Ευάλωτο σε επιθέσεις hackers το 80% των κινητών;

Η εταιρεία «Security Research Labs» ισχυρίζεται πως ανακάλυψε κενό ασφαλείας στα GSM δίκτυα που επιτρέπει σε hackers να χρησιμοποιήσουν απομακρυσμένα κινητά.

Σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία και με έρευνα που πραγματοποίησε σε GSM δίκτυα παρόχων σε Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία,

Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μαρόκο, Σλοβακία, Ελβετία και Ταϊλάνδη, υπάρχει μια «τρύπα» ασφαλείας στα παραπάνω δίκτυα, ικανή να επιτρέψει σε hackers την πραγματοποίηση κλήσεων ή την αποστολή SMS μέσω κινητών ανυποψίαστων χρηστών.
Ο επικεφαλής της εταιρείας, Karsten Nohl, ισχυρίστηκε, μάλιστα, στο Reuters πως η εταιρεία του γνωρίζει τον τρόπο που μπορεί άμεσα να κάνει εκατοντάδες χιλιάδες κινητά τηλέφωνα να στείλουν μαζικά μηνύματα προς οποιοδήποτε προορισμό, ασχέτως του αν είναι smartphones ή όχι, αρκεί να έχουν GSM σήμα. Η αποκάλυψη έγινε στα πλαίσια συνεδρίου με αντικείμενο το hacking στο Βερολίνο, το 28th Chaos Communication Congress (28C3).
Αν και ο Nohl δεν προτίθεται για ευνόητους λόγους να δημοσιοποιήσει περεταίρω λεπτομέρειες, θεωρεί δεδομένο ωστόσο πως μέσα σε λίγες εβδομάδες οι hackers θα καταλήξουν στον απαιτούμενο κώδικα για να προβούν σε μαζικές επιθέσεις, εκτός και αν οι πάροχοι προλάβουν και θωρακίσουν τα δίκτυά τους.
Στην κατάταξη που κατέληξε η μελέτη της «Security Research Labs», ως ασφαλέστερα δίκτυα απέναντι στη συγκεκριμένη απειλή φιγουράρουν αυτά της γερμανικής T-Mobile και της γαλλικής SFR. (Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: http://gsmmap.org/cgi-bin/gsmmap.fcgi?risk=1)
Ο Nohl κατέληξε στο συμπέρασμα βάσει δείγματος 32 operators σε 11 διαφορετικές χώρες πως το GSM δίκτυο αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο ασφαλείας στο οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας και ακολουθούν τα τρωτά σημεία των εκάστοτε λειτουργικών των συσκευών.

Keywords
Τυχαία Θέματα