Το iOS και τα third-party apps ως εφαρμογές συστήματος

To λειτουργικό της Apple διανύει αισίως την έκτη του αναβάθμιση έχοντας εξελιχθεί σημαντικά από την πρώτη του έκδοση που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2007 κυρίως όσον αφορά τις λειτουργίες του -θυμάστε την εποχή που δεν υπήρχε copy/paste στο iPhone; Το ίδιο έχει συμβεί, όμως, και στις εφαρμογές των developers στο App Store που πλέον τις περισσότερες φορές είναι ανώτερες από αυτές

της ίδιας της Apple είτε στον σχεδιασμό είτε στα χαρακτηριστικά και κάπου εκεί είναι που ξεκινούν τα προβλήματα για τους χρήστες και κατ’ επέκταση για την εταιρεία.

Ο χρήστης θα έπρεπε να μπορεί ελεύθερα να ορίσει ως προεπιλεγμένη εφαρμογή συστήματος κάποια άλλη πέρα από αυτές που βρίσκονται προ-εγκατεστημένες στην iOS συσκευή μας. Για παράδειγμα, το άνοιγμα ενός συνδέσμου μέσα από την εφαρμογή Mail πάντα οδηγεί στον Safari χωρίς να μπορεί ο χρήστης να επιλέξει αντί του Safari οποιονδήποτε άλλον browser. Η ανάγκη αυτή ξεκίνησε για πολλούς μερικά χρόνια πριν αλλά έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή τους τελευταίους μήνες χάριν στην εκπληκτική διείσδυση της Google στον προγραμματισμό για το iPhone με εφαρμογές που ανταποκρίνονται επάξια στο ρόλο τους σε σχέση με το … τραγικό παρελθόν της εταιρείας αλλά και σε σχέση με τις προτάσεις της Apple.

Προσωπικά για μένα η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό μου λίγο ανορθόδοξα ξεκινώντας πρώτα από το OS X και περνώντας μετέπειτα στο iOS χάριν στον Chrome. Οι τελευταίες εκδόσεις του Safari στο OS X έχουν δυστυχώς αποδειχθεί επιεικώς απαράδεκτες και η γενικότερη εμπειρία χρήσης είναι απελπιστική. Συχνά κολλήματα, crashes και αργή απόκριση με οδήγησαν στην απόφαση να τον αντικαταστήσω με τον Chrome. Παρόλο που μου λείπει το γραφικό περιβάλλον του Safari και ορισμένες λειτουργίες, όπως το iCloud tabs, η σταθερότητα και αξιοπιστία του Chrome αναπλήρωσαν και με το παραπάνω όλο αυτό το διάστημα που τον χρησιμοποιώ.

Τα πράγματα κύλησαν από μόνα τους από ‘κει και πέρα στο iOS, την δεύτερη πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιώ καθημερινά για διασκέδαση και εργασία απαιτώντας πάντα την καλύτερη εμπειρία από όπου και αν προέρχεται. Δεν θα ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά που θα αντικαθιστούσα μια εφαρμογή της Apple με κάποια άλλη. Η εφαρμογή Καιρός είναι εδώ και αρκετά χρόνια σε έναν φάκελο μακριά από την αρχική σελίδα έχοντας αντικατασταθεί τελευταία από το Today [iTunes link]. Το ίδιο συμβαίνει με τις εφαρμογές Μετοχές, Επαφές, Πυξίδα, Passbook, Σημειώσεις (έχει αντικατασταθεί από το Evernote [iTunes link]) και Βίντεο (δεν παρακολουθώ βίντεο στο iPhone, προτιμώ το iPad και φυσικά το CineXPlayer [iTunes link]). Δυστυχώς, ο Safari δεν είναι η μόνη εφαρμογή που σκέφτομαι να αντικαταστήσω με κάποια άλλη. Το Fantastical [iTunes link] είναι αρκετά καλύτερη από το Ημερολόγιο, οι Google Maps [iTunes link] αρκετά καλύτεροι από τους Χάρτες, η Checkmark [iTunes link] αρκετά καλύτερη από τις Υπομνήσεις και είμαι σίγουρος ο καθένας από σας έχει τις δικές του προτιμήσεις. Όλα αυτά, όμως, δεν έχουν καμία πρακτική σημασία όταν για παράδειγμα όποτε πατάω έναν σύνδεσμο στο Mail θα ανοίγει πάντα ο Safari.

Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι η Apple πρέπει απλώς να κάνει καλύτερες τις εφαρμογές της ώστε να μην χρειάζεται να πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποια άλλη. Κάτι τέτοιο δεν έχει πρακτική υπόσταση ούτε λογική (ειδικά με τον τρόπο που αναβαθμίζονται οι εφαρμογές συστήματος στο iOS, δηλαδή με αναβάθμιση του ίδιου του λειτουργικού) αφού οι ανάγκες του καθενός διαφοροποιούνται. Στο OS X άλλωστε είναι εφικτό να ορίσω τον Chrome ως προεπιλεγμένο browser. Η προσθήκη της επιλογής αυτής στο iOS θα ήταν μια κατάσταση που θα ωφελούσε τους πάντες για τους εξής λόγους:

H Apple θα εμφανιστεί πιο «ανοιχτή» στην κοινότητα και με το κατάλληλο marketing θα βγει κερδισμένη στα μάτια του κοινού ενώ θα αναγκαστεί και η ίδια πλέον έμπρακτα υπό την πίεση του ανταγωνισμού να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις εφαρμογές της βελτιώνοντας λειτουργίες και design.Οι «προχωρημένοι» χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιτέλους όποια εφαρμογή θέλουν χωρίς περιορισμούς και το κυριότερο χωρίς γκρίνια, εκνευρισμό ή jailbreak.Στην τελική πόσοι είναι αυτοί που ασχολούνται τόσο πολύ με το App Store και τις εφαρμογές του πέρα από τα Facebook, Angry Birds και τα συναφή; Κρίνοντας από τη δημοσιότητα που – δεν – έχει λάβει το συγκεκριμένο ζήτημα μάλλον είναι η πλειοψηφία.

Εν κατακλείδι θεωρώ ότι για να εξελιχθεί το iOS ως πλατφόρμα και να προσελκύσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των developers η Apple πρέπει να επιτρέψει ορισμένα πράγματα και να δώσει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των εφαρμογών του App Store με το iOS σε βαθύτερο επίπεδο (πχ με το Siri) από το τωρινό και, μάλιστα, με γρηγορότερο ρυθμό.

Ας ελπίσουμε το iOS 7 να μας εκπλήξει ευχάριστα με νέες λειτουργίες το προσεχές καλοκαίρι. Τι είναι αυτό που θα θέλατε εσείς να βλέπατε στην επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του iOS; Οι απόψεις σας στο forum.

Το iOS και τα third-party apps ως εφαρμογές συστήματος

Keywords
Τυχαία Θέματα