Περίπου 100.000 πινακίδες κυκλοφορίας θα κατατεθούν φέτος

Απομένουν δύο ημέρες ώστε το 2015 να αποτελέσει παρελθόν και μαζί του θα λήξει και η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2016. Τι γίνεται όμως με την κατάθεση πινακίδων; Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αυξάνεται η προσέλευση στις εφορίες από εκείνους που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες των Ι.Χ τους, προκειμένου να μην προβούν στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας,

αλλά και να μην φορολογηθούν με τα τσουχτερά τεκμήρια.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών μέχρι χθες είχαν κατατεθεί στις εφορίες οι πινακίδες περίπου 70.000 οχημάτων, ενώ μέχρι και την Πέμπτη, ο αριθμός αυτός αναμένεται να προσεγγίσει τις 100.000. Το νούμερο αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυτό διαμορφωνόταν από τις 130.000 έως και τις 250.000 κατά τις πρώτες χρονιές της κρίσης και την κατακόρυφης αύξησης της φορολογίας.

Υπολογίζεται, πως συνολικά, κατά τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, από το 2010 έως και το 2015, περισσότερα από ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα τέθηκαν σε ακινησία, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν ήδη εξαχθεί σε άλλες χώρες, επειδή λόγω υψηλού κυβισμού η χρήση τους στην Ελλάδα κατέστη ασύμφορη. Αρκετά παραμένουν στα γκαράζ και τις πιλοτές των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι περιμένουν να γίνει πιο ευνοϊκό το φορολογικό καθεστώς για να τα θέσουν και πάλι σε κυκλοφορία, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που επιλέγουν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, προκειμένου να τις παραλάβουν εκ νέου μέσα στο έτος για να γλιτώσουν μέρος του ετήσιου τεκμηρίου ή να επωφεληθούν από το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Τι χρειάζεται όμως κάποιος για να θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητό του; Η δήλωση ακινησίας ενός αυτοκινήτου πρέπει να γίνει μέχρι και την Πέμπτη 31/12/2015 στην εφορία και οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσκομιστούν τα εξής δικαιολογητικά για να μην καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας:

Την άδεια κυκλοφορίαςΤις πινακίδες κυκλοφορίαςΦωτοτυπία της φορολογικής δήλωσης και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2015, από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2015Αντίγραφο του εντύπου Ε9 από το οποίο προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης για να αφήσει το όχημά του. Αν το Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης θα πρέπει να προσκομιστεί μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι στον φορολογούμενο έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο άλλο πρόσωπο.Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Keywords
Τυχαία Θέματα