«Άνεμος δημοκρατίας» σαρώνει τη λογική!

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου

«Σ' το 'λεγα Άννα, κλείσε το παράθυρο θα μας σαρώσει ο άνεμος της δημοκρατίας που πνέει στην Ελλάδα! Δεν με άκουσες και τώρα κοίτα την ζημιά»! Κάπως έτσι ξεκίνησε μια ιστορία περιπέτειας και αγώνα, όχι ακριβώς για να αποκατασταθεί η ζημιά, αλλά για να μην μας πάρει και μας σηκώσει το επόμενο «κύμα δημοκρατίας» στο τόπο μας.

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι στο πολίτευμά μας πνέει άνεμος ελευθερίας και ελευθεροστομίας, ελευθερογνωμίας και ελευθεροτυπίας,
ότι ακόμη και σε τούτες τις στιγμές της κρίσης και της μεγάλης έντασης ουδείς διανοήθηκε ότι μπορεί να εμποδίσει την διακίνηση των ιδεών, των όποιων ιδεών, ακόμη και .....των πιο ακραίων», διαβάζω αποσβολωμένος να γράφει στην ιστοσελίδα «του Βήματος» ο κ. Α. Καρακούσης και δεν θα έδινα σημασία αν δεν πίστευα ότι η άποψη αυτή αποτελεί πρόσχημα και οχυρό του κράτους έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στον τόπο μας.

Ας ξεκινήσουμε από το τραγικό φαινόμενο Έλληνες δημοσιογράφοι να αγνοούν απολύτως τον ορισμό της δημοκρατίας, έστω και στην θεσμική της έκφραση στο πολίτευμα της χώρας. Είναι ο «άνεμος ελευθερίας και ελευθεροστομίας, ελευθερογνωμίας και ελευθεροτυπίας», που θεωρεί ο συντάκτης «του Βήματος» ότι πνέει στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά της δημοκρατίας; Αυτά δεν είναι στοιχεία φιλελευθερισμού, στο βαθμό που υφίστανται; Το δημοκρατικό πολίτευμα δεν επικαλείται δυο πυλώνες Δικαίου, την ισότητα και την ελευθερία; Λειτούργησε ποτέ οποιαδήποτε μορφή δημοκρατίας δίχως να ισορροπεί πάνω σε αυτούς τους πυλώνες; Μπορεί ποτέ καταστρατηγώντας την ισότητα και νοθεύοντας την λαϊκή κυριαρχία, με κάθε μέσο και σε κάθε ευκαιρία, να δηλώνεις ότι καλλιεργείς τον φιλελευθερισμό; Τον νεοφιλελευθερισμό μπορεί …τον δημοκρατικό φιλελευθερισμό όμως όχι.

Καλά, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν δέχθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης», για να απορριφθεί η προσφυγή κατά του Μνημονίου, που είχαν καταθέσει δικηγορικοί σύλλογοι κ.α, ζητώντας να κριθεί ως αντισυνταγματικό, καθώς προσβάλει θεμελιώδεις διατάξεις του Σ. και έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων; Έστω και τυπικά, λοιπόν, δεν έχει γίνει δεχτό από την ελληνική πολιτεία ότι τόσο η ισότητα, όσο και η ελευθερία θίγονται από την διακυβέρνηση και ειδικότερα από την νομοθετική λειτουργία, αλλά αυτό θεωρήθηκε από τους συνηγόρους του κράτους αναγκαίο κακό για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να προβεί σε στάση πληρωμών; Για το ουσιαστικό πολιτικό μέρος που αφορά στην λαϊκή κυριαρχία, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα! Περί αυτού ομίλησε με σαφήνεια ο απελθών πρωθυπουργός! Έχετε δει εσείς ποτέ μια χώρα που επισήμως είναι ενταγμένη σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, που κυβερνάται από κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης και όπου διαρκώς λαμβάνονται μέτρα που οι ίδιοι που τα εισηγούνται και τα ψηφίζουν τα θεωρούν άδικα, κινούμενα αντίθετα από αυτά που ορίζει το πνεύμα του συντακτικού νομοθέτη και σε αρκετές περιπτώσεις το ίδιο το γράμμα του Σ., να βιώνει έστω και τυπικά δημοκρατικές συνθήκες;
Keywords
Τυχαία Θέματα