“Δώστε εγγυήσεις για να πάρετε κι άλλο δάνειο!”

Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να φτάσει μία νέα βοήθεια προς την χώρα μας από την Τρόικα ή από τον Μόνιμο Μηχανισμό από το 2013 έως το 2017 σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο “Πρώτο Θέμα”.

Το Bloomberg, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές, κάνει λόγο για 50 με 60 δισεκατομμύρια για την επόμενη διετία, αφού η χώρα μας δεν είναι δυνατό να δανειστεί
από τις αγορές.

Οι εταίροι –  πιστωτές μας συμφωνούν στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας, διαφωνούν όμως ως προς το πώς, το πότε και κυρίως το ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τα … «νέα σπασμένα»!

Με δεδομένη πλέον  την κατάσταση συναγερμού στην οποία  έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη το «ελληνικό  πρόβλημα», εντύπωση εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός πως ούτε την  ύστατη ώρα δεν μπορούν οι εταίροι μας να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή, σε μια ενιαία αντιμετώπιση της.......... υπόθεσης.
 Καθώς εμφανίζονται  διχασμένοι με μια μερίδα επιφανών  Γερμανών αναλυτών και οικονομικών  παραγόντων – κυρίως – να  εκφράζουν την άποψη πως ακόμα  και μια έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα ήταν «προτιμητέα λύση» έναντι της εναλλακτικής της νέας χρηματοδότησης, άρα της νέας εκταμίευσης κεφαλαίων από τον «υγιή, σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης προς την πλέον αδύναμη χώρα μέλος της Ένωσης.

Εντύπωση προκαλεί και το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg περί πιθανής υποθήκευσης ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ως αντάλλαγμα (collateral) για την χρονική παράταση των δανείων της σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου.

Αναλυτικότερα, όσοι εξέφρασαν άποψη τις τελευταίες ώρες για το ελληνικό ζήτημα παραμένουν, ως φαίνεται, πιστοί στις τακτικές και στην πολιτική που υποστηρίζουν από την αρχή της κρίσης.

“To μικρότερο μεταξύ δύο κακών”...
 Όπως ο επικεφαλής  του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Σιν, ο οποίος δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν «το μικρότερο μεταξύ δύο κακών». Τονίζοντας πως αν η χώρα μας επέστρεφε στη δραχμή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, λέει χαρακτηριστικά, αν παρέμενε στην Ευρωζώνη θα εξαναγκαζόταν σε ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, σε μια νέα μείωση μισθών και τιμών, οπότε θα ήταν πολύ πιθανό να οδηγηθεί «στο χείλος εμφυλίου πολέμου»! Και προειδοποίησε για φαινόμενο «ντόμινο» σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ.

Αντίθετη άποψη  εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την  περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την Ευρώπη. Ομοίως και ο επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank μιλάει για ένα τραπεζικό ντόμινο κρίσης εάν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή.

Πιστός στη θέση του πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει  εμφανί
Keywords
Τυχαία Θέματα