Ανοίγει νέα αγορά 50 δισ. δολαρίων

Το επόμενο καινοτομικό προϊόν μετά το έξυπνο τηλέφωνο θα είναι το έξυπνο ρολόι χειρός, το οποίο θα συνδέει τα σώμα μας με άλλες συσκευές και θα ανταλλάσσει δεδομένα. Εκεί θα αναμετρηθούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί.


Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ελάχιστες εταιρείες έχουν την οικονομική υπόσταση και το όραμα, ώστε να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας μία τέτοια πρωτοβουλία. Η Samsung Electronics παρουσιάζει σήμερα το έξυπνο ρολόι Galaxy Gear,

το οποίο, όμως, επέχει θέση αξεσουάρ. Η Sony προωθεί τη βελτιωμένη εκδοχή του Smartwatch, ενώ οι Apple και Google έχουν δείξει ενδιαφέρον για συναφή προϊόντα. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και η αγορά έξυπνων ρολογιών θα αποτιμάται σε 50 δισ. δολάρια έως το 2017, σύμφωνα με την Credit Suisse. Τα επιτεύγματα στη βιομετρία, στην επικοινωνία και στο λογισμικό νέφος (claude) υπαγορεύουν την κατασκευή νέων συσκευών. Οι συσκευές, που φοριούνται όπως τα έξυπνα ρολόγια και τα ψηφιακά γυαλιά, μπορούν να εκτελούν λειτουργίες των έξυπνων κινητών, καθώς και άλλες αδιανόητες για μας σήμερα λειτουργίες. Το καταναλωτικό κοινό μπορεί να υποδεχθεί νέες συσκευές, καθώς είναι εξοικειωμένο με εφαρμογές, πρωτόκολλα ασύρματων επικοινωνιών, όπως το Bluetooth, και άλλα, παρατηρεί η εταιρεία συμβούλων Generator Research. Οι τιμές και τα μεγέθη των αισθητήρων έχουν μειωθεί, ενώ υπάρχουν δυνατότητες με λιγότερη ενέργεια να ανακτηθούν δεδομένα από το κινητό και να μεταφερθούν στο έξυπνο ρολόι. Εντούτοις, οι εξυπνες συσκευές, που φοριούνται, ακόμα αποτελούν μία πολύ περιορισμένη αγορά. Η Pebble Technology, η οποία εξασφάλισε χρηματοδότηση μέσω κοινωνικών δικτύων για το έξυπνο ρολόι της, πώλησε από τις αρχές του έτους μόνον 100.000 «κομμάτια».


Η ανάπτυξη και κατασκευή τους δεν προϋποθέτει μόνο κεφάλαια. Χρειάζεται και η εταιρεία που θα το κάνει να χτίσει πάνω στην υπάρχουσα τεχνογνωσία. Μία δυσκολία αφορά το μέγεθος των μπαταριών για ένα έξυπνο ρολόι, αλλά και τη μορφή της οθόνης του. Επιπλέον, θα πρέπει να απαντηθεί το εξής ερώτημα: Πόσο αναγκαίο είναι ένα έξυπνο ρολόι, το οποίο συλλέγει δεδομένα από το σώμα του χρήστη και το περιβάλλον και τα μεταφέρει στο έξυπνο τηλέφωνο; Η διαδικασία θα είναι αμφίδρομη, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο απαραίτητη είναι.


Πηγή: Reuters, A.P.


Keywords
Τυχαία Θέματα