iPhone 5S και iPhone 5C: The Review

Τα iPhone 5C και iPhone 5S κάνουν και επίσημα σήμερα το ντεμπούτο τους στα ελληνικά καταστήματα στις γνωστές περιορισμένες ποσότητες που έχουμε συνηθίσει από τις προηγούμενες χρονιές ξεκινώντας από τα 639€ και 739€ αντίστοιχα. Έχω εδώ και λίγες μέρες την ευκαιρία να δοκιμάσω και τις δύο αυτές συσκευές και παρακάτω παρουσιάζω τις πρώτες μου εντυπώσεις από τις δύο φετινές προτάσεις της Apple.

Η κάθε συσκευή παρουσιάζει ομολογουμένως ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κάθε μία για τους δικούς της λόγους.

iPhone 5C

Αναμφίβολα το iPhone 5C αποτέλεσε την πιο συζητημένη συσκευή στην ιστορία της Apple με τα media να βαφτίζουν τις διαρροές ως «φθηνό iPhone» ή «iPhone των φτωχών» και τις προσδοκίες του καταναλωτή να καταρρίπτονται από την …πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η Apple ποτέ δεν υποσχέθηκε φθηνό iPhone και σε καμία περίπτωση το πλαστικό περίβλημα της συσκευής δεν μοιάζει έτσι. Για ποιόν είναι, λοιπόν, το iPhone 5C;

“Για τους ζωηρούς” είναι το μότο της Apple για το iPhone 5C και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Η χρωματική παλέτα αποτελείται από τα λευκό, κίτρινο, πράσινο, μπλε και ροζ και είναι ξεκάθαρο ότι η συσκευή απευθύνεται σε ένα πιο νεανικό κοινό. Έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος από το glossy περίβλημα του iPhone 5C. Αφήνει μια εκπληκτική αίσθηση στο χέρι που σε συνδυασμό με το ατσάλινο πλαίσιο που υπάρχει στο εσωτερικό δίνει μια ιδιαίτερα στιβαρή εντύπωση όταν το κρατάς.

Το πίσω μέρος είναι επίπεδο με καμπυλώσεις μόνο περιμετρικά στην κάτω επιφάνεια. Το ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος της συσκευής στα 132 γραμμάρια και πάχος στα 8.97 χιλιοστά είναι εμφανές από το πρώτο κράτημα αλλά δεν θα το θεωρούσα απαραίτητα κακό αυτό. Δεν «φοβάσαι» να το κρατήσεις όπως συνέβαινε πολλές φορές με το iPhone 5. Παραδέχομαι ότι και το κίτρινο είναι πολύ όμορφο από κοντά.

Η Apple έχει σχεδιάσει και μια σειρά θηκών για το iPhone 5C, οι οποίες είναι μάλλον αμφιβόλου γούστου. Προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα, όμως, θήκη για το iPhone 5C γιατί πολύ απλά δεν φαίνεται να το χρειάζεται.

Κατά τα άλλα η συσκευή στο εσωτερικό της είναι η ίδια με το iPhone 5. Η οθόνη παραμένει στις 4 ίντσες με ανάλυση Retina στα 1136×640 pixels και 326ppi, εκπληκτικές γωνίες θέασης, απόδοση χρωμάτων και φωτεινότητα ενώ ο επεξεργαστής A6 προσφέρει άψογες επιδόσεις και διάρκεια μπαταρίας. Θα βρείτε, ακόμα, υποστήριξη για δίκτυα LTE, Wi-Fi a/b/g/b και Bluetooth 4.0. Παρακάτω βλέπετε ένα screenshot από μια τυχαία δοκιμή στο Geekbench για iOS:

Στις λίγες μέρες που το χρησιμοποιώ η συσκευή βγάζει ικανοποιητικά κατά μέσο όρο 5 με 6 ώρες συνεχόμενης χρήσης κυρίως σε Wi-Fi, με μέση φωτεινότητα και χρήση Internet. H κάμερα iSight είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με το iPhone 5 έχοντας παραμείνει, όμως, στα 8 megapixels και προσφέροντας καταγραφή βίντεο στα 1080p. Η FaceTime έγινε HD με μεγαλύτερα pixels και βελτιωμένο αισθητήρα φωτισμού για καλύτερη ευαισθησία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Όσον αφορά τα specs η αλήθεια είναι ότι αγοράζετε ουσιαστικά ένα iPhone 5 με διαφορετικό σχεδιασμό σε ελαφρώς μικρότερη τιμή. Μην κάνετε, όμως, το λάθος να θεωρήσετε το iPhone 5C ως μια φθηνή συσκευή. Πολλοί έχουν προδικάσει ήδη την τύχη του iPhone 5C. Κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθούν λάθος όπως πάντα και το iPhone 5C θα αποτελέσει μια δημοφιλή επιλογή νέων αγοραστών.

iPhone 5S

Η ναυαρχίδα της Apple για το 2013 και η συσκευή που χαρακτηρίζεται ως “forward thinking”. Αποτελεί ουσιαστικά ένα πείραμα της Apple για τρεις νέες καινοτομίες: τον 64-bit A7, τον Μ7 και το Touch ID. Κυκλοφορεί σε τρία χρώματα: γκρι, ασημί και χρυσαφί. Ο σχεδιασμός του είναι πρακτικά ολόιδιος με το iPhone 5: ένα πανέμορφο περίβλημα από αλουμίνιο και μπροστά η εκπληκτική Retina οθόνη από γυαλί στα 1136×640 pixels και 326ppi. Αυτό που ξεχωρίζει αμέσως είναι το home button που κατασκευάζεται από κρύσταλλο ζαφειριού – το οποίο βρίσκουμε και στα σημεία που προστατεύουν την κάμερα iSight.

Το γκρι είναι ένα αρκετά ουδέτερο χρώμα που δεν προκαλεί καμία εντύπωση για τα δικά μου γούστα. Το μαύρο του iPhone 5 ήταν αρκετά πιο ωραίο αλλά είχε τα γνωστά προβλήματα με τα scuffs. Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αλλά το 5S μοιάζει πιο βαρύ και πιο παχύ στο χέρι. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί αλλά μου το επιβεβαιώσαν και άλλα άτομα. Τεχνικά αυτό δεν μπορεί να ισχύει αφού και το iPhone 5S και το iPhone 5 που είχα πριν από αυτό έχουν τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις στα 112 γραμμάρια και 7.6 χιλιοστά. Τέλος, το home button από ζαφείρι έχει αρκετά διαφορετική αίσθηση από το προηγούμενο. Με ενοχλεί ο “clicky” ήχος που κάνει πλέον αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι μετά από τόσες μέρες το συνηθίζω όλο και περισσότερο.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, τώρα, το δυνατό χαρτί του iPhone 5S είναι ο επεξεργαστής A7 και ο συνεπεξεργαστής M7. Πρόκειται για τον πρώτο επεξεργαστή με αρχιτεκτονική 64-bit που σε συνδυασμό με την ειδική έκδοση του iOS 7 κάνουν το 5S πραγματικά να πετάει. Πρακτικά δεν θα παρατηρήσετε καμία διαφορά στο άνοιγμα/κλείσιμο εφαρμογών μεταξύ iPhone 5, iPhone 5S και iPhone 5C αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει παραδόξως ούτε ένα crash (σε αντίθεση με το iPhone 5).

Ο επεξεργαστής A7 υποστηρίζει, ακόμα, την έκδοση 3.0 του OpenGL ES για γραφικά με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια και πιο περίπλοκα οπτικά εφέ ενώ θα δείτε την ισχύ του και στις φωτογραφίες αφού ο νέος επεξεργαστής σήματος εικόνας που είναι ενσωματωμένος στον A7 επιτρέπει αυτόματη εστίαση με έως διπλάσια ταχύτητα, πιο γρήγορες λήψεις φωτογραφιών και εγγραφές βίντεο με περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο. Όσον αφορά την μπαταρία και εδώ είχα τα αναμενόμενα αποτελέσματα με περίπου 5 με 6 ώρες συνεχόμενης χρήσης κυρίως σε Wi-Fi, με μέση φωτεινότητα και χρήση Internet.

Ο νέος συνεπεξεργαστής Μ7, από την άλλη, είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μετράει τα δεδομένα κίνησης από το επιταχυνσιόμετρο, το γυροσκόπιο και την πυξίδα. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται μια καινούργια κατηγορία εφαρμογών υγείας και ευεξίας καθώς ο Μ7 γνωρίζει ακριβώς πότε περπατάτε, τρέχετε ή οδηγείτε. Για παράδειγμα, οι Χάρτες θα μπορούν να προσφέρουν αυτόματα οδηγίες πλοήγησης μέσω αυτοκινήτου ή με τα πόδια εάν παρκάρετε το αμάξι σας και συνεχίσετε με τα πόδια. Και αν το τηλέφωνό σας δεν έχει κουνηθεί για αρκετή ώρα, όταν κοιμάστε για παράδειγμα, το Μ7 μειώνει την επικοινωνία με το δίκτυο για εξοικονόμηση μπαταρίας.

