Από τον Ιανουάριο του 2024 τα Σκόπια θα έχουν και Αλβανό πρωθυπουργό


Από τον Ιανουάριο του 2024, τα Σκόπια θα έχουν και Αλβανό πρωθυπουργό. Η συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ BDI (Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη) και LSDSM όριζε ότι επικεφαλής της τεχνικής κυβέρνησης πριν από τις εκλογές θα ήταν Αλβανός πρωθυπουργός από τις τάξεις του DUI.

Οι

προσπάθειες των εθνικιστών του VMRO-DPMNE στην αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν τη διάταξη για τεχνική κυβέρνηση όπου το βασικό επιχείρημα ήταν ότι δεν υπήρχε Αλβανός πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντηση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια, ο Πρωθυπουργός Kovačevski δήλωσε ότι:

«Δεν υπάρχει συναίνεση για την κατάργηση του ορισμού της τεχνικής κυβέρνησης, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, ωστόσο υπάρχει ετοιμότητα να γίνει αυτό και αφαιρεθεί στο μέλλον».

Ο Κοβατσέφσκι πρόσθεσε ότι ισχύει ακόμη η πρόταση για την αντιπολίτευση, να γίνει μέλος της κυβέρνησης, να λάβει 6 υπουργεία, με αντάλλαγμα τη στήριξη για τις συνταγματικές αλλαγές.

Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές, ή στις 28 Ιανουαρίου, θα σχηματιστεί τεχνική κυβέρνηση με επικεφαλής Αλβανό πρωθυπουργό, την οποία θα προτείνει το κόμμα Δημοκρατική Ένωση για Ένταξη, με επικεφαλής τον Αλί Αχμέτι.

«Το θέμα της τεχνικής κυβέρνησης άνοιξε σε αυτή τη συνεδρίαση και από ό,τι ακούστηκε δεν υπάρχει συναίνεση για την κατάργηση της τεχνικής κυβέρνησης, παρόλο που εμείς ως αντιπολίτευση το έχουμε ζητήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο επικεφαλής του VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski.

Keywords
Τυχαία Θέματα