Είναι αυτός ο καλύτερος προσομοιωτής F1 στον κόσμο;

Έχουνε δει προσομοιωτές για το σπίτι αλλά με τίποτα δεν μπορούν να συγκριθούν με τους επαγγελματικούς προσομοιωτές της I-Way, μιας Γαλλικής εταιρίας με έδρα στο Λιόν της Γαλλίας. Σε ένα συγκρότημα υπάρχουν 18 επαγγελματικοί προσομοιωτές αξίας 6 εκατ. ευρώ, με τους 6 από αυτούς να είναι μονοθέσια της Formula 1, 6 rally και 6 αυτοκίνητα αντοχής LMP1.

Τα μονοθέσια της Formula 1

είναι κατασκευασμένα πάνω 6 προσομοιωτές της Cruden οι οποίοι θυμίζουν αρκετά το TF108, το μονοθέσιο της Toyota το 2008. Διαθέτουν monocoque σασί από carbon και πολυεστέρα, τιμόνι που αφαιρείται γρήγορα, Nomex F1 κάθισμα και ζώνες ασφαλείας 6 σημείων. Το τιμόνι μπορεί να ζυγίζει έως 70 κιλά στις στροφές, το πεντάλ του φρένα να χρειάζεται πίεση 200 κιλών ενώ οι οθόνες έχουνε ρυθμό ανανέωσης 300 frames το δευτερόλεπτα.

Η αίθουσα με τα rally διαθέτουν 6 σώματα από Citroen C2 τα οποία είναι όπως ακριβώς έχουνε βγει από την γραμμή παραγωγής, χωρίς να διαθέτουν κινητήρα, και έχουνε τροποποιηθεί ώστε να μοιάζουν με τα αγωνιστικά της κατηγορίας Junior World Rally Championship. Η αίθουσα με τα αυτοκίνητα αντοχής διαθέτει 6 σασί της Dallara με το σώμα τους να προέρχεται από τα Pescarolo C60 Courage.

Όλοι οι προσομοιωτές είναι τοποθετημένοι πάνω σε ένα Cruden Hexatech με 6 βαθμούς ελευθερίας όπου μπορεί να κινήσει το αυτοκίνητο σε οποιοδήποτε άξονα, ανάλογα με τα δεδομένα που παίρνει. Αν νομίζεις ότι για να μπεις μέσα σε έναν τέτοιο προσομοιωτή μπορείς να το κάνεις με την φόρμα ή το τζιν σου είναι γελασμένος, αφού για να σε αφήσουν να οδηγήσεις θα πρέπει πρώτα να περάσεις ένα 10-λεπτο σεμινάριο αλλά και να φορέσεις την αγωνιστική του φόρμα, το κράνος και τα παπούτσια σου, όλα εγκεκριμένα από την FIA.

Με το που πάρεις την θέση σου πίσω από το τιμόνι, 6 υδραυλικά έμβολα σε σηκώνουν 72 εκατ. στον αέρα και οι οθόνες αρχίζουν να φορτώνουν την διαδρομή. Βέβαια προτού ξεκινήσει η διαδικασία σε ενημερώνει ότι υπάρχει “kill switch” ώστε αν οποιαδήποτε στιγμή νοιώσεις άβολα, να το πατήσεις και να σταματήσει η διαδικασία επιτόπου. Και κάπου εκεί 100 db μηχανικού ήχου αρχίζουν να μπαίνουν στα αυτιά σου και το παιχνίδι ξεκινά.

Αναρωτιέσαι πόσο κοστίζει μια τέτοια εμπειρία; Τρία λεπτά κατατακτηρίων και 7 λεπτά αγώνα σε ένα μονοθέσιο της F1 κοστίζει 90 ευρώ ενώ στα rally και στα LMP1 75 ευρώ.

Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με μια πραγματική βόλτα με ένα μονοθέσιο της F1, όπως μια βόλτα με μια Lotus Exos T125 με δάσκαλο τον Jean Alesi, αλλά εκείνο κοστίζει €1.000.000. Με 90 ευρώ έχεις ότι πλησιεστέρο μπορεί να οδηγεί κανείς σε μονοθέσιο της Formula 1. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να βρεις στο site I-Way.


Διαβάστε Περισσότερα »

Keywords
Τυχαία Θέματα