Ένας άλλος τομέας που έχει βελτιωθεί αισθητά είναι η κάμερα iSight. Πλέον διαθέτει αισθητήρα κατά 15 τοις εκατό μεγαλύτερο, μεγαλύτερα pixels με διαστάσεις 1.5 μικρών και διάφραγμα ƒ/2,2 που επιτρέπουν την διείσδυση περισσότερου φωτός. Υποστηρίζει λειτουργία burst mode (10 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο) , λειτουργία αυτόματης σταθεροποίησης εικόνας, βίντεο με live zoom και το εντυπωσιακό βίντεο αργής κίνησης με ταχύτητα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο και ανάλυση 720p.

Παράλληλα, έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι νυχτερινές λήψεις χάριν στο true tone flash: μια άσπρη και μια πορτοκαλί λυχνία LED δίπλα από την κάμερα iSight λειτουργούν με βάση έξυπνους αλγόριθμους λογισμικού για να προσαρμόσουν την ένταση του φλας και τη θερμοκρασία χρώματος, χρησιμοποιώντας πάνω από 1.000 μοναδικούς συνδυασμούς φωτός προκειμένου να επιτύχουν κάθε φορά τον τέλειο φωτισμό. Από την άλλη η FaceTime είναι και εδώ HD με μεγαλύτερα pixels και βελτιωμένο αισθητήρα φωτισμού για καλύτερη ευαισθησία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Όσον αφορά το Touch ID έχω να πω ότι είναι αρκετά εντυπωσιακό ως τεχνολογία. Θεωρώ ότι η αρχική διαδικασία σεταρίσματος είναι ελαφρώς περίπλοκη αλλά απαραίτητη για να επιτευχθεί μια ικανοποιητική ακρίβεια. Λειτουργεί στο 95 τοις εκατό των περιπτώσεων και μάλιστα είναι απίστευτα γρήγορα. Έχουν υπάρξει για παράδειγμα στιγμές που με το πάτημα του home button έχω βρεθεί στην επιφάνεια εργασίας χωρίς να εμφανιστεί καν η lock screen!

Κατά τα άλλα δεν χρησιμοποιείται πουθενά αλλού εκτός από το ξεκλείδωμα της συσκευής και την επιβεβαίωση αγορών από το App Store. Είναι κάτι που θα ξεχάσετε πολύ γρήγορα αλλά θα το εκτιμήσετε όταν δεν θα υπάρχει. Να σημειώσουμε για μια ακόμη φορά ότι το Touch ID είναι απολύτως ασφαλές καθώς τα δεδομένα αποθηκεύονται στον επεξεργαστή Α7 και δεν μοιράζονται με άλλες εφαρμογές, ούτε με τους servers της Apple και δεν γίνεται backup στο iCloud.

Τέλος, για το iPhone 5S κυκλοφορεί και μια σειρά δερμάτινων θηκών σε διάφορα χρώματα που σε αντίθεση με τις θήκες για το iPhone 5C θεωρώ ότι δένουν καλύτερα με τη συσκευή.

iOS 7

Και οι δύο συσκευές έρχονται προ-εγκατεστημένες με το iOS 7, οπότε θα ήταν άδικο να μην μιλήσουμε για το νέο λειτουργικό της Apple. Αναλυτικά για τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του θα διαβάσετε εδώ. Πολλοί έχουν αναφέρει ότι το iOS 7 έχει σχεδιαστεί ειδικά για το 5C με την έννοια ότι ταιριάζει καλύτερα στα χρώματα της συσκευής. Δεν το πιστεύω αυτό. Μάλιστα, αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν θα αλλάξει το default wallpaper με το οποίο έρχονται τα iPhone 5C (το φόντο της Αρχικής Oθόνης και τα χρώματα των wallpaper έχουν σχεδιαστεί ώστε να ταιριάζουν με την εξωτερική εμφάνιση της συσκευής).

