Η ακροδεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ στην επίθεση...



Του Γιώργου Δελαστίκ
Κλίμα επικείμενων πολιτικών εξελίξεων αιωρείτο στην ατμόσφαιρα τη Δευτέρα, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Καταρχάς και πάνω απ’ όλα, η 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη, συνοδευόμενη από το κλείσιμο των καταστημάτων την Τετάρτη, αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη και πολιτικά σημαντικότερη απεργία
της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας, προκαλώντας ταραχή και δέος στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Η έκβαση της απεργίας εθεωρείτο βέβαιο, πάντως, ότι θα οδηγήσει σε επανεκτίμηση από....τους κύκλους επιρροής του κατεστημένου ακόμη και του θέματος της κυβέρνησης της χώρας, με θετική ή αρνητική απόφαση για τη .......συνέχιση της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ήδη από το Σάββατο το απόγευμα, όταν κυκλοφόρησε στο κέντρο της Αθήνας το Βήμα της Κυριακής, προκάλεσε αμέσως αίσθηση η ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, του εκδότη της εφημερίδας, Σταύρου Ψυχάρη. Πυρετώδεις πολιτικές διαβουλεύσεις άρχισαν αμέσως.
«Στις λίγες ημέρες που απομένουν»
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η μορφή της «ανοιχτής επιστολής» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί πρόσχημα, με μοναδικό στόχο να προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο άρθρο και να προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή.
Όλη η ουσία του άρθρου, άλλωστε, είναι η τελευταία του φράση, η οποία προαναγγέλλει πολιτικές εξελίξεις.
«Οι πολίτες δικαιούνται να περιμένουν πρωτοβουλίες σας», γράφει ο εκδότης τουΒήματος, «στις λίγες ημέρες που απομένουν, καθώς πιθανολογείται ότι η κρίση οσονούπω θα κορυφωθεί»! Εδώ βρίσκεται όλη η ουσία: «Στις λίγες ημέρες που απομένουν... η κρίση θα κορυφωθεί»!
Νέος «χαμός» στους πολιτικούς κύκλους και στα δημοσιογραφικά γραφεία την Κυριακή. Δημοσιεύεται το άρθρο-μανιφέστο των τριών υπουργών, Ανδρέα Λοβέρδου, Άννας Διαμαντοπούλου και Γιάννη Ραγκούση, το οποίο εκφράζει τις σκληρές θέσεις της ακραίας δεξιάς πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ.
Η «λογική των τανκς» της προδικτατορικής Δεξιάς, που οδήγησε στη χούντα των συνταγματαρχών, διαπερνά την ιδεολογία του μανιφέστου αυτού. Αναφερόμενοι στους διεκδικητικούς αγώνες και στις κατακτήσεις των εργαζομένων στα μεταπολιτευτικά χρόνια που επέτρεψαν την ουσια­στική βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου μέχρι την αποφράδα, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, ημέρα της ανόδου στην εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου, στις 4 Οκτωβρίου 2009, οι υπουργοί Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης τονίζουν, μεταξύ πολλών άλλων:
«Αυτή η εξαιρετικά αντιδημοκρατική και αντικοινωνική κουλτούρα και συμπεριφορά επενδύθηκε με το μανδύα του προοδευτισμού και της επαναστατικότητας».
Ο αμερικανικός πόλος
Έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι συγκαταλέγονται στους πιο μισητούς από το λαό υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις «κινηματίες» επιτίθενται με έμμεσο, αλλά σαφέστατο τρόπο και εναντίον των υπόλοιπων... υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, που αποφεύγουν να ασκήσουν τόσο λυσσώδη αντιλαϊκή πολιτική όσο αυτοί: «Αντίπαλοι είναι και όσοι αντιδρ
Keywords
Τυχαία Θέματα