«Επανασύνδεση» με το 8,3% του ΠΑΣΟΚ..

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Όποιος επιχειρήσει να συγκρίνει τους 250.000 του Ευάγγελου Βενιζέλου με το «εκατομμύριο» του Γιώργου Παπανδρέου το 2004 ή τους 800.000 στην κάλπη της Ν.Δ. το 2009 μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστεί κακεντρεχής και πικρόχολος. Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τα έργα της τελευταίας διετίας και
τα απτά αποτελέσματά τους, μια τέτοια σύγκριση θα ήταν άκαιρη, άτοπη και φαιδρή. Συνεπώς ο Βενιζέλος είχε χθες κάθε......... λόγο να είναι ικανοποιημένος για τη συμμετοχή στην εκλογή του.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο είναι εξ ίσου φαιδρός ο ισχυρισμός ότι η χθεσινή εκλογή του μοναδικού υποψηφίου από τους 250.000 προστρέξαντες στην κάλπη αποτελεί επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την «ψυχή» του κ.λπ. Η επίκληση τέτοιων αριθμών δεν είναι προφανώς ικανή να στοιχειοθετήσει κάποιου είδους επιχείρημα περί «ανθεκτικότητας» του ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο μάλιστα.Ας δούμε καλύτερα τι αντιπροσωπεύει αυτός ο αριθμός συγκρινόμενος με μερικά ενδιαφέροντα σύνολα. για την ακρίβεια λοιπόν οι 250 του Βενιζέλου αποτελούν:● Το 2,31% του πληθυσμού της Ελλάδας.● Το 3,6% των ψηφισάντων στις εκλογές του 2009.● Το 8,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2009.Επιπλέον οι ψηφίσαντες σε αυτή την «τύπου Τσαουσέσκου» εκλογή:● Είναι κατά 265.000 λιγότεροι από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ το 2009 και κατά 65.000 λιγότεροι από τους (κατά Πάγκαλο) «τραμπούκους του ΣΥΡΙΖΑ» στην ίδια εκλογική αναμέτρηση.● Είναι κατά 320.000 λιγότεροι από τους ανέργους που προστέθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 και κατά 50.000 λιγότεροι από τους νέους ανέργους – μόνο – του 2011.
Έλλειψη σεμνότηταςΠροφανώς οι αριθμοί αυτοί δεν παρατίθενται για να πικάρουν ειδικά τον Βενιζέλο ούτε για να μειώσουν την πολιτική αυτοθυσία όσων προσήλθαν στην κομματική κάλπη – ποια σημασία και χρησιμότητα θα είχε άλλωστε η χολή;Οι αριθμοί σημειώνονται για να υπενθυμίσουν την αναγκαιότητα του μέτρου και της – εν πλήρει ανεπαρκεία – σεμνότητας. Αλλά και το γελοίο των μιντιακών πανηγυρισμών, οι οποίοι συνηθίζουν να θεωρούν ότι ένα επικοινωνιακό «σέρβις» μπορεί να υποκαταστήσει ή να αποκρύψει τη σκληρή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.Επιπλέον σημειώνονται για να υπογραμμίσουν ότι αυτού του είδους οι «γιορτές δημοκρατίας» τείνουν να ευτελιστούν. Μοναδικοί υποψήφιοι που προστρέχουν στη λαϊκή ψήφο άνευ αντιπάλου περισσότερο παραπέμπουν σε δήθεν εκλογές ολοκληρωτικών καθεστώτων και χουντικά δημοψηφίσματα.Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα βεβαίως απλώς επικυρώνουν την ανάγκη επένδυσης χρεοκοπημένων κομματικών μηχανισμών με τον μανδύα του «λαοπρόβλητου» και του «εκλεκτού» ηγέτη, εκλεγέντος ωστόσο είτε από αποδεκατισμένους κομματικούς στρατούς είτε από τα λεηλατημένα απομεινάρια τους.
Άλλος για το «εκατομμύριο»Όταν ασκήθηκε κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου το 2004 για την ανόητη και ολοκληρωτικού χαρακτήρα φιέστα του «εκατομμυρίου» παρότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, η αντίρρηση εκ μέρους των μιντιακών σφουγγοκωλάριων ήταν περίπου ότι επρόκειτο για αποθέωση της δημοκρα
Keywords
Τυχαία Θέματα