Ανάπτυξη διαδικτυακής υπηρεσίας ΓΓΠΣ

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού πραγματοποιεί σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων την πρώτη δράση συμμετοχικής ανάπτυξης διαδικτυακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

στην Ελλάδα.


Πιο αναλυτικά, η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση των ανοικτών τεχνολογιών και της διαφάνειας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής πραγματοποιεί σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ, www.gsis.gr) την πρώτη δράση συμμετοχικής ανάπτυξης διαδικτυακών υπηρεσιών (web services) ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα με αντικείμενο την επέκταση του web-service παροχής στοιχείων Μητρώου με βάση το ΑΦΜ σε πιστοποιημένους χρήστες.


Έπειτα από επικοινωνία που έγινε με τη ΓΓΠΣ και το νέο Γενικό Γραμματέα, αποφασίστηκε η επαναξιολόγηση και ο επανασχεδιασμός του τρόπου χρήσης της διαδικτυακής υπηρεσίας ώστε να επαναλειτουργήσει το συντομότερο.


Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΠΣ σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ καλούν έμπειρους προγραμματιστές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη συνεργατική ανάπτυξη της διαδικτυακής εφαρμογής των ΑΦΜ της ΓΓΠΣ. Όσοι ενδιαφέρονται καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα (εδώ) για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους. Όσοι επιλεγούν προκειμένου να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των υπηρεσιών και θα συνεισφέρουν, θα λάβουν σχετικές βεβαιώσεις από τη ΓΓΠΣ και την ΕΕΛ/ΛΑΚ.


Με τη δράση αυτήν επιτυγχάνεται η ουσιαστική συμμετοχή εθελοντών προγραμματιστών στη διαμόρφωση προηγμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για το λόγο αυτό ενθαρρύνεται η συμμετοχή προγραμματιστών όχι μόνο φυσικών αλλά και στελέχη νομικών προσώπων που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάπτυξη.


Επίσης με την παροχή ανοιχτών οικονομικών δεδομένων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) μέσα από διαδικτυακές υπηρεσίες (web services) εξασφαλίζεται η δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα απαραίτητα για την ανάπτυξη υπηρεσιών που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη και του καταναλωτή.


Ο κώδικας που θα αναπτυχθεί θα διατεθεί με άδεια European Union Public Licence (EUPL) ενώ τα δεδομένα θα διατίθενται από τη ΓΓΠΣ σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


Keywords
Τυχαία Θέματα