Αμετανόητος ο Νετανιάχου...


Προωθεί εκ νέου την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση...

Δεν κάνει πίσω ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και έχει βγάλει στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπους που συμμετέχουν στις πολύμηνες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Με... τις συνομιλίες –με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης– να καταρρέουν, ο Νετανιάχου δήλωσε πως σκοπεύει

να προχωρήσει στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με τις διαπραγματεύσεις. Δήλωσε μάλιστα πως οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντζ, προσποιούνταν ότι έκαναν διάλογο και δεν είχαν στόχο να βρουν κοινή γραμμή με την κυβέρνηση.

«Γι' αυτό θα συγκεντρωθούμε αυτή την εβδομάδα και θα κάνουμε κάποια πρακτικά βήματα», δήλωσε ο Νετανιάχου. Αναφερόμενος στην εκλογική του νίκη τον περασμένο χρόνο ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει συμβαδίζοντας με «την εντολή που λάβαμε για εντολές στο δικαστικό σύστημα».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λαπίντ προειδοποίησε ότι η απόφαση του Νετανιάχου θα «επιφέρει ένα φονικό πλήγμα στην οικονομία, θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και θα κατακερματίσει τον ισραηλινό λαό».

► Την περασμένη Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είπαν ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις όταν ολοκληρωθεί η σύνθεση της επιτροπής που είναι αρμόδια για την επιλογή των δικαστών της χώρας. Σημειώνεται ότι ο διορισμός των δικαστών βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Οι αντιδράσεις για την αποδυνάμωση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες σε ό,τι αφορά τον διορισμό δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τις αποφάσεις του οποίου θα μπορεί το κοινοβούλιο να τις ανατρέψει με απλή πλειοψηφία. Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων, στα τέλη Μαρτίου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία, ώστε να αφήσει «περιθώριο για διάλογο». Ωστόσο, στη συνέχεια δέχθηκε πιέσεις από τους συμμάχους του να προχωρήσει στην αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Στον αντίποδα, οι επικριτές της μεταρρύθμισης ισχυρίζονται ότι υπονομεύει τη δημοκρατία στο Ισραήλ και δίνει ανεξέλεγκτη εξουσία στην κυβέρνηση.

→ Το βράδυ του Σαββάτου έλαβε χώρα ακόμα μια διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης, για 24η συναπτή εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα