Αλλού με τρίβεις γούμενε …

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου
Με μια στρατηγική που στηρίζεται στην διαλεκτική που θα ταίριαζε σε αυτήν την οποία θα έπρεπε να αναπτύξουν Καραμανλής-Παπανδρέου, ήδη από το 2007, ετοιμάζεται να «αντιμετωπίσει» την γερμανική κυβέρνηση ο Μεγάλος Συνασπισμός της Ελλάδας υπό τον κ. Σαμαρά. Προφανώς, στο πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων και της ηγεμονίας που οι ίδιοι υπηρετούν
και όχι σε εκείνο που θα ικανοποιούσε τον γράφοντα [:πλαίσιο σχετικής πολιτικής χειραφέτησης της Ελλάδας, παραγωγικής αναδιάρθρωσης με βιοοικονομικό εκβιομηχανισμό και ανάπτυξη του....... πρωτογενούς τομέα, εκδημοκρατισμού (διάκριση εξουσιών, εισαγωγής θεσμών άμεσης δημοκρατίας κλπ), αναδιανομής από επάνω προς τα κάτω και φιλολαϊκής αναδόμησης του κοινωνικού μοντέλου].

Ισχυρίζομαι, δηλαδή, ότι ο κ. Σαμαράς αναπτύσσει μια στρατηγική απολύτως εσφαλμένη, με κριτήριο την δική του διακηρυγμένη αντίληψη περί πολιτικών σχέσεων και προσαρμογής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Λέει στην κ. Μέρκελ, αυτά που νομίζει ότι εκείνη θέλει να ακούσει, ζητώντας πίστωση χρόνου, με απίθανους μάλιστα οικονομικούς λογαριασμούς, τους οποίους δεν επιβεβαιώνει/εκτιμά η τρόικα, ούτε κανείς άλλος, πέραν των οργάνων της κυβέρνησης και της διαπλοκής. Η στρατηγική προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργό προς τον γερμανικό παράγοντα είναι του τύπου: αλλού με τρίβεις γούμενε, αλλού έχω εγώ τον πόνο! Με τον .κ Σαμαρά στη θέση του «ηγούμενου» στην αρχή, ενώ η σχέση αντιστρέφεται μόλις τον λόγο λάβει η κ. Μέρκελ.
Οι Γερμανοί δεν επιθυμούν πλέον να πειστούν ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ιδιωτικοποιήσεων και ακραίας νέοφιλελευθεροποίησης κοινωνίας/αγοράς της τρόικας, αλλά ότι η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί ανεξέλεγκτο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ευρωζώνη. Οι Γερμανοί επιδιώκουν με άλλα λόγια το αντίθετο από αυτό που εμφανίζεται να προσδοκά ο κ. Σαμαράς – δίχως να υποστηρίζω ότι η πραγματική πολιτική του προσδοκία είναι αυτή που διακηρύσσεται δια των ΜΜΕ. Άλλη είναι η βαθύτερη και ουσιαστική επιδίωξή του, την οποία προσέγγισα στο προηγούμενο σημείωμά μου. Η γερμανική πλευρά, αλλά και όλοι οι άλλοι στην Ευρωζώνη, θέλουν την Ελλάδα σε απόλυτη καραντίνα. Έξω από τους καθολικούς μηχανισμούς υποστήριξης του Ευρώ. Η παραμονή της Ελλάδας, δηλαδή, στην Ευρωζώνη, επιδιώκουν να πάψει να επηρεάζει, έστω και ψυχολογικά/επικοινωνιακά τις υπό προβληματική/νοσηρή πίστωση χώρες αυτού του οικονομικού χώρου.
Η Ελλάδας θέλει χρόνο για να ξανακερδίσει την ισότιμη παραμονή της στην Ευρωζώνη, πιστεύουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι, ενώ ο κ. Σαμαράς και το ελληνικό καθεστώς που εκπροσωπεί ζητούν χρόνο για να αποδειχθεί ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε απρόσκοπτα εντός της Ευρωζώνης. Προσφέρει δηλαδή αυτά που ζητούσαν οι Γερμανοί και η Επιτροπή από τον Καραμανλή και απαιτούσαν την πρώτη περίοδο Παπανδρέου, πριν από την περιπέτεια του ΔΝΤ, τον ατομικό μηχανισμό πτώχευσης και την πτώχευση (πρώτο στάδιο, όπως εξηγούσαμε τότε) που ακολούθησε. Ας το πω και απλοϊκά: οι Γερμανοί μας λ
Keywords
Τυχαία Θέματα