Vodafone: Αύξηση λειτουργικών κερδών

Μείωση εσόδων και οριακή αύξηση λειτουργικών κερδών παρουσιάζει η Vodafone Hellas στο α΄ εξάμηνο της χρήσης που έληξε 30/9/2011.

Η εταιρεία παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης που ξεκίνησε 1/4/2011, έσοδα ύψους 456 εκατ. λιρών Βρετανίας (520 εκατ. ευρώ) έναντι 486 εκατ. λιρών που ήταν την αντίστοιχη περίοδο της οικονομικής χρήσης 2010/11.


Τα

λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 132 εκατ. λίρες Βρετανίας έναντι 124 εκατ. λιρών στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Χωρίς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,2%, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν περίπου 5%. Σε πραγματικές τιμές (αφού συνυπολογιστούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες) η ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρουσίασε κάμψη εσόδων κατά περίπου 10% και μικρή αύξηση κερδών ΕΒΙΤDA κατά 2%. Η πορεία αυτή των μεγεθών της Vodafone Hellas καταδεικνύει μια ανάσχεση του ρυθμού κάμψης της αγοράς στα έσοδα και τη μερική ανάκαμψη των κερδών, γεγονός που αποδίδεται στη διακοπή του πολέμου τιμών μεταξύ των ελληνικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.


Το μακροοικονομικό πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται να «σκιάζει» περαιτέρω τις δραστηριότητες της επιχείρησης, η οποία προχώρησε σε άλλη μια γενναία απομείωση των υπεραξιών της. Η διοίκηση της εταιρείας διέγραψε (λογιστικά) αξίες ύψους 450 εκατ. λιρών (513 εκατ. ευρώ), προκειμένου να συμμορφωθεί με τις μεταβολές στα προεξοφλητικά επιτόκια. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη λογιστική διαγραφή που πραγματοποιείται στη Vodafone Ελλάδος, μετά από εκείνη των 800 εκατ. λιρών που πραγματοποιήθηκε στην προηγούμενη χρήση. Σύμφωνα με το Vodafone Group, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του ομίλου σε αντίθεση με τις Τουρκία, Ολλανδία και Αλβανία που επηρέασαν ευεργετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα