Θετική η λειτουργία του ΣΗΛΥΑ

Η ΕΕΤΤ, υλοποιώντας τη διαδικασία αδειοδότησης μίας στάσης για κατασκευές κεραιών, έχει αναπτύξει και θέσει σε λειτουργία, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ).


Πιο αναλυτικά, η ΕΕΤΤ, υλοποιώντας τη διαδικασία αδειοδότησης μίας στάσης (one-stop shop) για κατασκευές κεραιών και σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, έχει αναπτύξει και θέσει σε λειτουργία, από το Δεκέμβριο του 2012, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ).

Πρόκειται για ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα που βελτιώνει και επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών κεραιών, ενώ παράλληλα εισάγει υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην ελληνική δημόσια διοίκηση.


Από την έναρξη λειτουργίας του ΣΗΛΥΑ και μέχρι σήμερα, η ΕΕΤΤ έχει εκδώσει άδειες για κατασκευή κεραιών στο 90% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης μίας στάσης. Αντίστοιχα, για την έκδοση πιστοποιητικού πληρότητας φακέλου, η Αρχή έχει διεκπεραιώσει το 77% των αιτήσεων, που υποβλήθηκαν και πληρούσαν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις.


Συνολικά, η ΕΕΤΤ, μέσω του ΣΗΛΥΑ, έχει μέχρι σήμερα:
- εκδώσει 452 άδειες κατασκευής κεραίας και πιστοποιητικά πληρότητας φακέλων
- απορρίψει 235 αιτήσεις για έκδοση άδειας κατασκευής κεραίας
- επιστρέψει στον πάροχο για διόρθωση 226 αιτήσεις για έκδοση άδειας και 170 αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικού πληρότητας φακέλου


Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο αδειοδότησης, η ΕΕΤΤ εκδίδει άδεια κατασκευής κεραίας εφόσον υποβληθεί στο ΣΗΛΥΑ πλήρης φάκελος και υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις συναρμόδιες αρχές. Εάν εντός τετραμήνου από την υποβολή της αίτησης δοθούν εγκρίσεις από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από τις υπόλοιπες συναρμόδιες αρχές, η ΕΕΤΤ εκδίδει πιστοποιητικό πληρότητας φακέλου. Μετά την έκδοση της άδειας ή του πιστοποιητικού πληρότητας, ο πάροχος έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε εγκατάσταση της κατασκευής κεραίας.


Η λειτουργία της διαδικασίας αδειοδότησης μίας στάσης και του ΣΗΛΥΑ από την ΕΕΤΤ αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ανάπτυξη δικτύων και προηγμένων υπηρεσιών στην κινητή ευρυζωνικότητα με άμεσα οφέλη για τους πολίτες και την ελληνική οικονομία.


Keywords
Τυχαία Θέματα