Ανακατεύει την τράπουλα ο νέος νόμος


Σε νέα μονοπάτια οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση με την προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τα οποία όμως κρύβουν κινδύνους για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ από την άλλη πλευρά βγάζουν από την πορεία του τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επιλέξει τη μετωπική πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές
του ερχόμενου Μαΐου.
Ο νέος εκλογικός νόμος εφόσον εγκριθεί από τη Βουλή απομειώνει την αντιπαράθεση δημοψηφισματικού χαρακτήρα με το..........
δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο»

Προφανής στόχος της κυβέρνησης με την κατάργηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων και τη θεσμοθέτηση ενιαίας λίστας για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και ξεχωριστή για τους υποψήφιους δημάρχους είναι η «αποπολιτικοποίηση» των εκλογών και η ενίσχυση των «αναγνωρίσιμων» προσώπων, των ήδη εκλεγμένων τοπικών αρχόντων που έχουν υποστηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου μειώνονται οι πιθανότητες εκλογής των νέων προσώπων που θα θέσουν υποψηφιότητα με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Χρυσής Αυγής, τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν τη μικρότερη αναγνωρισιμότητα κυρίως στις πρωτεύουσες των νομών.
«Σε ένα ψηφοδέλτιο ''σεντόνι'' για τους δημοτικούς συμβούλους, αυτοί που θα διασωθούν θα είναι μόνον όσοι αρχίζει το όνομά τους από ''Α'' και οι ήδη εκλεγμένοι, αφού οι υπόλοιποι θα χαθούν στις δεκάδες υποψηφιότητες», αναφέρει παλαιός αυτοδιοικητικός παράγοντας, ο οποίος συμπληρώνει ότι «οι νυν εκλεγμένοι δήμαρχοι εάν έχουν παραγάγει έργο θα έχουν σαφέστατο προβάδισμα, καθώς το 42% για την ανάδειξη δημάρχου αποτρέπει τις πολλές υποψηφιότητες».

Η πρόταση Μιχελάκη για κατάργηση των παρατα?ξιακών ψηφοδελτίων και στα συνδικάτα αποδεικνύει ότι ο νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον βασικό πυρήνα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.Τα κλειδιά
Ο νέος εκλογικός νόμος εφόσον εγκριθεί από το Κοινοβούλιο απομειώνει την πολιτική αντιπαράθεση δημοψηφισματικού χαρακτήρα με το δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναζητεί στελέχη ευρύτερης αποδοχής για να υποστηρίξει στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ο νέος εκλογικός νόμος στην τοπική αυτοδιοίκηση θα συμβάλει να αναδειχτούν οι «άξιοι και ικανοί» στους δήμους και στις περιφέρειες μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, καθώς στα ενιαία ψηφοδέλτια «η μάχη του σταυρού» θα είναι προσωπική και δεν αποκλείονται συμμαχίες μεταξύ υποψηφίων δημοτικών συμβούλων διαφορετικών παρατάξεων.
Βέβαια στη Νέα Δημοκρατία προβληματίζονται με το ενδεχόμενο να εκλεγούν δήμαρχοι που θα έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης, αλλά στα δημοτικά συμβούλια να καταγραφεί πλειοψηφία συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο δήμος δεν θα πάρει ποτέ απόφαση για τίποτα», αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» εν ενεργεία δήμαρχος. Γι' αυτόν τον λόγο δίνεται το μπόνους των αδιάθετων εδρών στον εκλεγμένο δήμαρχο, χωρίς όμως και αυτό να εξασφαλίζει με βεβαιότητα απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου.
Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν ότι ακόμα και με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα ισχυροποιηθεί η παρουσία της Χρυσής Αυγής στα δημοτικά συμβούλια κυρίως σε δήμους της Αττικής, ενώ βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της αυτοδιοίκησης (Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Ντόλιος κ.ά.) εμφανίζονται αρνητικοί με τον εκλογικό νόμο του υπουργείου Εσωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί ο κίνδυνος να υποστεί τριγμούς η κυβέρνηση, καθώς η ψήφιση του νέου εκλογικού συστήματος στη Βουλή απαιτεί πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «κυβερνητικά εκλογομαγειρέματα».
Οι ανατροπές
Το νέο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές εκλογές ανατρέπει τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αποφασίσει να «δώσει» πολιτικά χαρακτηριστικά στην εκλογική διαδικασία του ερχόμενου Μαΐου, υποστηρίζοντας υποψηφίους και συνδυασμούς οι οποίοι θα «συγκρουστούν» με τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης.
Η επιλογή της Κουμουνδούρου για ανάδειξη νέων προσώπων στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής με το νέο εκλογικό σύστημα, αφού δεν θα είναι διακριτή η πολιτική τοποθέτηση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων που θα στηρίξει το κόμμα στα ενιαία ψηφοδέλτια.
Το πρόβλημα εντείνεται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διαμάχη μεταξύ στελεχών που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υποστηριχτούν υποψήφιοι με έντονη κινηματική δράση, οι οποίοι όμως δεν είναι γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι υποστηρικτές της πρότασης Τσίπρα που συμφωνούν με την υποψηφιότητα προσωπικοτήτων ευρύτερης αποδοχής που δεν θα προέρχονται υποχρεωτικά από τον κομματικό μηχανισμό.
Keywords
Τυχαία Θέματα