Τα αυτόνομα αυτοκίνητα μπορούν να ξεγελαστούν με φθηνό ηλεκτρονικό εξοπλισμό

21:45 7/9/2015 - Πηγή: AutoBlog

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα φαίνεται πως είναι αρκετά ευάλωτα στο hacking μιας και όπως απέδειξε ο ερευνητής ασφαλείας Jonathan Petit, το LIDAR, το λέιζερ ραντάρ των αυτόνομων αυτοκινήτων, είναι αρκετά εύκολο να ξεγελαστεί με απλούς λέιζερ παλμούς που μπορεί να παράγει κάποιος με πολύ φθηνό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Όπως υποστηρίζει ο Petit, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα λέιζερ χαμηλής ισχύος, ένας πολύ απλός υπολογιστής και η σωστή χρονική στιγμή. Στις δοκιμές που έκανε ο Petit κατάφερε και ξεγέλασε το LIDAR, ενώ βρισκόταν

σε μια απόσταση 100 μέτρων, υποστηρίζοντας πως είναι πολύ εύκολο για κάποιον να ξεγελάσει το ραντάρ ενός αυτόνομου αυτοκινήτου, ώστε το σύστημα να θεωρήσει πως μπροστά του υπάρχει κάποιο εμπόδιο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ατύχημα και το αυτοκίνητο θα στρίψει για να αποφύγει το “αόρατο-ψεύτικο” εμπόδιο.

Ο Petit τονίζει πως το πρόβλημα αυτό λύνεται με την κρυπτογράφηση του λέιζερ του LIDAR, αλλά αποδεικνύει πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά τους, για να διασφαλίσουν πως η αυτόνομη τεχνολογία θα περάσει με ασφάλεια στη παραγωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα