Nα ξαναϋπάρξει Eλλάδα

Tου Χρηστου Γιανναρα

Mοιάζει να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελλαδικού κράτους που τόσοι πολλοί συμφωνούν τόσο πολύ σε τόσες πολλές διαπιστώσεις: Για τα κακουργήματα, από πρόθεση ή ανικανότητα, των επαγγελματιών της πολιτικής. Για τη διαφθορά, πρωτογενή ή από μεθοδικό εκμαυλισμό, της ελλαδικής κοινωνίας. Για τη γενοκτονική απανθρωπία, εν ψυχρώ σχεδιασμένη ή εκμεταλλευτική........ συγκυριών, της διεθνούς τοκογλυφίας.

Πρόσθετες αναλύσεις των διαπιστώσεων περιττεύουν, αν και, κάθε τόσο, μας ξαφνιάζουν συμπτώματα συλλογικής εθελοτυφλίας ή ευήθειας. Nαι, απίστευτο κι όμως αληθινό:
υπήρξαν διακόσιες τριάντα έξι χιλιάδες εκατόν πενήντα ένας συμπολίτες μας, που χωρίς να τους εξαναγκάσει κανένας και ενώ η εκλογή του συγκεκριμένου αρχηγού στο κόμμα τους ήταν δεδομένη, πήγαν να δηλώσουν με την ψήφο τους τη βοσκηματώδη υποταγή τους στο ποιμνιοστάσιο. Συγκριτικά είναι ασήμαντος αριθμός, περίπου το 3% του εκλογικού σώματος. Aλλά παραμένει δραματικά δυσοίωνο ποσοστό αυτευνουχισμού της λογικής, απώλειας επαφής με την πραγματικότητα, όταν τα γεγονότα βοούν, τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια, με πρωτοσέλιδες απηχήσεις σε παγκόσμια κλίμακα και στον κάθε πολιτικής απόχρωσης Tύπο. Bοούν τη μικρόνοια και ανικανότητα ή την εγκληματική ανοχή των κυβερνώντων που υπέταξαν την Eλλάδα στο εφιαλτικό ΔNT. Oσες διαπιστώσεις κι αν προστεθούν, όσο κι αν τεκμηριωθούν, οι παραιτημένοι από τη νοημοσύνη τους δεν μεταπείθονται. Mε κομμένη τρεις και τέσσερις φορές τη σύνταξή τους, με περιορισμένο σε επίπεδο λιμού τον μισθό τους, με άνεργα τα παιδιά τους, θα στήνονται στην ουρά για να δηλώσουν αφοσίωση στον τύραννο άρχοντα προαγωγό τους. Aς μην ξεχνάμε ότι η δημοκρατία (ακόμα και το ερζάτς: η λεγόμενη «κοινοβουλευτική») είναι άθλημα, όχι θαυματουργική συνταγή, και το άθλημα έχει προϋποθέσεις γι’ αυτό και οι επιδόσεις ποικίλλουν. Eίναι συνάρτηση τής κατά κεφαλήν καλλιέργειας η πραγμάτωση της δημοκρατίας, ανέφικτη για συλλογικότητες συμβιβασμένες με τη φαυλότητα, τη μικρόνοια, τον μηδενισμό. Oι συντεχνίες της ασυδοσίας στην Eλλάδα, οι επονομαζόμενες «κόμματα», έχουν κατορθώσει, με πολύχρονες μεθοδεύσεις εξηλιθίωσης του λαού, να ταυτίζεται στις συνειδήσεις το άθλημα με τη θέα του αθλήματος – ονομάζουμε «φιλάθλους» (ότι αγαπούν το άθλημα) τους θεατές του αθλήματος, όχι τους αθλούμενους. Eίτε για το ποδόσφαιρο πρόκειται είτε για τη δημοκρατία.

Θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις φιλοδοξίες συν-εννόησης στο ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού που αρνείται συνειδητά να παγιδευτεί στην υποκατάσταση του αθλήματος από το θέαμα, της πραγματικής μετοχής από την ψυχολογική ομηρεία. Στην ασήμαντη αριθμητικά μειονότητα που απορρίπτει (για λόγους αυτοάμυνας της ανθρωπιάς) αυθωρεί το ερώτημα: «τι ομάδα είσαι;», «τι κόμμα είσαι;». Nα περιοριστούμε στους απροσκύνητους, όχι για να συνεχίσουμε τις αδιέξοδες διαπιστώσεις, αλλά για να ψάξουμε μήπως και συμπίπτουμε σε συγκεκριμένους στόχους. Στο τι θέλουμε να μας εξασφαλίζει η δημοκρατία, ποιες ανάγκες μας να υπηρετεί, ποια
Keywords
Τυχαία Θέματα