Telestet: Τα funds την έκαναν προβληματική

Συνεχίζεται το δικαστικό σήριαλ με αμείωτη ένταση κατά TPG και Apax Partners, των funds που αγόρασαν πριν χρόνια την Telestet (σημερινή Wind).


Αποζημιώσεις για μία από τις «χειρότερες υποθέσεις κακοδιαχείρισης στην ιστορία των private equity» ζητούν από τις TPG Capital Management και Apax Partners οι εκκαθαριστές της Hellas

Telecommunications, της εταιρείας που πάλαι ποτέ ήλεγχε την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι εκκαθαριστές υπέβαλαν αγωγή κατά των πρώην ιδιοκτητριών της Hellas Telecommunications στο Πτωχευτικό Δικαστήριο του Μανχάταν, υποστηρίζοντας πως οι Apax και TPG προχώρησαν «σε εξαγορά υψηλής μόχλευσης δύο ελληνικών εταιρειών» και εν συνεχεία «μετάγγισαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ». Η άλλη εταιρεία που εξαγοράστηκε -διευκρινίζεται στο κείμενο- ήταν η Q-Telecom.


Λιγότερο από δύο μήνες μετά τη συναλλαγή, οι TPG και Apax ξεφορτώθηκαν την εταιρεία και τις θυγατρικές «δρέποντας τους καρπούς και αφήνοντας πίσω μία αφερέγγυα εταιρεία που όδευε προς τη χρεοκοπία της», αναφέρει το κείμενο.


Ο Andrew Hosking, ένας από τους εκκαθαριστές της Hellas στη Βρετανία δήλωσε ότι: «Οι κατηγορούμενοι, λεηλατούσαν συστηματικά τα περιουσιακά στοιχεία της Hellas, συσσωρεύοντας χρέος, λαμβάνοντας εξωφρενικά ακριβές προμήθειες διαχείρισης και συμβουλευτικών υπηρεσιών και πραγματοποιώντας μαζικές και παράλογες καταβολές στους εαυτούς τους». Εκπρόσωπος της TPG χαρακτήρισε την αγωγή «εντελώς άδικη». Η Apax δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.


Τελικά, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Σαουίρις, ο οποίος διαδέχθηκε το σχήμα των funds, δεν είχε άδικο που με την μεταφορά της έδρας της τότε TELESTET στο Λονδίνο κατάφερε να μην πληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι του υπέρογκου δανεισμού της εταιρείας και τελικά η εταιρεία να βρεθεί σήμερα στο υγιέστατο σημείο χωρίς δάνεια, αφού οι σημερινοί της μέτοχοι όταν ανέλαβαν το management της εταιρείας, έσβησαν και το εναπομείναν χρέος των 1,8 δισ.


Keywords
Τυχαία Θέματα