Οι δυσκολίες των developers στην ανάπτυξη εφαρμογών για το Android

Το Android αποτελεί αυτή την στιγμή την κυρίαρχη πλατφόρμα στο χώρο των mobile λειτουργικών με ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας του να οφείλεται στην δωρεάν διάθεσή του και αλλά και στο μεγάλο εύρος φθηνών συσκευών στις οποίες προσφέρεται.

Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα είναι που δημιουργεί και τα περισσότερα προβλήματα στους developers, οι οποίοι παλεύουν να υποστηρίξουν

το Android και την πληθώρα των συμβατών συσκευών με ελάχιστα κέρδη ως αντάλλαγμα.

Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από την πρόσφατη κυκλοφορία του δημοφιλούς iOS παιχνιδιού Temple Run, του οποίου η μεταφορά στο Android υλοποιήθηκε επειδή οι developers ήθελαν να εκμεταλλευτούν τον μεγάλο αριθμό χρηστών για την προώθηση του ονόματος της εταιρείας. To παιχνίδι διατίθεται δωρεάν στο Google Play και σημείωσε επιτυχία με 1 εκατομμύριο downloads τις τρεις πρώτες μέρες της διαθεσιμότητάς του.

Οι developers, ωστόσο, σύντομα ανακάλυψαν την πικρή πραγματικότητα αφού το 99.9 τοις εκατό των παραπόνων που έλαβαν αφορούσαν προβλήματα με τη συμβατότητα του παιχνιδιού σε διάφορες συσκευές. Η ειρωνεία είναι ότι το Temple Run υποστηρίζει 707 Android συσκευές (!)

99.9% of support emails are complaining their device isn’t supported. We currently support 707 devices. Mindblowing.

— Natalia Luckyanova (@nattylux) March 27, 2012

Το ίδιο θέμα έχει και ένας άλλος developer, ο David Smith, του οποίου η εφαρμογή Audiobooks έχει εγκατασταθεί σε 1443 διαφορετικές Android συσκευές! Ο Smith παρουσιάζει τα παρακάτω στατιστικά σχετικά με τις συσκευές που χρησιμοποιούν την εφαρμογή του, η οποία έχει σημειώσει 1.3 εκατομμύρια downloads:

Droid X (7.8% of users)Samsung Galaxy S2 (4.3%)Droid (4%)HTC Desire HD (4%)HTC Evo 4G (3.7%)Droid incredible (2.3%)

Εκτός, όμως, από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι developers με τον χαώδη αριθμό διαφορετικών συσκευών που κυκλοφορεί στην αγορά υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και με τις διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου του λειτουργικού. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά της Google η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών Android βρίσκεται σε έκδοση έως και δύο και τρία χρόνια πίσω με μόλις το 1.6 τοις εκατό να έχει εγκατεστημένη την τελευταία Ice Cream Sandwich που έχει ήδη λίγους μήνες στην αγορά.

Φανταστείτε τον χρόνο που πρέπει να ξοδέψει ένας σοβαρός developer εάν θέλει να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο εύρος χρηστών υποστηρίζοντας αναγκαστικά έναν τεράστιο αριθμό συσκευών. Εκτός του ότι είναι πρακτικά αδύνατο να δοκιμαστεί η εφαρμογή ή το παιχνίδι σε κάθε μία συσκευή για να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν τα πιθανά προβλήματα, ο αναπόφευκτα μεγάλος αριθμός των δυσαρεστημένων χρηστών αφήνει και μια κακή κριτική που επηρεάζει εν τέλει και την συνολική πορεία της εφαρμογής στο Google Play.

Εν αντιθέσει το iOS της Apple είναι πολύ πιο απλό για τους developers. Υπάρχουν συγκριτικά ελάχιστες συσκευές στην αγορά που πρέπει να υποστηρίξουν (iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad, iPad 2, new iPad, iPod touch 2G/3G/4G)

Keywords
Τυχαία Θέματα