«Ας αφήσουμε κόσμο να πεθάνει» φέρεται να έλεγε ο Σούνακ στην πανδημία


Mια πιθανώς επιζήμια μαρτυρία για τον νυν πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε την κρίση της πανδημίας Covid-19 και μαρτυρά μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο πλαίσιο έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο η Ντάουνινγκ Στριτ χειρίστηκε την υγειονομική κρίση, έγινε γνωστό ότι ο Σούνακ φέρεται να είχε πει, ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αφήσει κόσμο να πεθάνει αντί να επιβάλει δεύτερο lockdown

σε εθνικό επίπεδο.

Αυτή η θέση που αποδίδεται στον Βρετανό πρωθυπουργό αναφέρεται στις σημειώσεις που κρατούσε στο ημερολόγιο του ο Πάτρικ Βάλανς, κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τον Βάλανς ο Ντόμινικ Κάμινγκς – σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόνσον- του εκμυστηρεύτηκε σχετικά με μια σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν στις 25 Οκτωβρίου 2020, ότι «ο Ρίσι (Σούνακ) θεωρεί πως είναι ΟΚ να αφήσουμε κόσμο να πεθάνει. Όλο αυτό υποδηλώνει έλλειμμα ηγεσίας».

Εκπρόσωπος του Σούνακ είπε ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί συνολικά όταν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, «αντί να απαντήσει σε κάθε θέμα αποσπασματικά».

Η έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία Covid-19 που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην οικονομία. Εκτιμάται πως η έρευνα δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2026. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πιάστηκε απροετοίμαστη και η αντίδρασή της στην υγειονομική κρίση ήταν καθυστερημένη.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στον Σούνακ είχε αποδοθεί το προσωνύμιο «Δρ Θάνατος» από επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης, με αφορμή την πρωτοβουλία του «Eat Out to Help Out» (σ.σ. σε ελεύθερη απόδοση «Τρώμε Έξω για να Βοηθήσουμε») το καλοκαίρι του 2020, που επιδοτούσε γεύματα σε παμπ και εστιατόρια, την οποία επέκριναν οι επιστήμονες επειδή συνέβαλε στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα