Ανησυχία για τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη - Η αλήθεια για τον αριθμό τους


Ανήσυχοι οι δήμαρχοι για την εμφάνιση των αγριόχοιρων, τι λέει το δασαρχείο Θεσσαλονίκης - Τα μέτρα που λαμβάνονται

Ανησυχία προκαλεί στις τοπικές αρχές η εμφάνιση αγριογούρουνων σε όλο και περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τους

δημάρχους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρού ατυχήματος, όπως το καλοκαίρι του 2022 στο Κιλκίς, όταν δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, μετά από σύγκρουση περιπολικού με αγέλη αγριόχοιρων.

Τα social media συνεχώς κατακλύζονται από βίντεο και φωτογραφίες με την παρουσία αγριογούρουνων σε κεντρικές περιοχές δήμων της Θεσσαλονίκης - έξω από εκκλησία στις 40 Εκκλησίες, έξω από παιδικό σταθμό στη Θέρμη, στους δρόμους στα Πεύκα. Τα περιστατικά αυτά καταγράφονται από τους δήμους, οι οποίοι στη συνέχεια ενημερώνουν τη δασική υπηρεσία, από την οποία ζητούν την αντιμετώπιση του θέματος.


Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται συνεχώς αναφορά για την ύπαρξη τουλάχιστον 9.000 αγριογούρουνων στη Θεσσαλονίκη, με τους δημάρχους να εκφράζουν ανησυχίες ότι ο πληθυσμός τους αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το Δασαρχείο, αυτός ο αριθμός δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Μάλιστα, όπως σημειώνει στη Voria.gr η δασάρχης Θεσσαλονίκη Φιλοθέη Μελά, δεν έχει γίνει καμία μελέτη, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο για την καταμέτρησή τους, τονίζοντας πως είναι τελείως ανακριβές και αναληθές να κυκλοφορεί και να αποδίδεται στο δασαρχείο αυτός ο αριθμός για τα αγριογούρουνα.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αγριογούρουνων, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη μέτρων βάσει της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος από τον

Σεπτέμβριο του 2022. Μέτρα τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, για τις κατοικημένες περιοχές την παγίδευση των αγριογούρουνων σε κλουβιά και την απομάκρυνσή τους. Οι ειδικοί σιδερένιοι κλωβοί στους οποίους με τροφική έλξη θα εγκλωβίζονται αυτόματα με την είσοδό τους οι αγριόχοιροι ή τα υβρίδια αυτών, μπορούν να τοποθετούνται σε περιοχές των δήμων, σε χώρους πρασίνων, αλσών και πάρκων, καθώς και στις παρυφές του οδικού δικτύου.

Σύσταση στους δήμους να έχουν καθαρούς τους κάδους

Πάντως, για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όπως σημειώνεται από τη δασική υπηρεσία, είναι απαραίτητη και η συνδρομή των δήμων και των κατοίκων. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η δασική απαγορευτική διάταξη που είχε εκδοθεί ώστε να μην αφήνονται σκουπίδια έξω από κάδους απορριμμάτων ή έξω από οικίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει και σύσταση στους δήμους να φροντίζουν για την καθαριότητα των κάδων απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι τα αγριογούρουνα κατεβαίνουν από τα δάση κυρίως για αναζήτηση τροφής.

Ανήσυχοι οι δήμαρχοι για ενδεχόμενο ατυχήματος εξαιτίας των αγριογούρουνων

Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες έδωσε για το θέμα συμπληρωματική κατάθεση στο Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης. Ήδη από τον Αύγουστο του 2022 επισήμανε με επιστολή του στους δικαστικούς λειτουργούς πως ο κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και την ομαλότητα της κυκλοφορίας είναι υπαρκτός και σημαντικός. Ο δήμαρχος Νεάπολης-

Συκεών επανέλαβε την παράκλησή του προς τις δικαστικές αρχές να προβούν άμεσα σε ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου με στόχο την πρόληψη πιθανού ατυχήματος. «Δεν κινδυνολογώ αλλά σκοτώθηκαν ήδη δύο άνθρωποι στον δρόμο του Κιλκίς όταν πετάχτηκαν μπροστά στο αυτοκίνητό τους αγριογούρουνα.

Τι θα γίνει στον περιφερειακό δρόμο που κάνουν βόλτες, στα Πεύκα, στην Τριανδρία, όταν κινούνται ακόμα και ασθενοφόρα;», διερωτάται ο κ. Δανιηλίδης, ζητώντας άμεσα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Μάλιστα, όπως αναφέρει στη Voria.gr, ο ίδιος πρότεινε «να ελέγχεται πολύ επισταμένα η ποιότητα του κρέατός τους και εφόσον είναι υγιές να τροφοδοτούνται ιδρύματα».

Το θέμα των αγριογούρουνων έθεσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη νέα δασάρχη Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά.

Ο κ. Καϊτεζίδης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των αγριογούρουνων εντός των οικισμών και την αναγκαιότητα για την απομάκρυνσή τους. «Ανησυχούμε όταν κυκλοφορούν μέσα στους οικισμούς, γίνονται συνεχώς ατυχήματα», σημειώνει ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, τονίζοντας πως όλα τα αιτήματα που έρχονται τους δημότες για το θέμα, τα αποστέλλει στο δασαρχείο, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Διεύθυνση Άγριας Πανίδας της Περιφέρειας.

Voria.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα