Επάγγελμα υπηρέτης

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
«“Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για προγράμματα, το μόνο που θέλουν είναι ρουσφέτια” λέει αφοπλιστικά στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας προσπαθώντας να εξηγήσει ότι δεν αντιμετωπίζει από τους ψηφοφόρους του οποιαδήποτε πίεση για το πολιτικό περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας. “Κανείς δεν με έχει ρωτήσει αν το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από........... υπηρετικό προσωπικό των δανειστών” εξηγεί».
Το ανωτέρω απόσπασμα περιέχεται σε ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», το οποίο περιγράφει πώς «το ΠΑΣΟΚ
και η Νέα Δημοκρατία κατευθύνονται στις εκλογές φορώντας τις “πολιτικές χειροπέδες” του μνημονίου που υπερψήφισαν έχοντας μοναδική φιλοδοξία να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών ως οι καλύτεροι συνομιλητές και οι ιδανικότεροι εφαρμοστές των εντολών των δανειστών».Εξ άλλου, συνεχίζει το κατατοπιστικό ρεπορτάζ, «ιδιωτικώς οι ηγεσίες και των δύο κυβερνητικών κομμάτων δεν κρύβουν ότι ποτέ τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ήταν τόσο ίδια και ότι η μετεκλογική συγκυβέρνηση για την εφαρμογή του μνημονίου plus, η οποία απορρέει από την ισχυρή επιθυμία των δανειστών, καθίσταται περίπου μονόδρομος, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που το ένα κόμμα κερδίσει 151 βουλευτές».
Είδαν το φως το αληθινόΤι, αλήθεια, πληροφορούμαστε, από τα αποσπάσματα αυτά; Κατ’ αρχάς ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το αν η επόμενη κυβέρνηση θα είναι απλώς οι πλύστρες της τρόικας και της διεθνούς τοκογλυφίας, κατά την... ομολογία στελέχους – ανώνυμου πάντως – της Ν.Δ. Αυτή η αντίληψη μάλλον εξηγεί αρκετά πράγματα:● Γιατί η Ν.Δ. αποφάσισε τόσο εύκολα (και για τους νοήμονες καθόλου απροσδόκητα), στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης υπό τον Παπαδήμο, να γίνει «υπηρετικό προσωπικό των δανειστών» εγκαταλείποντας την προηγούμενη «αντιμνημονιακή» ρητορεία της και δεσμευόμενη με υπογραφές και βουλοκέρια ότι θα συνεχίσει να είναι αναλόγου επιπέδου «υπηρετικό προσωπικό».● Γιατί η Ν.Δ. δεν αισθάνεται καμιά υποχρέωση να καταθέσει κάποιο πρόγραμμα που να τη διαφοροποιεί με σαφήνεια από το ΠΑΣΟΚ και να υπόσχεται, έστω ψευδώς, ότι θα ακολουθήσει πολιτική διαφορετική από αυτήν που επί διετία κατήγγελλε.● Γιατί τα μεγαλοστελέχη της Ν.Δ. αποδέχθηκαν, όπως και το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου και του Βενιζέλου, να φορέσουν τις «πολιτικές χειροπέδες» του μνημονίου που υπερψήφισαν «έχοντας μοναδική φιλοδοξία να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών ως οι καλύτεροι συνομιλητές και οι ιδανικότεροι εφαρμοστές των εντολών των δανειστών».Τι... δεν εξηγεί η αντίληψη αυτή του στελέχους της Ν.Δ.:● Γιατί το κόμμα του Καμμένου, άμα τη εμφανίσει, κατάγραψε δημοσκοπικό ποσοστό που δυνητικά του εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή δημιουργώντας ανυπέρβλητο εμπόδιο στη δεδηλωμένη προσπάθεια της Ν.Δ. να κατακτήσει την... Καμμένη πλέον (και... κατακαημένη) αυτοδυναμία.● Γιατί το εμφανιζόμενο στις δημοσκοπήσεις – ως «εκτίμηση ψήφου» – ποσοστό άνω του 30%, τώρα πια, αντί για «βατήρας» για το άλμα προς την αυτοδυναμία, έγινε... επιδιωκόμενος στόχος, ώστε η Ν.Δ. να μην γίνει, όπως το ΠΑΣΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα