Ασυναρτησία, Ασυνεννοησία και Ασυμφωνία (Αξιολόγηση ΑΑΑ)

Του Γιώργου Καισάριου

Ένα πράγμα που συνεχίζει να με εντυπωσιάζει με την Ευρώπη είναι η ασυνεννοησία και η ασυναρτησία μεταξύ των πάντων σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το τελευταίο σχέδιο διάσωσης αναφέρει ότι το EFSF θα μετατραπεί σε μια ασφαλιστική εταιρεία τύπου AIG και AMBAC και υποτίθεται ότι θα μπορεί να εγγυηθεί τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Υποτίθεται ότι θα μπορεί να μοχλεύσει τα 440 δισ. που
θεωρητικά έχει στη διάθεση του έως το ποσό των 2 η ακόμα και 3 τρισ. ευρώ.

Οι τράπεζες, οι Γάλλοι και τα ασφαλιστικά ταμεία λατρεύουν αυτό το σχέδιο, άλλα οι Γερμανοί είναι λίγο ανήσυχοι. Αν και τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα, πολύ αμφιβάλω αν θα περάσει από τους............
Γερμανούς. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποιο τέτοιο σχέδιο θα περάσει, μπορεί να προσφέρει κάποια λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα και στο πρόβλημα της Ελλάδος;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Αν υποθέσουμε ότι μπει κάποιο τέτοιο σχέδιο σε εφαρμογή, το μόνο που θα καταφέρει να κάνει είναι να αυξήσει δραματικά τη μόχλευση στο ευρωπαϊκό σύμπλεγμα και να αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος διάλυσης της ευρώ-ζώνης.

Το να εγγυηθεί κανείς το χρέος της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας, όταν αυτό το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Αργά η γρήγορα θα πληρώσεις αυτό που έχεις εγγυηθεί, διότι η Ελλάδα (ας πούμε) αργά ή γρήγορα θα κάνει default.

Σας έχω εξηγήσει και άλλες φορές ότι ακόμα και αν η ΕΚΤ αγοράσει το 100% των ελληνικών ομολόγων, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώσει αυτό το χρέος. Μπορεί η ΕΚΤ να ανεβάσει το bid και να πάει τα ελληνικά ομόλογα στο 100, αλλά το μόνο που θα καταφέρει είναι να κάνει ορισμένους θεσμικούς ευτυχισμένους ανθρώπους.

Δεν έχει νόημα λοιπόν αυτός ο μηχανισμός και το μόνο που θα καταφέρει είναι να υποβαθμιστούν όλες οι αξιολογήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους αυτών των χωρών να αυξηθεί. Μπορεί ορισμένοι τραπεζίτες να διατηρηθούν για λίγο ακόμα εν ζωή, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.

Τα γαλλικά spreads είναι στα υψηλά 19 ετών. Τα spreads πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών επίσης ανεβαίνουν. Υπάρχουν όρια στο πόσες μπαρούφες μπορείς να κάνεις με την αγορά να κάνει τα στραβά μάτια αγαπητέ αναγνώστη. Στο μεταξύ οι υποβαθμίσεις στις ιταλικές τράπεζες καλά κρατάνε.

Και ενώ πλησιάζει η σύνοδος κορυφής, ξαφνικά οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ανακάλυψαν ότι στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι η ψαλίδα μεταξύ των απόψεων τους είναι πολύ μεγάλη!! Έτσι χτες το βραδύ αποφάσισαν να συναντηθούν όλοι μαζί με ορισμένους φίλους από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Μια καλή συζήτηση γύρω από ένα καλό πιάτο sushi έχει αποδειχτεί ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρθούν σοβαρές αποφάσεις.

Χτες οι γνωστοί άγνωστοι έκανα γυαλιά καρφιά (για άλλη μια φορά) το κέντρο της Αθήνας. Το Μοναστηράκι έγινε σμπαράλια και οι εταιρείες που πουλάνε ATMs τρίβουν τα χέρια τους, καθώς το κόστος αντικατάστασης αυτών των μ
Keywords
Τυχαία Θέματα