Το χαμένο μετάλλιο του Μοχάμεντ Αλι

Είναι πλέον γνωστή η ιστορία του Αμερικανού πυγμάχου Κάσιους Κλέι και μετέπειτα Μοχάμεντ ’λι λίγες ημέρες μετά την επιστροφή στην πατρίδα του από την Ρώμη όπου είχε κατακτήσει με χαρακτηριστική ευκολία το χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία 81κ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τότε δηλαδή που ύστερα από μια προσβολή σε κατάστημα χοτ-ντογκ που αρνήθηκε να τον σερβίρει επειδή ήταν μαύρος και μία συμπλοκή που ακολούθησε με μοτοσυκλετιστές, τραυματίζοντας έξη από αυτούς με τις γροθιές

του, πέταξε το Ολυμπιακό του μετάλλιο στον ποταμό Οχάιο, πλήρως απογοητευμένος.

Φυσικά το μετάλλιο αυτό δεν βρέθηκε ποτέ αν και ο φίλος του Ρόνι Κινγκ που ήταν μαζί του, προσπάθησε την επόμενη ημέρα με μια κατάδυση στο βυθό να το ανακαλύψει.

Μάταια όμως, όλα ήταν τόσο θολά.

Υπήρξαν στη συνέχεια πολλοί, όλοι τους λευκοί, που κατηγόρησαν με σχόλια τον ’λι ότι μάλλον προφασίστηκε αυτή τη δικαιολογία επειδή είχε απλά χάσει το μετάλλιο του.

Ένα μετάλλιο ωστόσο που ποτέ δεν παρουσιάστηκε ποτέ από κανέναν. Ούτε σε δημοπρασία, ούτε σε ιδιωτική συλλογή.

Στις 3 Αυγούστου 1996, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, όπου ο Μοχάμεντ ’λι με εμφανή σημάδια της νόσου Πάρκινσον, άναψε ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος τον βωμό με την Ολυμπιακή Φλόγα, δέχθηκε μια έκπληξη.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή του απένειμε ένα άλλο χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης σε αντικατάσταση του χαμένου στον ποταμό Οχάιο σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε για τηλεοπτικές ανάγκες στο ημίχρονο ενός αγώνα μπάσκετ της ομάδος των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα