150 εκατ. ευρώ χωρίζουν τον Λάτση από το Ελληνικό

Αύξηση της οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε για το Ελληνικό κατά περίπου 150.000.000 ευρώ ζήτησε χθες από τη Lamda Development το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ)...

.Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της κοινοπραξίας υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση κινείται κοντά στα
600.000.000 ευρώ με την αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου που είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ να ξεπερνά τα 700.000.000 ευρώ.

Μία απόσταση που δεν είναι μεγάλη για το συγκεκριμένο φιλέτο. Οι αρχικές πληροφορίες χθες έκαναν λόγο για ένα τίμημα από πλευράς των Lamda Development- Αl Maabar- Fosun στα πέριξ των 430 εκατ. ευρώ, υπολογισμένο ωστόσο σε σημερινές αξίες και χωρίς επιπλέον κεφάλαια που προσθέτει η κοινοπραξία από μελλοντική ανάπτυξη.

Αυτό που επεσήμαναν πάντως κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία είναι αυτό που ζήτησε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, τη βελτίωση δηλαδή της μίας και μοναδικής προσφοράς για το Ελληνικό, έχει συμβεί σε πολλούς- αν όχι στους περισσότερους από τους διαγωνισμούς που έχει πραγματοποιήσει το Ταμείο. «Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, (σ.σ. αν και σε αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ήταν περισσότεροι), ο οποίος είχε πραγματοποιηθεί από κοινού με την Εθνική Τράπεζα και είχε τελικά αίσια έκβαση. Πρόκειται για συνήθη εξέλιξη, η οποία ήταν παραπάνω από αναμενόμενη και στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής από αυτούς που έχουν υλοποιηθεί όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων ακινήτων», ανέφεραν οι ίδιοι.

«Το αισιόδοξο σενάριο, αυτό της ‘’χρυσής τομής’’ για το τίμημα που θα υποβάλλουν οι επενδυτές και το αντίστοιχο που θα ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ είναι το επιθυμητό αυτή την στιγμή και από τις δύο πλευρές, με επιπλέον πολλαπλασιαστικά οφέλη για το γενικότερο επενδυτικό κλίμα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης αυτή την στιγμή σε διεθνές επίπεδο».

Προβληματισμός, αντίθετα, επικρατεί για την περίπτωση που τελικά ο διαγωνισμός καταλήξει χωρίς ανάδοχο, δεδομένου ότι για να επαναληφθούν οι σχετικές διαδικασίες θα απαιτήσει πολύ χρόνο, την ίδια στιγμή που η αποτυχία αξιοποίησης της έκτασης, η οποία παραμένει σε αχρησία για 13 χρόνια, θα είναι αρκετά ‘’ηχηρή’’ εντός και εκτός Ελλάδος.
Keywords
Τυχαία Θέματα