Ανω κάτω...


Σε μεγάλο μπελά έχει εξελιχθεί για τα μεγάλα κόμματα η κίνηση της κυβέρνησης να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τον γάμο των ...ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία.


Τις τελευταίες ημέρες τα φώτα να στράφηκαν στη ΝΔ (λόγω των δεκάδων διαφωνιών και της σύστασης για… αποχή τους από την ψηφοφορία που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης) και στον ΣΥΡΙΖΑ
(λόγω της αντίδρασης του Παύλου Πολάκη). Πολύ σύντομα όμως τα ίδια φώτα θα μετακινηθούν προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς έχουν καταγραφεί ήδη δύο έντονες διαφωνίες, ενώ το επόμενο διήμερο άλλωστε θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Η πιο ηχηρή διαφωνία προέρχεται από τον βουλευτή Λέσβου, Παναγιώτη Παρασκευαϊδη και αφορά κυρίως την τεκνοθεσία. “Δεν μπορούμε να δίνουμε παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια, θα τα οδηγήσουμε στην ομοφυλοφιλία”, είπε, προσθέτοντας ότι “τα ομόφυλα ζευγάρια δεν πρόκειται να μας αυξήσουν τον πληθυσμό”.
Κινήθηκε δε, στη γνωστή λογική “τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν πρότυπο δύο άνδρες ή δύο γυναίκες” και “θέλουμε υγιή οικογένεια, σε τέτοιες οικογένειες να πάνε τα παιδιά. Να μεγαλώσουμε υγιείς πολίτες που θα βοηθήσουν την πατρίδα να ανέβει”.
Ο κ. Παρασκευαϊδης επισήμανε ότι “εάν ο πρόεδρος πει κάτι άλλο οφείλω να ακολουθήσω”, ωστόσο πρόθεση της Χ. Τρικούπη είναι να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Η έτερη διαφωνία προέρχεται από τον βουλευτή Χίου, Σταύρο Μιχαηλίδη ο οποίος δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. “Αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι μια απόλυτη υποκρισία”, είπε, και τόνισε: “Θα τα πούμε στη Βουλή, επί της αρχής είμαι στο όχι”.
ΣΥΡΙΖΑ: Προσωρινή(;) εκτόνωση λόγω Πολάκη και “πειθαρχίας”Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πνεύματα ηρέμησαν χθες, αλλά όπως όλα δείχνουν η ηρεμία θα είναι προσωρινή. Ο Παύλος Πολάκης δεν ζήτησε να μιλήσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προφανώς για να μην τεντώσει κι άλλο το σκοινί, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή τη διαδικασία υποβολής βιογραφικών για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος είπε με νόημα: “αν δεν ήταν ο Μανώλης Καπνισάκης και ο Παύλος Πολάκης δεν θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ”.
Σημειώνεται ότι ο κ. Πολάκης διαφώνησε στην Πολιτική Γραμματεία της Παρασκευής με τον χειρισμό του προέδρου ο οποίος ανακοίνωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη (στον Star) πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο “ακόμη κι αν έλθει ατελές” και, επιπλέον, έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές.
Μία ημέρα νωρίτερα, στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν είχε ληφθεί τέτοια απόφαση (“θα δούμε πρώτα το νομοσχέδιο και μετά θα τοποθετηθούμε” ήταν η κεντρική ιδέα), οπότε στελέχη και βουλευτές αιφνιδιάστηκαν.
Στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Πολάκης άγγιξε και την ουσία του προβλήματος, λέγοντας ότι “δεν περνάει αυτό σε πάνω από 200 μέτρα υψόμετρο”, εννοώντας ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία δεν βρίσκουν σύμφωνες τις τοπικές κοινωνίες στην επαρχία. Κατά τις πληροφορίες, ο βουλευτής ενοχλήθηκε σφόδρα με την ανακοίνωση για κομματική πειθαρχία και αυτός ήταν ο λόγος της έντονης αντίδρασής του συνολικά στο θέμα.
Την επομένη, κατά την εισήγηση του στην Κεντρική Επιτροπή (το Σάββατο) ο κ.Κασσελάκης απάντησε εμμέσως στον κ. Πολάκη: “διαφωνεί κανείς με τον γάμο των ομοφύλων; Αν ναι, να σηκωθεί”) και “η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται”.
“Αφού υπογράψατε γιατί διαφωνείτε;”
Το βασικό επιχείρημα της ηγεσίας, ήταν πως όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα το 2022, με πιο προωθημένες θέσεις για την τεκνοθεσία, ενώ η ίδια πρόταση νόμου επανακατατέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή.
“Πώς γίνεται να διαφωνούν σήμερα όσοι την συνυπέγραψαν δύο φορές;”, ρωτούσαν συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, αναφερόμενοι τόσο στον κ. Πολάκη όσο και στον έτερο βουλευτή που φέρεται να διαφωνεί με την τεκνοθεσία, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο.
Οι ίδιοι συνεργάτες, σε μία επιπλέον προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, εξηγούν ότι ο κ. Κασσελάκης με το “κομματική πειθαρχία” εννοούσε ότι οι βουλευτές θα προσέλθουν στην ψηφοφορία “πειθαρχημένοι”, δηλαδή συντεταγμένοι. Κι αυτό επειδή από πολλούς βουλευτές και στελέχη επισημάνθηκε ότι ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θέτει κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Κι όπως σημειώνουν: “η αντίστιξη στην πρωτοφανή σύσταση του κ.Μητσοτάκη στους διαφωνούντες βουλευτές του να απόσχουν από την ψηφοφορία, είναι η ψήφος κατά συνείδηση, αφού προηγηθεί εκτενής συζήτηση στις κοινοβουλευτικές ομάδες”.
Μένει να φανεί η τελική απόφαση για τη στάση στην ψηφοφορία. Με την επισήμανση ότι αυτή θα καθοριστεί όταν δοθεί το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα διότι “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.
Σημειώνεται τέλος, ότι ο Χρήστος Σπίρτζης έθεσε στην Κεντρική Επιτροπή θέμα για την υπερβολική ενασχόληση του κόμματος με τα “δικαιωματικά” ζητήματα. “Εχει επιλεγεί, στην ίδια γραμμή, τα μόνα ή τα κύρια ζητήματα που θέτουμε, να είναι τα ζητήματα των δικαιωμάτων και μάλιστα κατά την άποψη μου, άστοχα, με επιβολή κομματικής πειθαρχίας σε ανύπαρκτο σχέδιο νόμου του Μητσοτάκη”, είπε χαρακτηριστικά...
Μαρίνα Μάνη
euro2day.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα