Το air condition αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση

Πιστεύω πως το γεγονός ότι το air condition ή ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο, επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, είναι γνωστό. Μία έρευνα του Emissions Analytics σε 100 αυτοκίνητα στο Los Angeles των Η.Π.Α. όμως, μας έδωσε τα ακριβή νούμερα για το πόσο χειρότερη είναι η κατανάλωση

ενός βενζινοκίνητου, diesel ή υβριδικού οχήματος με aircondition, στην πόλη αλλά και εκτός αυτής.

Μεγαλύτερη επίδραση στην κατανάλωση, ο κλιματισμός έχει στα υβριδικά οχήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανάλωση καυσίμου είναι 9.3% μεγαλύτερη εντός της πόλης και 2.8% εκτός αυτής. Στη μέση, είναι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα με αύξηση της τάξης του 6.3% και 3.3% εντός και εκτός πόλης, αντίστοιχα. Λιγότερο επηρεασμένα από τη χρήση του κλιματισμού, φαίνεται πως είναι τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Σε αυτά, η κατανάλωση καυσίμου αυξήθηκε κατά 5.1% μέσα στην πόλη και κατά 2.7% έξω από αυτήν.

Τι σημαίνει αυτό; Η ερμηνεία των στοιχείων μπορεί να είναι ελαφρώς υποκειμενική ανάλογα με το πόσο αντέχει κανείς τη ζέστη. Ένα συμπέρασμα όμως, είναι αδιαμφισβήτητο και για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα τα στοιχεία γι’ αυτό. Σε ταξίδι εκτός πόλης, να χρησιμοποιείς air condition / κλιματισμό. Πρώτον, όπως βλέπεις, η αύξηση στην κατανάλωση είναι ελάχιστη και μπορεί να αντισταθμιστεί οδηγώντας με 5 km/h λιγότερα. Δεύτερον, η κατανάλωση αυξάνεται περισσότερο με τα παράθυρα κατεβασμένα (καταραμένη αεροδυναμική) από ότι με τη χρήση κλιματισμού. Τέλος, τρίτον και σημαντικότερο, είναι θέμα ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα