Έρωτας και γάμος στην... τρίτη ηλικία

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
«Είμαστε σταθερά επίμονοι και ανοιχτοί στη συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ» είπε ο Βενιζέλος σε κοινή συνεδρίαση στελεχών και βουλευτών του την Τρίτη. Αυθημερόν η ΔΗΜΑΡ, σαν έτοιμη από καιρό, σαν θαρραλέα, ανακοίνωσε τη δημιουργία Επιτροπής Διεύρυνσης, της οποίας θα προΐστανται κορυφαία στελέχη της. Εις γάμου κοινωνίαν λοιπόν φαίνονται να οδηγούνται, αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι κεντροαριστεροί συνεταίροι του Σαμαρά στη συγκυβέρνηση.
Αναμενόμενο, από μια άποψη, αφού οι ζυμώσεις υπάρχουν από καιρό. Ακόμη παλαιότερες είναι οι διαπιστώσεις για τις...........
«εκλεκτικές συγγένειες» μεταξύ πολλών στελεχών του κόμματος του Φώτη Κουβέλη με το ΠΑΣΟΚ, καθώς αρκετά εξ αυτών λοξοκοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση από την εποχή Σημίτη. Όταν ακόμη ήταν στελέχη του ΣΥΝ – πριν από τη δημιουργία του «αριστερίστικου» ΣΥΡΙΖΑ.
Ήλθε λοιπόν η ώρα; Φαίνεται πως ήλθε. Αν και... με καθυστέρηση.
Το πρώτο – και σημαντικότερο έκτοτε – συμπέρασμα για το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, το οποίο διατύπωσε το «Π» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο του «Κεντροαριστερή πολυκατοικία», συνοδευόταν από την εξής παρατήρηση:
«Το πιθανότερο σενάριο είναι η προσφυγή σε νέες εκλογές. Όμως, ανεξάρτητα από την κατάληξη της τρέχουσας διαδικασίας, η κατακερματισμένη Κεντροαριστερά έχει ήδη μπει σε φάση αναδιάταξης, χωρίς να είναι ορατό πότε και πώς θα ανασυνταχθεί.Στη διαδικασία αυτή το προβάδισμα ανήκει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, κύριο αποδέκτη των διαρροών του ΠΑΣΟΚ. Το εκλογικό του ρεύμα δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, πόσω μάλλον να αναστραφεί. Αν στις επόμενες εκλογές παγιωθεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στα σημερινά υψηλά ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώσει την άτακτη υποχώρησή του, τότε το προβάδισμα αυτό κατοχυρώνεται και η κεντροαριστερή ανασύνταξη “ανατίθεται”... επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ».Λίγο παρακάτω επιχειρούσαμε να δούμε τη θέση του κατακρημνισθέντος ΠΑΣΟΚ στο νέο πολιτικό σκηνικό.
«Οι τραγικές εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ λόγω της ταύτισης με τα μνημόνια και την τρόικα τα προηγούμενα χρόνια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Η επιβίωσή του συναρτάται με τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας με τους – τέως – ψηφοφόρους του ή, έστω, ένα σοβαρό τμήμα τους, αλλά και με μια σαφή πολιτική στροφή προς την κοινωνία.Η μέχρι στιγμής στάση του Βενιζέλου δείχνει ότι διεκδικεί έναν εξισορροπητικό ρόλο μεταξύ των δανειακών δεσμεύσεων και της επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων του μνημονίου, με παράλληλη διατήρηση του προφίλ του κεντρικού πολιτικού παίκτη, αλλά και του εγγυητή της “παραμονής στο ευρώ”. Ώστε να υπερβεί τη διαγραφόμενη πόλωση μεταξύ των δύο αντιπάλων του.Πάντως η τήρηση των ισορροπιών εκ μέρους του είναι δύσκολη σε συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάρρευσης, που έχει διογκώσει το ρεύμα οργής και απόγνωσης, το οποίο πλέον εκφράζεται και εκλογικά με ιδιαίτερο δυναμισμό».Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ήρθε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση, η οποία ισχυροποίησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διατήρησε στα ί
Keywords
Τυχαία Θέματα