Αφιέρωμα στις Νευροεπιστήμες

Ομιλίες ερευνητών στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας του ιδρύματος Ευγενίδου.


Σάββατο 7 Απριλίου, ώρα 18:00, ομιλία Θεόδωρου Μαυρίδη, Ιατρού 401 Ιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Ερευνητή, Εργαστήριο Ψυχοφαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α..
Τίτλος ομιλίας: «Ο εγκέφαλος και η οργάνωση της συμπεριφοράς».
Ο Προμετωπιαίος Φλοιός (prefrontal cortex) έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες όχι άδικα, Φλοιός του Πολιτισμού. Είναι η περιοχή του εγκεφάλου που παρατηρείται ιδιαίτερα

ανεπτυγμένη μόνο στον άνθρωπο, από όλα τα ανώτερα θηλαστικά, ενώ στα κατώτερα είναι σχεδόν υποτυπώδης. Αναφέρεται συνοπτικά ότι ευθύνεται για τις «εκτελεστικές λειτουργίες», οι οποίες ορίζουν την οργάνωση της συμπεριφοράς μας ως προς διάφορες καταστάσεις. Η εξέταση της ορθής λειτουργίας του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ οι καταστάσεις/νοσολογικές οντότητες που δημιουργεί είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.


Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά του εγκεφάλου μας από αυτού των υπολοίπων θηλαστικών, ακόμα και του χιμπατζή; Ποια είναι η πραγματική λειτουργία αυτού του μυστηριώδους λοβού; Άραγε μας είναι απαραίτητος ή μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτόν;


Κυριακή 8 Απριλίου, ώρα 18:00, ομιλία Δρ. Ιωάννη Σωτηρόπουλου, Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Life and Health Sciences Research Institute (ICVS), University of Minho.
Τίτλος ομιλίας: «Το στρες «σκοτώνει» τον εγκέφαλο; Ο ρόλος του στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην κατάθλιψη».
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκθέτει τον άνθρωπο σε υψηλά επίπεδα στρες σε καθημερινή και επαναλαμβανόμενη βάση. Αυτό μαζί με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ασθενειών του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το χρόνιο ψυχολογικό στρες συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση, αλλά και στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, επιφέροντας βλάβες τόσο στα εγκεφαλικά κύτταρα, όσο και στη λειτουργία της μνήμης, καθώς ενεργοποιεί κυτταρικούς μηχανισμούς νευροεκφύλισης. Επιπρόσθετα, οι ίδιες μελέτες απέδειξαν ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις εμφανίζει μια συσσωρευτική επιβλαβή δράση στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη νόσο Αλτσχάιμερ και στην κατάθλιψη. Η ανακάλυψη ότι το στρες επηρεάζει κυτταρικούς μηχανισμούς, που μέχρι πρόσφατα σχετίζονταν μόνο με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναδεικνύει τόσο το σημαντικό ρόλο του στρες στην παθολογική γήρανση του εγκεφάλου, όσο και τη σύνδεση της κατάθλιψης με τη νόσο Αλτσχάιμερ.


Πώς επηρεάζει το στρες την ανάπτυξη ασθενειών του εγκεφάλου; Τι βλάβες επιφέρει το χρόνιο ψυχολογικό στρες στον εγκέφαλο; Πώς επηρεάζει τη μνήμη και τα εγκεφαλικά κύτταρα; Αυτά και άλλα πολλά θα ακούσουν οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης.


Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση,

Keywords
Τυχαία Θέματα