Απαγορευτικό εξόδου από την Ουκρανία στον πρώην πρόεδρο Ποροσένκο....


Την απαγόρευση εξόδου από την Ουκρανία του Πέτρο Ποροσένκο, πρώην προέδρου και νυν εκλογικού αντιπάλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις προεδρικές του 2024, αποφάσισαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας...

Όπως επιβεβαίωσαν σήμερα, κρίθηκε επικίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας επειδή είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δείχνει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μία αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στη

Ρωσία, που έχει χαρακτηριστεί από ανεκτική έως φιλική. Η Ουκρανία πάντως τον κατηγορεί για αντιουκρανικά αισθήματα.

Ως εκ τούτου οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εκτίμησαν ότι ο Ποροσένκο κινδύνευε να «εργαλειοποιηθεί από τους Ρώσους», καθώς έλαβαν «πληροφορίες για την προετοιμασία προκλήσεων» από τη Μόσχα, με στόχο τη «μείωση της υποστήριξης των ξένων εταίρων» και τον «διχασμό της ουκρανικής κοινωνίας» με τον Όρμπαν να αποτελεί τον Δούρειο Ίππο.

Ο εκλογικός αντίπαλος του νυν προέδρου της Ουκρανίας, που κυβέρνησε την χώρα από το 2014 έως το 2019 και είναι σήμερα βουλευτής της αντιπολίτευσης, δήλωσε την Παρασκευή ότι τον εμποδίστηκε να περάσει τα σύνορα καθώς επρόκειτο να μεταβεί στο εξωτερικό για «δεκάδες συναντήσεις στην Πολωνία και τις ΗΠΑ».

Ο Ποροσένκο, που δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, δεν μίλησε ποτέ δημόσια για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Είπε μόνο ότι επρόκειτο να μεταβεί στο εξωτερικό με σκοπό να συζητήσει για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και τον αποκλεισμό των συνόρων από Πολωνούς φορτηγατζήδες.

Στην Ουκρανία κατηγορείται για εσχάτη προδοσία και διαφθορά σε διάφορες υποθέσεις, στις οποίες ο ίδιος και οι υποστηρικτές του αποδίδουν χαρακτήρα πολιτικής δίωξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ποροσένκο ηττήθηκε εύκολα από τον Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές του 2019.

Τον Μάιο του 2022, είχε δηλώσει ότι εμποδίστηκε για λίγο στα σύνορα καθώς έπρεπε να πάρει μέρος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, προτού τελικά μπορέσει να βγει από τη χώρα.

Με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα