H Ferrari σε κρίση, τι θα κάνει ο Alonso;

Η Ferrari είναι η ομάδα που μας έχει απασχολήσει περισσότερο από κάθε άλλη στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών της F1, με τη πτώση της απόδοσής της στους τελευταίους αγώνες να φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση μέσα στην ιταλική ομάδα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως όλα τα γεγονότα που συνθέτουν αυτή την κρίση. Πριν ακόμα βρεθούν οι ομάδες στην Ουγγαρία και την Βουδαπέστη για το τοπικό αγώνα, πολλές φήμες είχαν

αρχίσει να κυκλοφορούν στα ΜΜΕ για σκέψεις του Alonso να εγκαταλείψει την ομάδα, λόγο της αδυναμίας της Ferrari να του δώσει ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο. Η συνέχεια όμως δεν ήταν και η καλύτερη, αφού στον αγώνα η ιταλική ομάδα δεν παρουσιάστηκε ανταγωνιστική και αρκέστηκε στην πέμπτη θέση του Ισπανού.

Η περίοδος μετά τον αγώνα της Ουγγαρίας, δείχνει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η ιταλική ομάδα, η οποία εξακολουθεί να αδυνατεί να βρει λύσεις στα προβλήματα της. Η περίοδος αυτή ξεκινάει με την πληροφορία της συνάντησης του μάνατζερ του Alonso με τον Horner στο περιθώριο του ουγγρικού αγώνα. Θα λέγαμε ότι απλά όλα αυτά ήταν φήμες αλλά η επιβεβαίωση της συνάντησης αυτής από την μεριά της Redbull, ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στην ιταλική ομάδα. Ο πρόεδρος της ομάδας Luca di Montezemolo σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισπανό οδηγό, ουσιαστικά του υπενθύμισε ότι πρέπει να μάχεται για την ομάδα και όχι για τον εαυτό του, ενώ τόνισε, επίσης, στον Ισπανό ότι η ομάδα θέλει την ηγετική ικανότητα του για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική.

Το 1991 ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Alain Prost, είχε παρομοιάσει την Ferrari 643 με φορτηγό, κάτι που τον έθεσε και αυτόματα εκτός ομάδος καθώς η δήλωση του Γάλλου έγινε στην Ιαπωνία που ήταν και ο προτελευταίος αγώνας εκείνης της σεζόν και η Ferrari τον αντικατέστησε για τον τελευταίο αγώνα με τον Ιταλό οδηγό Gianni Mobidelli.

Τη Δευτέρα μετά το ουγγρικό Gran Prix, ο Ισπανός οδηγός είχε τα γενέθλιά του και σε ερώτηση δημοσιογράφου τι δώρο θα ήθελε για τα 32α γενέθλια του, ο Ισπανός δήλωσε χαρακτηριστικά “Το μονοθέσιο κάποιου άλλου”. Η δήλωση αυτή του Alonsο δυο πράγματα μπορεί να σήμαινε. Πρώτον ότι είτε επιθυμεί να πάει στην Redbull για να αντικαταστήσει τον Webber, είτε δεύτερον ότι πια άπλα δεν πιστεύει στην ομάδα που βρίσκετε. Το σίγουρο είναι όμως ότι ο Montetzemolo εκνευρίστηκε και του το έδειξε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν όπως προαναφέρεται.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ισπανός απέφυγε να την “πατήσει” όπως ο Alain Prost, με τον Montezemolo να αναφέρει σε μετέπειτα δηλώσεις του:

Ο Fernando (Alonso) είναι ένας πολύ καλός οδηγός και εγώ τον καταλαβαίνω, είναι λίγο σαν και εμένα, θέλει να κερδίζει. Αλλά θα πρέπει να θυμάται, ότι μαζί κερδίζουμε και μαζί χάνουμε. Από την πλευρά της η Ferrari, πρέπει να του δώσει ένα μονοθέσιο που θα μπορεί να ξεκινά από τις δύο πρώτες σειρές της εκκίνησης. Δεν μου φαίνεται σωστό να βλέπω το μονοθέσιο μας να μην είναι ανταγωνιστικό.

Γι ‘αυτό και εγώ παρενέβη, έστω και αν δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω την εξουσία μου πάνω στην ομάδα. Ο Fernando έχει δώσει πολλά τα τελευταία χρόνια και καταλαβαίνω την απογοήτευσή του, που ήρθε κυρίως μετά το Silverstone, όπου όλοι μας αναμέναμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Όλο αυτό είναι κατανοητό, αλλά δεν μου άρεσαν ορισμένες συμπεριφορές του και κάποιες εκφράσεις του. Έτσι υπενθύμισα σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών, ότι η Ferrari έρχεται πάνω από όλα.

Ο Montezemolo, υπενθύμισε στον Felipe Massa όπως επίσης και σε υψηλόμισθους μηχανικούς και το τεχνικό προσωπικό της ομάδας ότι:

Η προτεραιότητα μας είναι η ομάδα. Είμαστε σαν οικογένεια, θα πρέπει να έχουμε τους κανόνες που διέπουν μια οικογένεια και τον σεβασμό που υπάρχει μέσα σε αυτή. Θέλω να υπογραμμίσω την έννοια των οικογενειακών αξιών στη Ferrari.

Και για τον Massa είπε:

Ο Felipe είναι ένας γρήγορος και εξαιρετικός οδηγός , αλλά τις τελευταίες ημέρες ήμασταν πολύ σαφείς μαζί του. Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα χρειάζεται αποτελέσματα και βαθμούς. Στη συνέχεια, κάποια στιγμή , θα δούμε ο ένας τον άλλον στα μάτια και θα αποφασίσουμε τι θα γίνει.

Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Massa σε δηλώσεις του είχε πει, ότι χρειαζότανε αποτελέσματα για την παραμονή του στην ομάδα και πλέον με τις δηλώσεις του Montetzemolo επιβεβαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο οι σκέψεις της Ferrari, για πιθανή αλλαγή του. Βέβαια η ανάκαμψη της ομάδας έρχεται μέσα από τα καλά αποτελέσματα και από την λύση των προβλημάτων. Προβλήματα που φαίνεται ότι η ιταλική ομάδα αδυνατεί να επιλύσει , καθώς σύμφωνα με τον τεχνικό της διευθυντή Stefano Domenicali, δεν γνωρίζει από που ακριβώς προέρχονται αυτά. Επίσης αχίλλειος πτέρνα της ομάδας φαίνεται να είναι και η αεροδυναμική σήραγγα καθώς τα στοιχειά που λαμβάνουν από αυτή, είναι προβληματικά. Μέχρι την επανέναρξη του πρωταθλήματος προφανώς θα έχουμε και άλλα να πούμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα