργασια, εργαλεια, ηχεια, θεμα, καθημερινη, κινα, κινητα, οθονες, ομορφια, οροσημο, οριζοντες, πλαισιο, ποδηλατα, προγραμμα, ρολογια, τα νεα, τηλεοραση, τηλεφωνο, φυσικη, φωτογραφιες, φωτογραφια, aegean, barcelona, car, ceo, email, eset, eurobank, guardian, hdr, huawei, lte, moto, music, nfc, radio, smart, uefa, uefa champions league, ultimate, youtube, αβιαστα, αγορα, αγορα εργασιας, αιολικα παρκα, ακουστικα, αμυνα, απλα, ασπιδα, αττικη, αυτοπεποιθηση, αφορμη, αφοσίωση, εβδομαδες, βοηθεια, βραδια, βρισκεται, βροχη, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γυαλια, γλωσσα, γρηγορης, δερμα, δυναμη, δημοσιο, δειχνει, δομη, διαδικτυο, δικτυο, δικτυα, δυναμικο, δοθηκε, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, εννοια, εξελιξη, εξωτερικοι σκληροι δισκοι, επικοινωνια, αιολικα, επενδυσεις, επιρροή, επτα, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ετοιμο, ετων, ευρωπη, εφαρμογες, εφραιμογλου, τεχνολογια, εξυπνο, εξυπνο σπιτι, ζωη, ζωης, ζωνες, ιδεες, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφος, υφυπουργος, θεα, θηκη, εικονα, ινα, ινες, ηχο, ηχογραφηση, καμερες, κειμενο, κινητο, κυρια, λειτουργια, ληψεις, λύση, ματια, μηνυματα, μηνες, μειωση, μπλε, μοντελα, μπαταριες, μπορειτε, νεα γενια, νοημοσυνη, ντροπη, παντα, οθονη, ονομα, ορια, οπτικα, οπτικες ινες, οπτικη ινα, οραμα, οχημα, παρουσιαση, ποδοσφαιρο, περιβαλλον, πιστη, ποιοτητα, πιστοποιηση, ροη, πυλες, ραφια, ρομποτ, ρολο, σιγουρα, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σωμα, σπιτι, σπιτια, σπυρου, συστηματα ασφαλειας, σχηματα, τιμη, τοπια, τρια, υψηλη, φαναρι, φυσικα, φτανει, φθορα, φορμουλα, φοντο, φορα, χερι, χασμα, χρονικα, χαρα, ψηφιακη, ψηφιακο, air, aaron, group, αγορες, award, super, button, beauty, health, blur, mobile, business, security, cloud, cross, design, dsl, egg, ελληνικα, εμφαση, ενωση, euro, network, europe, fashion, find, fitness, focus, forward, server, fusion, full, galaxy, creation, glass, global, γνωσεις, gov.gr, gov, helexpo, hybrid, home, hellas, hub, χωρα, ιδανικο, watch, intracom, υπουργειο, led, camera, kaspersky, keyboard, κομματι, κωνσταντινου, laptop, league, leica, lenovo, leroy, light, liquid, media, mini, models, μοιαζει, motorola, μπροστα, new radio, neo, notes, optical, pad, παιχνιδι, πληροφοριες, rec, ring, movie, router, pro, series, σημα, shutter, software, systems, system, tablet, ταξιδι, tap, tech, usb, υγειας, υπεροχη, usb 3, vegan, vision, βοηθος, wifi, wireless, world, ξεκινησε, refresh, voice, sea, zhang
Τυχαία Θέματα