«Εγώ είμαι το αφεντικό»!

Γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος
Η υποδοχή της Μέρκελ από τον Σαμαρά γίνεται σήμερα με τη χώρα να θυμίζει περίοδο πολέμου (θα ηχήσουν οι πολεμικές σειρήνες λόγω της στρατιωτικής άσκησης άνευ στρατευμάτων «Αλέξανδρος 2012»). Θυμίζει όμως και τη χούντα, αφού, πρώτη φορά μετά την πτώση της, απαγορεύτηκαν, με χουντικό νόμο του 1971, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες στην Αθήνα.
Επιτροπή υποδοχής οι 7.000 αστυνομικοί, οι ..........
βατραχάνθρωποι και οι ελεύθεροι σκοπευτές. Θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.
Όλο το σκηνικό είναι φτιαγμένο με τρόπο που θυμίζει την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941: ερήμην τών, κλεισμένων στα σπίτια τους, Αθηναίων. Αρκεί βεβαίως και αυτοί σήμερα να... πειθαρχήσουν.
Είναι όμως έτσι δομημένο το σκηνικό της επίσκεψης Μέρκελ ώστε να εξυπηρετεί τις λήψεις εικόνας από τα διεθνή πρακτορεία και κανάλια. Η καγκελάριος επισκέπτεται την Μπανανία της, τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, και τίποτε δεν μπορεί να διαταράξει την εικόνα ισχύος που πρέπει να εκπέμψει.
Όμως στα χείλη όλων, εντός και εκτός Ελλάδος, υπάρχει η ίδια ερώτηση: Γιατί έρχεται η Μέρκελ; Τι γυρεύει η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, το αφεντικό της Γερμανίας και του ευρώ, στη χώρα της οποίας το κατάντημα αποτελεί πλέον παράδειγμα προς αποφυγήν σε παγκόσμιο επίπεδο; Όλες οι επιμέρους απαντήσεις εμπεριέχουν αυτήν ακριβώς τη λέξη – και τη σκοπιμότητα: να δείξει ότι πράγματι είναι «το αφεντικό».

Αφεντικό της ευρωζώνης
Μπορεί όλα όσα η χώρα της καθοδήγησε να γίνουν στην Ελλάδα να έχουν οδηγήσει ένα βήμα πριν από το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό χάος, μπορεί τον δρόμο της Ελλάδας να ακολουθούν πλέον και άλλες χώρες, μπορεί το μοντέλο αντιμετώπισης να επιδεινώνει την κρίση του ευρώ, αλλά η Μέρκελ πρέπει να το στηρίξει.
Ήδη η πιθανότητα απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία δημιουργεί εφιάλτες στην Ευρώπη ακόμη και για αλλαγή του χάρτη της Ευρώπης, λόγω των ιστορικών εκκρεμοτήτων και των αποσχιστικών τάσεων στη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και την Ιταλία.
Όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η καγκελάριος του ευρώ, από το έδαφος του πρώτου προτεκτοράτου της ευρωζώνης, όπως έχει ήδη αποκληθεί η χώρα μας, θα διακηρύξει ότι η ηγεσία της δεν αμφισβητείται και ότι η τιμωρητική οικονομική πολιτική της είναι ο όρος ύπαρξης της ευρωζώνης.
● Το πρόβλημα: Οι δηλώσεις ισχύος, με όποιο περιτύλιγμα, δεν σημαίνουν πραγματική ισχύ. Ακόμη περισσότερο δεν αναστέλλουν την καταστροφή, δεν μειώνουν την οργή και την απόγνωση και, τέλος, δεν νομιμοποιούν κοινωνικά και πολιτικά τις οικονομικές δολοφονίες.

Αφεντικό της Γερμανίας
Καθώς ήδη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου, η πρωτοκαθεδρία της Μέρκελ μοιάζει έως τώρα δύσκολο να αμφισβητηθεί από τους – μέχρι στιγμής νερόβραστους και ολίγιστους – Σοσιαλδημοκράτες. Το κρίσιμο σημείο για την Άνγκελα είναι να αποδείξει ότι, στο όνομα της γερμανικής κυριαρχ
Keywords
Τυχαία Θέματα