Ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης είναι νοθευμένο

02:12 6/4/2012 - Πηγή: AutoBlog

Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης που εξέτασε για το 2010, ήταν νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ συνολικά στην αγορά καυσίμων το ποσοστό νοθείας φθάνει στο 17%. Το Γενικό Χημείο του Κράτους έκανε 1838 ελέγχους σε καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, ναυτιλίας και στους τρεις τύπους βενζίνης που κυκλοφορούν- αμόλυβδη, LRP και

σούπερ αμόλυβδη) και από αυτά, βρέθηκαν νοθευμένα τα 308 (ποσοστό 16.7 %). Μεγαλύτερο ποσοστό νοθείας εντοπίζεται στο πετρέλαιο κίνησης (29,9 %, 287 μη κανονικά δείγματα σε σύνολο 960). Στο πετρέλαιο θέρμανσης το ποσοστό νοθείας ήταν 6,49 % (5 στα 77 δείγματα), ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά παραβατικότητας στις βενζίνες: 0,46 % στην αμόλυβδη (2 στα 436 δείγματα), 2,86 % στην LRP (2 στα 70 δείγματα) και 3,06 % στη σούπερ αμόλυβδη (3,06 %). Νοθευμένα βρέθηκαν ακόμη και δείγματα ναυτιλιακού πετρελαίου, που είναι αφορολόγητο (4 στα 34 δείγματα, 11,76 %).

Επίσης μετά από ελέχγους βρέθηκε ότι το 7% των αντλιών βενζίνης ήταν πειραγμένες και οδηγούσαν τους καταναλωτές να πληρώνουν έως και 12 λεπτά περισσότερα το λίτρο. Το λαθρεμπόριο και η νοθεία στο πετρέλαιο κίνησης είναι η αιτία για την οποία η κυβέρνηση προχωρά σε εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως προβλέπει και το μνημόνιο, από την επόμενη χειμερινή περίοδο, με ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Εκπρόσωποι των δύο ομίλων διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ) από κοινού με τον Σύνδεσμο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου κατά την οποία παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την πάταξη της παράνομης διακίνησης, η οποία εκτός από επιβάρυνση των καταναλωτών, πιθανές ζημιές στους κινητήρες και στην υγεία των πολιτών, προκαλεί και απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

Το υπουργείο θέλει να επιβάλει φόρο 80% του πετρελαίου κίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο με την μέση τιμή να ανέρχεται έτσι στα 1.40 ευρώ από τον επόμενο Οκτώβριο. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει και επίδομα θέρμανσης για τους οικονομικά ασθενέστερους και τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και τον διαχωρισμό της χώρας σε τρείς ζώνες ώστε ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε κάθε ζώνη να προσδιοριστεί το ύψος του επιδόματος θέρμανσης.
Το υπουργείο αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό, ώστε σε περίπτωση που τα έσοδα του προϋπολογισμού κινηθούν με ικανοποιητικό ρυθμό τους επόμενους μήνες του έτους, να επιτρέψουν ώστε η εξίσωση του φόρου να γίνει σε επίπεδα χαμηλότερα του 80%.

Σε ότι αφορά το λαθρεμπόριο το υπουργείου Οικονομικών θέλει να τοποθετήσει σε όλα τα Mέσα Μαζικής Μεταφοράς, GPS για τη συνεχή παρακολούθησή τους και την ιχνηθέτηση των καυσίμων από τα διυλιστήρια. Στόχος είναι να κλείσουν την τρύπα 500 εκατ. έως 2 δις ευρώ, που ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις το ύψος του λαθρεμπορίου στη χώρα μας.

Το ΙΟΒΕ διαφωνεί με την πρόταση του Υπουργείου ώστε να εξισωθεί ο φόρος του θέρμανσης στο 80% του κίνησης, αφού πιστεύει ότι με την κίνηση αυτή, θα συνεχιστεί το λαθρεμπό

Keywords
Τυχαία Θέματα