Mars και Musk: Η κατάκτηση του Άρη και ένας "τρελός" στο διάστημα


Η αποστολή του InSight και η επιτυχημένη προσεδάφισή του στον Άρη, αλλά και οι "διαστημικές" επιτυχίες του Έλον Μασκ, σημάδεψαν μια χρονιά που έστειλε την ανθρωπότητα πιο μακριά στα αστέρια, ενώ και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ξεκίνησε τις "τουριστικές βόλτες" στο Διάστημα...

Μετά από 6 μήνες και αφού διήνυσε περισσότερα από 480 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το σκάφος της NASA, InSight προσεδαφίστηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018 στην επιφάνεια του Άρη. Στόχος, η περαιτέρω εξερεύνηση του εδάφους αλλά πλέον, και του υπεδάφους του "κόκκινου πλανήτη".

.@NASAInSight team members rejoice @NASAJPL after getting confirmation of a successful landing on Mars. #MarsLanding Images: https://t.co/D7himWuuOX pic.twitter.com/rzw7QRnVYq— NASA HQ PHOTO (@nasahqphoto) 26 Νοεμβρίου 2018

Το InSight έχει αρχίσει ήδη να συλλέγει στοιχεία σχετικά με την γεωφυσική σύστασή του Άρη, την δομή, την σύσταση του εδάφους του και την τεκτονική του δραστηριότητα. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα γίνει σχετική μελέτη σε πλανήτη πέραν της Γης, κάτι που σηματοδοτεί το γεγονός ως ξεκάθαρα, το σημαντικότερο τεχνολογικό επίτευγμα της χρονιάς που φεύγει.

Σε αντίθεση με τα ρόβερ που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη, το InSight θα είναι σταθερό και έχει αρχίσει να στέλνει φωτογραφίες που γίνονται πρώτο θέμα στα παγκόσμια media.

To InSight εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση Vandenberg της Καλιφόρνιας τον περασμένο Μάιο. Ταξίδεψε με μέση ταχύτητα 19.800 χιλιόμετρα την ώρα και αποτελεί την πρώτη διαπλανητική αποστολή στην αμερικανική ιστορία που ξεκίνησε από τη δυτική και όχι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, σπάζοντας έτσι το "μονοπώλιο" της Φλόριντα στις διαστημικές εκτοξεύσεις.

Δείτε το βίντεο της προσεδάφισης από το control της NASA

Σε δεύτερο χρόνο θα ενεργοποιηθεί και ο ρομποτικός βραχίονας με τον οποίο το InSight είναι εξοπλισμένο, ξεκινώντας πλέον έτσι και "ενεργά" τις εξερευνήσεις του.

Steadily easing into my workflow. It’s been a busy few days and now, a new picture of Mars without the camera lens cover. Plus, a new view from my robotic arm camera. Read: https://t.co/5qCjNVZaRs

More #Mars pics: https://t.co/tjr8tfaCg5 pic.twitter.com/CdWdyBrfGu— NASA InSight (@NASAInSight) 1 Δεκεμβρίου 2018

I’m beaming! During my first full day here, I broke my first record by generating more electrical power than any previous robot on the surface of #Mars. I’m in a sandy area with few rocks, soaking up the Sun.
Keywords
Τυχαία Θέματα