Nikon Capture NX-D

Η Nikon κυκλοφορεί το Capture NX-D, ένα λογισμικό για την επεξεργασία και την προσαρμογή των φωτογραφιών σε μορφή RAW.


Η Nikon ανακοινώνει τη δωρεάν διάθεση του Capture NX-D (έκδοση Beta), μιας εφαρμογής για την επεξεργασία και την προσαρμογή των φωτογραφιών μορφής RAW, που έχουν τραβηχθεί με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Nikon.


Το

Capture NX-D είναι μια δωρεάν εφαρμογή που πρόκειται να αντικαταστήσει το υπάρχον πρόγραμμα Capture NX 2. Οι φωτογραφίες μορφής RAW (με επέκταση αρχείου NEF ή NRW) που τραβήχτηκαν με τις φωτογραφικές μηχανές Nikon D-SLR, τις προηγμένες φωτογραφικές μηχανές με εναλλάξιμους φακούς Nikon 1 και τις compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Nikon COOLPIX, μπορούν να φορτωθούν στην εφαρμογή για δημιουργία τελικών επεξεργασμένων φωτογραφιών υψηλής ποιότητας. Εκτός από τις φωτογραφίες μορφής RAW, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προσαρμογή αρχείων μορφής JPEG και TIFF.


Στη διάρκεια διάθεσης του Capture NX-D (έκδοση Beta), η Nikon θα ακούει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθε σχόλιο, ερώτημα και ιδέα των χρηστών σχετικά με την εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδας της. Τα ερωτήματα και οι ιδέες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τη Nikon για τη βελτίωση της εφαρμογής πριν την επίσημη κυκλοφορία της, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του 2014.


Η Nikon θα συνεχίσει να ενημερώνει και να προσφέρει υποστήριξη στην τρέχουσα εφαρμογή Capture NX 2 όσο το Capture NX-D κυκλοφορεί σε έκδοση beta. Ωστόσο, από τη στιγμή της επίσημης κυκλοφορίας του Capture NX-D, η Nikon θα διακόψει την υποστήριξη του Capture NX 2, η οποία έχει τη μορφή ενημερώσεων.


Οι χρήστες που χρησιμοποιούν τη δεδομένη στιγμή το Capture NX 2 θα ενημερώνονται σχετικά με την ημερομηνία διακοπής της υποστήριξης του Capture NX 2 από τη Nikon.


Η Nikon ανυπομονεί να ανακοινώσει την ημερομηνία κυκλοφορίας της τελικής έκδοσης του Capture NX-D.


Επισκόπηση
Όνομα προϊόντος: Capture NX-D (έκδοση beta)
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Ιανουαρίου 2014
Διεύθυνση URL: http://beta.nikonimglib.com/


Πληροφορίες για την ανάπτυξη της εφαρμογής
Έως σήμερα, η Nikon παρείχε υποστήριξη για επεξεργασία και προσαρμογή φωτογραφιών μορφής RAW που έχουν τραβηχθεί με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Nikon, με σκοπό τελικές φωτογραφίες υψηλής ποιότητας, χάρη στη σειρά εφαρμογών λογισμικού Capture NX (πωλούνται χωριστά).


Παρότι η σειρά λογισμικού αναζήτησης και επεξεργασίας φωτογραφιών ViewNX που συνοδεύει τις φωτογραφικές μηχανές Nikon, επίσης προσέφερε ορισμένες λειτουργίες επεξεργασίας φωτογραφιών μορφής RAW, πολλοί χρήστες ζητούσαν πιο προηγμένες λειτουργίες προσαρμογής των φωτογραφιών RAW.


Γι” αυτό η Nikon ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή λογισμικού, χάρη στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να απολαμβάνουν τις ίδιες λειτουργίες επεξεργασίας και προσαρμογής φωτογραφιών μορφής RAW που διέθετε και η σειρά Capture NX. Η εφαρμογή αυτή θα διατίθεται δωρεάν μέσω λήψης από την ιστοσελίδα της Nikon.


Το Capture NX-D είναι μια εφαρμογή λογισμικού που αναπτύχθηκε με γνώμονα κυρίως τις φωτογραφικές μηχανές Nikon και προσφέρει επεξεργασία υψηλής ποιότητας για προσαρμογή των φωτογραφιών μετά τη λήψη τους.


Βασικές λειτουργίες
1. Οι λειτουργίες προσαρμογής αναπτύχθηκαν για την επεξεργασία της μορφής RAW, όπως ακριβώς ίσχυε στη σειρά Capture NX
Στην εφαρμογή συγκαταλέγονται λειτουργίες για την προσαρμογή στοιχείων των φωτογραφιών μορφής RAW που τραβήχτηκαν με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Nikon (με επέκταση αρχείου NEF ή NRW), οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ακόμη και μετά τη λήψη της φωτογραφίας, και περιλαμβάνουν λειτουργίες ισορροπίας λευκού και αντιστάθμισης έκθεσης. Η ομαλή βελτίωση των φωτογραφιών επιτυγχάνεται αμέσως μετά τη μεταφορά τους στον υπολογιστή.
Υποστηρίζεται επίσης και το Picture Control, η αποκλειστική λειτουργία της Nikon για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της φωτογραφίας.


2.Παρέχεται υποστήριξη για απλή βελτίωση φωτογραφιών μορφής JPEG και TIFF
Εκτός από την επεξεργασία και την προσαρμογή των φωτογραφιών RAW, η εφαρμογή διαθέτει τις ίδιες λειτουργίες με το Capture NX 2 για αλλαγές, όπως οι καμπύλες χρωματικών τόνων, η φωτεινότητα και η αντίθεση, καθώς και λειτουργίες για τη διόρθωση της πλάγιας χρωματικής εκτροπής και δημιουργίας βινιέτας που προκαλούνται από τους φακούς, και σε φωτογραφίες JPEG και TIFF.


3. Αιωρούμενα παράθυρα, εύχρηστα κατά τη χρήση με πολλές οθόνες
Σε περίπτωση χρήσης δύο ή περισσότερων οθονών, η περιοχή προβολής της φωτογραφίας μπορεί να επεκταθεί μετακινώντας τις μεμονωμένες αιωρούμενες παλέτες για κάθε λειτουργία προσαρμογής. Προσφέρεται μεγαλύτερη άνεση χάρη στη δυνατότητα συνδυασμού δύο ή περισσότερων αιωρούμενων παλετών, οι οποίες μπορούν να μετακινούνται μαζί.


4. Ποικιλία προβολών, περιλαμβανομένης της σύγκρισης πολλών εικόνων και προσαρμογής των εικόνων πριν και μετά την επεξεργασία
Η προβολή του παραθύρου της εφαρμογής μπορεί να προσαρμοστεί για μεγαλύτερη άνεση. Οι διαθέσιμες προβολές είναι: εικονιδίων, γραμμής εικονιδίων, μεμονωμένης φωτογραφίας και πλήρους οθόνης. Κατά την επιλογή προβολής γραμμής εικονιδίων, τα εικονίδια μπορούν να τοποθετηθούν στην κορυφή, κάτω, αριστερά ή δεξιά στην περιοχή εικόνας.


Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί η προβολή για τη σύγκριση των φωτογραφιών, είτε πρόκειται για αρχεία πολλών φωτογραφιών είτε για σύγκριση μιας μεμονωμένης φωτογραφίας πριν και μετά την εφαρμογή της προσαρμογής. Κατά τη σύγκριση των φωτογραφιών, η μεγέθυνση τμήματος μίας φωτογραφίας αυτόματα μεγεθύνει το ίδιο τμήμα της άλλης φωτογραφίας, καθιστώντας ευκολότερη την εφαρμογή των προσαρμογών κατά την ταυτόχρονη προβολή του βασικού θέματος.


5. Εφαρμογή μορφής sidecar κατά την οποία τα αρχικά δεδομένα αποθηκεύονται ως αρχεία στα οποία δεν τροποποιείται το αρχικό περιεχόμενο
Σε αντίθεση με τη μορφή που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για την αποθήκευση των τροποποιημένων φωτογραφιών, σε αυτήν την εφαρμογή υιοθετείται η μορφή sidecar, κατά την οποία οι αλλαγές των δεδομένων αποθηκεύονται ως ξεχωριστά αρχεία.


Η αποθήκευση των αρχικών δεδομένων ως αρχείων όπου δεν τροποποιείται το αρχικό περιεχόμενο, επιτρέπει στους χρήστες να αρχίζουν από την αρχή την προσαρμογή των φωτογραφιών RAW στην αρχική μορφή που είχαν αμέσως μετά τη λήψη, χωρίς να αναιρούν τις προηγούμενες αλλαγές.


6. Άλλες λειτουργίες
Στην εφαρμογή έχουν επίσης ενσωματωθεί λειτουργίες φιλτραρίσματος, επιτρέποντας στους χρήστες να βρίσκουν εύκολα τις φωτογραφίες που αναζητούν, φιλτράροντάς τις βάσει κριτηρίων, όπως το όνομα της φωτογραφικής μηχανής ή η εστιακή απόσταση του φακού, που αποθηκεύονται σε δεδομένα ετικέτας. Επιπλέον, διατίθεται η δυνατότητα της μαζικής επεξεργασίας η οποία απλοποιεί την επίπονη διαδικασία εφαρμογής προσαρμογών σε πολλές φωτογραφίες. Επίσης, μετά την επεξεργασία της μορφής RAW, οι φωτογραφίες μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη εφαρμογή με μορφή αρχείου TIFF 16 bit.


Απαιτήσεις συστήματος για την εγκατάσταση του Capture NX-D (έκδοση Beta)
Windows
Λειτουργικό σύστημα: έκδοση 32 ή 64 bit των Windows 7, έκδοση 64 bit των Windows 8.1
Επεξεργαστής: CPU συμβατή με Pentium (συνιστάται Core i5 ή καλύτερη)
RAM (μνήμη): 2 GB ή μεγαλύτερη (συνιστάται 4 GB ή μεγαλύτερη)
Χώρος στο σκληρό δίσκο: για την εγκατάσταση: 800 MB ή περισσότερο (συνιστάται 2 GB ή περισσότερο)
Ανάλυση οθόνης: 1.280 × 768 pixel ή μεγαλύτερη
Άλλα: καθώς η έκδοση beta διατίθεται μόνο μέσω λήψης, απαιτείται σύνδεση στο Internet


Macintosh
Λειτουργικό σύστημα: εκδόσεις 64 bit του OS X έκδοσης 10.8 και 10.9
Επεξεργαστής: CPU Core 2 Duo ή καλύτερη (συνιστάται Core i5 ή καλύτερη)
RAM (μνήμη): 4 GB ή μεγαλύτερη
Χώρος στο σκληρό δίσκο: για την εγκατάσταση: 800 MB ή περισσότερο (συνιστάται 2 GB ή περισσότερο)
Ανάλυση οθόνης: 1.280 × 768 pixel ή μεγαλύτερη
Άλλα: καθώς η έκδοση beta διατίθεται μόνο μέσω λήψης, απαιτείται σύνδεση στο Internet


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επίσημης έκδοσης της εφαρμογής θα ανακοινωθούν μετά την οριστικοποίησή τους.


Keywords
Τυχαία Θέματα