"Για Ευσεβείς και Χορτοφάγους"


Σαρακοστιανά πιάτα που εκτός από τα κουκιά, που πρέπει να τα τηγανίσετε την τελευταία στιγμή, όλα τα υπόλοιπα ετοιμάζονται από την προηγούμενη. Είναι η δική μου απάντηση στην αμηχανία που πιάνει τις νοικοκυράδες τη Μεγάλη Παρασκευή ή το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν έρχονται φίλοι και γνωστοί στο σπίτι.
Μπορείτε να έχετε έτοιμες τις δύο χορταστικές σαλάτες και να συμπληρώνετε το τραπέζι με ένα γρήγορο  τηγανητό --κουκιά ή άλλα λαχανικά— ή κάτι ψητό στα κάρβουνα --θαλασσινά ή ψάρι...
Κουκιά Τηγανητά σε Κουρκούτι με
ΟύζοΜε το κουρκούτι αυτό μπορείτε να τηγανίσετε μύδια και φέτες ψάρι, αλλά και κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, φασολάκια κλπ. Για 6-8 άτομα:
30-40 τρυφερά φρέσκα κουκιά, με το φλούδι, πλυμένα και στραγγισμένα καλάΚουρκούτι:
1 φλιτζάνι και 2 κουτ. σούπας κορν φλάουερ
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 καλή πρέζα χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο, ή μαύρο πιπέρι όσο θέλετε
1 φλιτζάνι ούζο
1/2 φλιτζάνι ή περισσότερο ανθρακούχο νερό, ή σόδαΕλαιόλαδο για το τηγάνιΠασπαλίστε με 2 περίπου κουτ. σούπας από το κορν φλάουερ τα κουκιά, λίγα-λίγα, καθώς τα έχετε στο τρυπητό, και ανακατέψτε να πάει παντού.Σε τηγάνι, βάλτε 5 εκ. περίπου ελαιόλαδο να ζεσταίνεται.Στο μεταξύ, σε γαβάθα ανακατέψτε μαζί το υπόλοιπο κορν φλάουερ, το αλεύρι, και το μπέικιν πάουντερ.  Βάλτε το ούζο και τη σόδα, και ανακατέψτε καλά με σύρμα.  Πρέπει το κουρκούτι να είναι νερουλό.  Αν χρειάζεται, βάλτε λίγη ακόμη σόδα.Βουτάτε τα κουκιά λίγα-λίγα στο κουρκούτι, και τηγανίζετε σε καυτό λάδι 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα από όλες τις μεριές, να ροδίσουν καλά.  Μεταφέρετε σε πιάτο ντυμένο με διπλό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε όσο είναι ζεστά, συνοδεύοντας με τη σκορδαλιά.
 Πολυσπόρι: Σαλάτα με όσπρια και σκορδάτη σάλτσα με ταχίνι και μάραθοΜπορείτε να σερβίρετε τη σαλάτα αυτή ακόμα και τη Μεγάλη Παρασκευή, μια και δεν έχει ελαιόλαδο.Για 6-8 άτομα:
3 φλιτζάνια διάφορα ξερά όσπρια (φασόλια μικρά, γίγαντες, ρεβύθια κλπ.) μουσκεμένα αποβραδίς
1 φλιτζάνι φρέσκα κουκιά, ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα ή αρακά, κατ προτίμηση φρέσκο, ζεματισμένο και στραγγισμένοΣάλτσα:
2-3  σκελίδες σκόρδο, όσο θέλετε
6 κ. σούπας ταχίνι
4 κ. Σούπας λευκό κρασί 
6 κ. Σούπας φρέσκο χυμό λεμόνι, ή περισσότερο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι1/2  φλιτζάνι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
1/4   φλιτζανιού κάπαρη, στραγγισμένη
1/2   φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Σουσαμάκι για να πασπαλίσετε (προαιρετικά)Σταργγίστε τα όσπρια, βάλτε σε κατσαρόλα προσθέστε νερό κρύο και βάλτε να πάρουν βράση. Βράστε 5 λεπτά και στραγγίστε. Βάλτε πάλι στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό και λοταν πάρουν βράση, χαμηλώστε και σιγοβράστε 35 λεπτά ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν. Στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν.Στο μπλέντερ βάλτε το σκόρδο, το ταχίνι, το κρασί 6 κ. λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, και δουλέψτε να πάρετε σάλτσα με υφή κρέμας γάλακτος. Δοκιμάστε, διορθώστε τη γεύση, κι αν είναι πηχτή,
Keywords
Τυχαία Θέματα