Προσωπικά είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με το πως εξελίχθηκε το iOS 7 και ειδικά με την πρόσφατη αναβάθμιση στο iOS 7.0.3. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά Notification Center/Control Center και AirDrop συμπεριφέρονται άψογα. Το Siri έχει βελτιωθεί σε απίστευτο βαθμό (δεν υποστηρίζει ακόμα Ελληνικά, βέβαια). Find my iPhone με το Activation Lock λειτουργεί όπως το διαφημίζει η Apple, όπως και το iCloud keychain. O Safari είναι καλύτερος από ποτέ. Το iCloud λειτουργεί και αυτό αρκετά αξιόπιστα μέχρι στιγμής. Εφαρμογές όπως το Twitterrific εκμεταλλεύονται άψογα το νέο multitasking του iOS 7. H κάμερα έχει βελτιωθεί σημαντικά με προσθήκη τετράγωνων φωτογραφιών και ζωντανών φίλτρων.

Από την άλλη, οι Χάρτες βρίσκονται ακόμα στο ίδιο τραγικό επίπεδο με πέρσι. Έχω δώσει αμέτρητες ευκαιρίες στους Χάρτες της Apple αλλά κάθε φορά με απογοητεύουν. Αντίθετα, οι χάρτες της Google παρέχουν ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο και δεν μπορώ παρά να τους προτιμώ σε κάθε περίπτωση. Έχουν κερδίσει δικαιωματικά την πρώτη θέση στη homescreen.

Όσοι αγοράσετε, μάλιστα, ένα iPhone 5C ή iPhone 5S θα παρατηρήσετε ότι μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν τις σουίτες iWork/iLife (Pages, Keynote, Numbers, iPhoto, iMovie, GarageBand). Εξαιρετικά σπουδαία προσφορά από την Apple αυτή που δίνει στον καταναλωτή πρόσβαση σε εφαρμογές πρώτης κλάσης για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και δημιουργικότητας.

Ευχαριστώ το φίλο μου Αλέκο για την παραχώρηση του iPhone 5C για τις ανάγκες αυτού του άρθρου.

iPhone Hellas - iPhone iPad iPod Touch NewsiPhone 5S και iPhone 5C: The Review

Σχετικά άρθρα:

Χρυσό και γκρι iPhone 5S σε βίντεο, σύγκριση με iPhone 5 και iPhone 5CiPhone 5C: Ακόμη περισσότερες φωτογραφίες αλλά και βίντεοΤα πρώτα reviews των iPhone 5S και iPhone 5C
Keywords
iphone 5s, iphone 5c, iphone, iphone 5, app store, ipod touch, apple, media, μπλε, ροζ, lte, ios, γκρι, home, button, οφείλω, crash, ισχύ, live, flash, led, store, icloud, default, wallpaper, εμφάνιση, find, safari, google, numbers, imovie, προσφορες, hellas, ipad, ipod, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ipad 2, www.google.gr, ipad 3, τελη κυκλοφοριας 2013, θηκη κινητου, αποτελεσματα, βιντεο, γωνιες, δωρεαν, ηχος, πλαισιο, τηλεφωνο, τυχη, φωτογραφιες, χαρτες, χρωματα, ωρα, apple, flash, ios, lte, safari, wallpaper, αρθρα, αλουμινιο, ανθρωπος, απιστευτο, απιστευτα, απλα, αρχιτεκτονικη, ασημι, βρειτε, γινεται, γκρι, γυαλι, δειτε, δωσει, δικτυο, δικτυα, εγινε, εγγραφες, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, εννοια, εμφάνιση, επικοινωνια, ερχονται, εστιαση, εφαρμογες, τεχνολογια, ιδια, ιδιο, ισχυει, θηκες, θηκη, λαθος, λειτουργια, ληψεις, λυχνια, μαυρο, μπλε, μοτο, μπορειτε, παντα, οθονη, οπτικα, ουσιαστικα, οφείλω, πυξιδα, ροζ, προβληματα, σιγουρα, σειρα, τιμη, τοις εκατο, τρια, ισχύ, φοντο, φορα, χερι, χρωμα, ωρες, app store, button, crash, default, ελληνικα, find, home, hellas, icloud, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, imovie, ipod touch, led, λευκο, media, μοιαζει, μπροστα, numbers, ουδετερο, πακετο, ποδια, θερμοκρασια, υγειας, ωραιο, store
Τυχαία Θέματα