Άρωμα Ελλάδας στην Πορτογαλία

Το έργο το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα. Πλέον παίζεται και στην Πορτογαλία. Επενδυτές, οικονομολόγοι και πολιτικοί είναι σφόδρα προβληματισμένοι ότι η ιβηρική χώρα θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο βοήθειας, εν μέσω αυξημένων φόβων ότι δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές την επόμενη χρονιά.

Κι αυτό, γιατί μπορεί η Λισσαβόνα να καλύπτει τις φετινές της ανάγκες χρηματοδότησης με το πακέτο που έχει λάβει, πρέπει, όμως, να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές το 2013, καθώς έχει να αποπληρώσει ομόλογα 9 δισ.
ευρώ το Σεπτέμβριο της συγκεκριμένης χρονιάς...
Και αν η συγκεκριμένη ημερομηνία φαντάζει μακρινή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να απαιτήσει από την Πορτογαλία να παρουσιάσει τα οικονομικά της πλάνα ένα χρόνο πριν αυτό παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια, όπως ακριβώς έκανε με την Ελλάδα. Και, όπως με τη χώρα μας, το Ταμείο μπορεί να ζητήσει νέους όρους παροχής βοήθειας, αν γίνει ξεκάθαρο πως οι Πορτογάλοι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην αγορά σε ένα χρόνο. Δεδομένων των αποδόσεων, που ζητούν οι επενδυτές στα ομόλογα της χώρας, οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι αυτό μπορεί να συμβεί.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει έκθεση του IIF για την Πορτογαλία: “Η υπόθεση του προγράμματος ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει ομόλογα ξανά το 2013 δείχνει προβληματική. Με τις αποδόσεις των χρεογράφων να παραμένουν πάνω από 12%, παρά τις πρόσφατες μειώσεις, αυτή η υπόθεση δεν μοιάζει πιθανό να υλοποιηθεί, ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα”.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός, Pedro Passo Coelho, δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως η χώρα του δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα ή χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Ήδη, αναλυτές έχουν αρχίσει να μιλούν για κούρεμα του πορτογαλικού χρέους. “Οι ομολογιούχοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η Πορτογαλία έχει πολύ μικρή ρεαλιστική προοπτική για να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της”, υποστηρίζει ο αναλυτής της FxPro, Michael Derks και προσθέτει: “Θα αρχίσουν συζητήσεις αναφορικά με το μέγεθος του κουρέματος, που μπορεί να πάρουν οι κάτοχοι πορτογαλικών ομολόγων. Κάποιοι προτείνουν ότι μπορεί να είναι έως το ένα τρίτο. Αυτή τη στιγμή, μοιάζει ως το καλύτερο σενάριο”.
Ανσας αρέσουν οι ......καφέδες μας και θέλετε να μαθαίνετε έγκαιρα και έγκυρα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κάντε like στην σελίδα του καφενείου μας, πατώντας εδώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα